Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Colecta pentru Țara Sfântă în Vinerea Sfântă

În Biserica Catolică este de multă vreme tradiția ca, în Vinerea Sfântă, colecta să fie destinată pentru sprijinirea nevoilor credincioșilor și Bisericii din Țara Sfântă. Congregația pentru Bisericile Orientale a trimis la începutul Postului Mare o scrisoare către întreaga Biserică, prin care se reamintește motivația și necesitatea organizării acestei colecte. Conform calendarului romano-catolic, în anul 2012, Vinerea Sfântă va fi la 6 aprilie.

PS Petru Gherghel, episcop de Iași, preluând apelul acestei congregații, dispune ca, pe teritoriul Diecezei de Iași, să fie păstrată această tradiție și recomandă cu căldură și încredere această colectă specială care să fie însoțită de rugăciuni în favoarea ajutorării Bisericilor și locurilor de pelerinaj din Țara Sfântă, căci "caritas Christi urget nos" (2Cor 5,14).

*

Iată textul integral:

"Așteptarea din timpul Postului Mare, dinaintea Paștelui Domnului, este o ocazie prielnică pentru a sensibiliza întreaga Biserică Catolică în favoarea Țării Sfinte, promovând inițiative de rugăciune și de caritate fraternă.

Adresez, de aceea, o invitație cordială tuturor comunităților bisericești, pentru ca să se alăture creștinilor din Ierusalim, Israel și Palestina, precum și din țările din zonă, Iordania, Siria, Liban, Cipru, Egipt, care alcătuiesc împreună acea țară binecuvântată. Fiul lui Dumnezeu, făcut om, după ce a străbătut-o pentru a vesti împărăția și a întărit cuvântul cu minuni și semne (cf. Fap 2,22), a urcat în Cetatea Sfântă pentru a se jertfi pe sine: a suferit, a murit pe cruce, a înviat și ni l-a dăruit pe Duhul Sfânt. De atunci, fiecare creștin se regăsește în acea cetate și în acea țară. Acest lucru este posibil pentru că și astăzi păstorii puși de Domnul Isus îi adună acolo pe frații și surorile în credință pentru a celebra iubirea Celui care «face noi toate lucrurile» (Ap 21,5).

Congregația pentru Bisericile Orientale amintește episcopilor din întreaga lume rugămintea constantă a papei Benedict al XVI-lea ca să fie susținută cu generozitate misiunea Bisericii în locurile sfinte. Este o misiune în mod specific pastorală, dar în același timp oferă tuturor, fără deosebire, o slujire socială demnă de laudă. Astfel crește acea fraternitate care răstoarnă diviziunile și discriminările pentru a inaugura dialogul ecumenic și colaborarea interreligioasă. Acest fapt constituie o admirabilă operă de pace și de reconciliere, cu atât mai necesară astăzi, fiind preocupați, împreună cu Sfântul Părinte, «pentru populațiile din țările în care se succed tensiuni și violențe, îndeosebi Siria și Țara Sfântă» (Discurs către ambasadorii pe lângă Sfântul Scaun, 9 ianuarie 2012). Și în continuare Sanctitatea Sa s-a rugat din inimă pentru Siria, reînnoind «apelul pregnant la a pune capăt violenței... pentru binele comun al întregii societăți și al regiunii» (Angelus, duminică, 12 februarie 2012).

Ziua pe care Suveranii Pontifi au ales-o pentru Colecta pentru Țara Sfântă este vinerea care precedă Paștele, chiar dacă fiecare comunitate va putea alege o altă circumstanță oportună pentru a le propune credincioșilor proprii această inițiativă de solidaritate. Vinerea Sfântă din acest an pare să interpreteze și mai mult necesitățile păstorilor și ale credincioșilor, care sunt cuprinse în suferințele întregului Orient Mijlociu. Pentru discipolii lui Cristos, ostilitățile sunt pâinea cotidiană care alimentează credința și uneori face să răsune ecoul martiriului în toată actualitatea acestuia. Emigrația creștină este acutizată de lipsa păcii, care încearcă să sărăcească speranța, preschimbându-se în teama de a fi singuri în fața unui viitor care pare să nu existe decât ca un abandon al patriei proprii.

Asemenea bobului de grâu din evanghelie (cf. In 12,24), truda creștinilor din Țara Sfântă pregătește fără îndoială un mâine marcat de bine, dar cere ca astăzi să fie susținute școlile, asistența sanitară, nevoile de locuințe, locurile de adunare și tot ceea ce a fost obiectul generozității Bisericii. Câtă credință descoperim în tineri, doritori să dea mărturie despre fericiri, iubindu-și țările și implicându-se în favoarea dreptății și a păcii cu mijloacele noviolenței evanghelice. Câtă credință orgolioasă, câtă fermitate ne este transmisă de cei care proferează cuvintele de împăcare și de iertare, știind că trebuie să răspundă astfel la violență și uneori la persecuții.

Avem datoria de a restitui patrimoniul spiritual primit de la credința lor milenară față de adevărurile credinței creștine. Putem și trebuie să facem aceasta cu rugăciunea noastră, cu ajutorul nostru concret, cu pelerinajele. Anul Credinței, la a cincizecia aniversare a Conciliului Ecumenic Vatican II, va oferi motivații singulare pentru a ne îndrepta pașii către acea Țară, mergând în pelerinaj mai întâi cu inima printre misterele lui Cristos în compania Maicii Sfinte a Domnului. În următoarea Vineri Sfântă, în jurul crucii lui Cristos, ne vom simți împreună, cu acești frați și aceste surori ale noastre: singurătatea care uneori se pune cu tărie în fața existenței lor să fie învinsă de fraternitatea noastră. Și ei să poată proclama cu seninătatea trupului și a sufletului că «Isus este Domnul» (Fap 11,20), pentru ca «poarta credinței» (Fap 14,27) să continue să se deschidă tocmai din această țară și să asigure iertarea și bunătatea lui Dumnezeu pentru întreaga familie umană.

Congregația noastră se face portavoce a gratitudinii pe care papa Benedict al XVI-lea o exprimă păstorilor, preoților, călugărilor și călugărițelor, tinerilor și tuturor care vor dărui pentru Țara lui Isus. Și este sigură că transmite și mulțumirea din partea Diecezei patriarhale de Ierusalim, a Custodiei Franciscane și a Bisericilor Orientale Catolice locale.

Cu urări de bine în bucuria Domnului Răstignit și Înviat!"

*

Scrisoarea semnată de cardinalul Leonardo Sandri și de ÎPS Cyril Vasil, SI, arhiepiscop secretar, a fost transmisă prin Nunțiatura Apostolică către secretariatul Conferinței Episcopilor din România, fiind preluată de episcopii catolici din țară.

Biroul de Presă al Episcopiei Romano-Catolice de Iași


 

lecturi: 14.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat