Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Papa în Cuba (2012):

Fidel Castro: "Am dorit beatificarea lui Ioan Paul al II-lea"

Întâlnirea cu fostul președinte cubanez a încheiat călătoria pastorală a lui Benedict al XVI-lea

Incertă până în ultima clipă, în anumite momente considerată exclusă, întâlnirea dintre Papa Benedict al XVI-lea și fostul lider cubanez Fidel Castro, până la urmă a avut loc.

Cei doi s-au întâlnit în jurul orei 12.30 (20.30 ora României) la Nunțiatura Apostolică de la Habana și conversația lor a durat circa jumătate de oră. Colocviul a fost definit de purtătorul de cuvânt vatican, părintele Federico Lombardi, "cordial, viu, însuflețit și intens".

Aproape de aceeași vârstă (aproape 85 de ani papa, aproape 86 fostul lider maximo), au ironizat cu privire la bătrânețe. Sfântul Părinte, îndeosebi, a spus: "Sunt bătrân dar încă pot să-mi fac datoria".

Benedict al XVI-lea a destăinuit interlocutorului propria bucurie pentru primirea călduroasă în țara cubaneză și la întrebarea: "Ce face un papă?" a răspuns: "Este în slujba Bisericii universale". Fidel a spus că a urmărit fiecare moment al vizitei pastorale la televizor.

Castro a adresat Pontifului câteva întrebări despre schimbările în liturgia Bisericii și i-a destăinuit propria îngrijorare cu privire la problemele omenirii. Fostul președinte cubanez a afirmat și că a dorit din inimă beatificările Maicii Tereza de Calcutta - mare binefăcătoare a Cubei - și a lui Ioan Paul al II-lea, întâlnit de el, în 1996 în Vatican și în 1998 la Habana.

În fața discursurilor lui Benedict al XVI-lea despre problema "lipsei lui Dumnezeu" și despre raportul dintre știință și credință, Castro i-a cerut Sfântului Părinte să-i trimită niște cărți despre temă. "Trebuie să mă gândesc la ce titluri să vă trimit", a răspuns Papa.

În timpul colocviului era prezentă soția fostului lider cubanez, Dalia. La încheierea întâlnirii Castro i-a prezentat Pontifului pe doi dintre fiii săi.

Întâlnirea dintre Benedict al XVI-lea și Fidel Castro a fost ultima etapă a vizitei pastorale a Papei în Cuba, înainte de transferarea la aeroportul "José Martí" din Habana. Întoarcerea la Roma a zborului Alitalia avându-l la bord pe Sfântul Părinte este prevăzută pentru ora 10 (ora Italiei) mâine, 29 martie.

(După Zenit, 28 martie 2012)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 8.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat