Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Paternitatea pământească și cea spirituală

Exemplul tatălui Luciei, vizionară la Fatima

De pr. Mario Piatti ICMS

În cadrul istoriei și spiritualității de la Fatima o importanță specială merită părinții păstorașilor, implicați într-un eveniment care, încă de la începuturile sale, a mers cum mult dincolo de orice imaginație rațională.

Familiile lor, simple și demne, îmbogățite de darul de copii mulți și vii, au fost dintr-o dată străbătute de un har neprevăzut, care a provocat nu puțin răni dureroase și a trezit, cel puțin la început, reacții puternice. Cunoaștem perplexitatea și opoziția fermă a mamei Luciei: pentru acea femeie sfântă, relatarea micilor vizionari era numai rodul unei minciuni de neconceput și inacceptabile, o invenție "de copii", care trebuia demascată și combătută cu orice mijloc!

Despre tatăl, însăși Lucia ne-a dăruit un portret de neuitat în A cincea Memorie, redactată de ea la vârstă de acum înaintată, în 1989, cu scopul de a șterge tocmai unele umbre care riscau să întunece și să deformeze figura sa, de soț și de părinte exemplar.

În realitate, Antonio dos Santos era un om bun, asiduu în activitățile sale familiare și religioase, muncitor și priceput. Rosa, consoarta sa, conversând cu părintele Faustino, paroh de Olival, avea să spună: "a fost mereu un bun creștin, catolic, practicant și muncitor, chiar de tânăr. Pentru aceasta mi-a plăcut și ne-am căsătorit. S-a menținut mereu un bun împlinitor al obligațiilor sale religioase și ale propriei stări, foarte iubitor față de mine și față de copii".

Așadar, a fost ales de ea ca soț datorită calităților sale umane și datorită evlaviei sale profunde; și dacă uneori își mai acorda mica libertate de a bea, nu se întâmpla niciodată să depășească pragul decenței. Din scrierile fiicei aflăm, mai degrabă, imaginea pozitivă a unui tată care, chiar cu slăbiciunile care l-au însoțit în mod inevitabil, le-a lăsat celor dragi ai săi și întregii Biserici mărturia unei credințe puternice, a unei încrederi profunde în Providență și a unei "ținute" neclintite, în fața încercărilor de care viața nu l-a scutit, nici pe el nici familia sa.

În timpul aparițiilor, Antonio a arătat o profundă intuiție și o deosebită sensibilitate față de Lucia, pe nedrept persecutată chiar între pereții casei. Rămâne memorabilă, în acest sens, relatarea vizitei pe care a voit să o facă împreună cu fiica sa, numai ei doi, la Cova da Iria, într-o dimineață devreme, la primii zori. S-au rugat împreună, recitând Rozariul în genunchi acolo unde Fecioara își pusese picioarele și a manifestat mesajul său de pocăință și de iubire. De acum tot terenul, în jur, fusese călcat în picioare de mulțimea care zilnic mergea în acel loc, care îi aparținea lui. "Dacă este Sfânta Fecioară care apare acolo - a conchis în ziua aceea bunul om, în fața inevitabilei distrugeri a recoltelor sale - ea ne va ajuta!".

Cu acea ocazie a crescut în el conștiința sincerității fiicei sale.

Ultimele două Memorii ale sorei Lucia, referitoare întocmai la figura părinților, ne fac să simțim gustul unei credințe simple și transparente, imediate, înrădăcinate în existența de toate zilele. Și mărturisesc despre acea comuniune autentică de spirit și de viață care lega inimile în acea lume săracă și esențială, formată din muncă și din sentimente sincere, iluminată și susținută mereu de harul și de speranța creștină, solidară cu dramele și evenimentele aproapelui.

Astăzi, dezorientați de "contravalorile" care domnesc, am avea nevoie și mai mult de referințe sigure, concrete, luminoase, apropiate de inima noastră și de problemele noastre. Mai ales adolescenții și tinerii, în deriva generală a conștiințelor, cer cu urgență cuvinte și gesturi mature, capabile să orienteze drumul, să indice o țintă.

"Eclipsa tatălui" este unul din fenomenele cele mai triste și alarmante din timpul nostru. Biserica, printr-o fericită intuiție, vorbește despre "paternitate responsabilă", înțeleasă ca participare a soților la însăși paternitatea lui Dumnezeu: ea se referă nu numai la actul generativ, în sens strict, ci se extinde la tot parcursul de creștere și de maturizare personală a copiilor.

Astăzi, mai mult ca oricând, am vrea de aceea să privim iar la voi, tați preaiubiți, figuri extraordinare care umpleți casele noastre de iubire și de lumină cu prezența voastră. Dorim să ascultăm cuvintele voastre măsurate și reproșurile voastre paterne, sub privirea voastră severă și foarte tandră, care insuflă probabil un pic de teamă sfântă, dar care știe mereu să reverse încredere în inimi.

Avem nevoie de credința voastră, întrupată în truda muncii și în dezamăgirile vieții, dar susținută de o încredere neclintită în Dumnezeu. Avem nevoie de forța voastră și de fragilitatea voastră, de fidelitatea voastră și de dedicarea pentru binele caselor voastre. Avem nevoie de pacea voastră, de tenacitatea voastră, de buna dispoziție a voastră și de înțelepciunea voastră.

Paternitatea nu se improvizează: ca orice autentic bine uman și creștin, cere educare a inimii și a minții, umilință, fermitate, privire pozitivă asupra vieții și abandonare constantă în mâna purtătoare de grijă a lui Dumnezeu și evlavie adevărată către sfântul Iosif, tatăl purtător de grijă al lui Isus.

Și vouă, tați ai noilor generații în epoca "unirilor de fapt", stimulate de cel care se străduiește cu orice mijloc să distrugă familia și să elimine definitiv orice valoare, în numele atotputernicului Nimic Absolut, Dumnezeu vă încredințează încă pe soțiile voastre și casele voastre.

Și continuă și va continua mereu să conteze pe voi și să aibă încredere în voi.

[Luat din Maria di Fatima, revistă lunară a Familiei Inimii Neprihănite a Mariei]

(După Zenit, 14 martie 2012)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 8.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat