Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Roman: Conferirea ministerului minor al acolitatului

Duminică, 11 martie 2012, fraților studenți din anul IV le-a fost conferit ministerul minor al acolitatului, în cadrul sfintei Liturghii din capela Institutului Teologic Franciscan din Roman.

Sfânta Liturghie a fost prezidată de părintele provincial Emilian Cătălin, alături de care au concelebrat preoți din cadrul Institutului Teologic Franciscan și al Provinciei.

După proclamarea Evangheliei a urmat momentul instituirii care a început odată cu apelul candidaților la acolitat. În cuvântul de învățătură, părintele provincial a evidențiat importanța acestui timp liturgic al Postului Mare pentru purificarea sufletului și apropierea de Dumnezeu. Adresându-se candidaților la acolitat, a accentuat necesitatea purificării interioare în drumul de formare pentru sfânta Preoție și a evocat demnitatea acestui minister ce presupune slujirea sfintelor taine.

După omilie a urmat ritualul propriu-zis de instituire a noilor acoliți, care a constat într-o rugăciune specială rostită de părintele provincial asupra candidaților, aceștia primind din mâinile sale vasele sfinte și exprimându-și adeziunea de a fi fideli ministerului încredințat.

În încheiere, înainte de binecuvântarea finală, părintele provincial a mulțumit tuturor celor prezenți și felicitându-i pe noii acoliți, le-a adresat acestora invitația de a descoperi în fiecare moment măreția vocației de creștini și slujitori ai lui Dumnezeu, conștienți de faptul că slujirea trupului și sângelui lui Cristos presupune totodată și dezvoltarea zilnică a sentimentelor de adorație și respect față de sfânta Euharistie.

Au fost instituiți acoliți:

  1. fr. Avădăni Bogdan

  2. fr. Burlacu Alin-Nicolae

  3. fr. Chiricheș Emanuel

  4. fr. Dancă Iosif, Sr.

  5. fr. Dancă Iosif, Jr.

  6. fr. Dorcu Emanuel

  7. fr. Ilieș Claudiu

  8. fr. Mate Ciprian

  9. fr. Mârț Bogdan-Cristian

  10. fr. Neculai Ionuț Liviu

  11. fr. Tiba Iosif

Fr. Andrei Bejan, OFMConv.

* * *

Acolitatul reprezintă un minister (o slujire) importantă în drumul de formare spre sfânta Preoție. Între credincioșii care îndeplinesc anumite slujiri liturgice, așa cum subliniază și Cartea sinodală (nr. 50), îi deosebim pe slujitorii instituiți oficial de către Biserică și pe cei care ocazional îndeplinesc aceste slujiri. Aleși din rândul seminariștilor, slujitorii instituiți (acoliții) au misiuni specifice. Primirea acestor ministerii îi ajută pe seminariști să realizeze o apropiere tot mai profundă față de cuvântul lui Dumnezeu și să adâncească relația lor cu Cristos, prezent prin excelență în taina sfântă a Euharistiei.

Acolitul are un rol deosebit în slujirea Bisericii, mai ales în ceea ce privește sfânta Euharistie. Ocupând un loc care să le înlesnească această îndatorire, îi ajută pe preoți și pe diaconi în îndeplinirea misiunii lor în cadrul sfintei Liturghii. În calitate de miniștri extraordinari, ei pot distribui sfânta Împărtășanie credincioșilor și pot duce sfânta taină (și sub formă de viatic) celor bolnavi.

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 11 martie: Roman: Conferirea ministerului minor al acolitatului


 

lecturi: 16.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat