Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

In memoriam pr. Francisc Căzănel: Șcheia își petrece fiii și păstorii

Încă ne mai este proaspătă în minte imaginea părintelui Andrici pe care întreaga comunitate l-a petrecut ca pe un tată și un păstor, ca pe un ctitor și părinte. Voiam ca acea zi să fi fost cât mai îndepărtată în viața satului, dar dorința noastră s-a transformat în resemnare. Acum, ca și cum am fi avut nevoie de un semn puternic pentru a ne ține trează memoria, șcheienii se strâng din nou în curtea bisericii, din nou cu ochii înlăcrimați, din nou cu privirea spre pământ, pentru a petrece, cu simpla prezență, pe fiul satului. De data aceasta, pe părintele Francel. Noi, șcheienii, l-am cunoscut așa: mai întâi era Francel, un tânăr al satului, un tânăr plin de viață și mereu voios, unul care făcea cinste satului, era unul care cultiva în inimă dorința de a merge la seminar. Era un tânăr care a crescut în simplitatea și autenticitatea familiei, Tereza și Petru Căzănel, dar care a devenit matur "sub aripa părintească" a părintelui Andrici. Pentru el, ca de altfel și pentru alții, ambientul parohiei era la fel de familiar ca și cel al casei părintești.

Prima imagine a părintelui Francel, pe care mi-o amintesc încă, este de când mai era biserica veche, iar el, ca pr. Aurel, ținea cartea părintelui Andrici la Liturghie și răspundeau în limba latină. Îi instruise domnul dascăl Petrea Comorașu.

Dar timpul a trecut și acumularea de cunoștințe le-a dat posibilitatea să instruiască, la rândul lor, împreună cu sora Celina, copiii pentru prima sfânta Împărtășanie. Cred că în casa multora dintre șcheieni se află fotografia cu părintele Andrici, sora Celina și părintele Francel împreună cu grupul copiilor de la prima sfântă Împărtășanie.

Șcheienii nu pot să prezinte o identitate a satului fără aceste figuri care au marcat începutul perioadei în care Șcheia devenea parohie de sine stătătoare, era matur timpul primelor vocații și abundau anii de înflorire economică; când, sub înțeleapta păstorire a părintelui Andrici, s-a construit o biserică așa de frumoasă și de modernă în același timp. Șcheia era un sătuc unde se putea ajunge doar cu greu, dacă timpul era nefavorabil, iar dacă a cunoscut o perioadă de "glorie", am spune noi, s-a datorat curajului, sacrificiului și credinței oamenilor ca părintele Francel, (ultimul în ordine cronologică), părintele Andrici, sora Celina, d-na Melania Bartic și mulți alții pe care nu putem să-i menționăm acum, dar care, cu viața și eroismul lor, au făcut să putem spune cu orgoliu astăzi că suntem șcheieni.

Însă, când vorbim de părintele Francel, în special, gândul ne poartă la anii dificili în care acest tânăr înflăcărat de vocația la preoție este trimis acasă din seminar. Au fost ani grei pentru tânărul Francel! Ani, nu un timp oarecare, în care orizontul idealului său era întunecat de nori plumburii. Dar, ca într-o familie unită și armonioasă, părintele Andrici, figură paternă pentru mulți dintre noi, a fost mereu păstorul atent și călăuza înțeleaptă pentru Francel. Dacă mâhnirea tenta să-i sufoce entuziasmul tânărului Francel, neliniștea și răbdarea părintelui Andrici îi reaprindeau speranța clipei în care avea să se redeschidă ușa seminarului pentru el. Sigur, cei trei ani, cât a stat acasă, au făcut din Francel o persoană matură, curajoasă, deschisă și atentă față de cei din jur. Experiența acumulată la parohie l-a ajutat să bătătorească calea vieții preoțești cu mult curaj și credință.

Numai că suferința părintelui Francel nu s-a terminat odată cu sfințirea preoțească. Între timp a trăit momente de satisfacție, de mulțumire pentru tot ce a primit de la Dumnezeu. Dar se știe că, în urmă cu șapte, opt ani, suferința a bătut din nou la ușa preotului Francel. Numai intervenția promptă a medicilor și mâna lui Dumnezeu l-au salvat, iar el s-a întors la misiunea de slujire a Domnului pentru poporul său.

În cele din urmă boala l-a răpus. La mai puțin de 52 de ani, a fost nevoit să răspundă "prezent" unei altfel de chemări. Poate că era un mod de a se pregăti pentru această clipă, faptul că de fiecare dată când venea la Șcheia și se oprea la mormântul părintelui Andrici, spunea cu multă seninătate: "Aici trebuie să vin și eu". Personal cred că i-a dat mult curaj în lupta cu suferința această apropiere filială de părintele Andrici.

Acum, pentru părintele Francel, misiunea sa s-a încheiat. Din infinitatea cerului poate să scruteze lumea noastră, iar noi putem să ne rugăm ca bunul Dumnezeu să fie îngăduitor cu el, pentru toate momentele în care nu a corespuns perfect slujirii sale, și să-l facă părtaș de infinita fericire a prezenței sale!

Aceste câteva gânduri nu vreau să fie un elogiu adus părintelui Francel în acest moment de tristețe pentru întreaga familie și întreaga comunitate șcheiană, deoarece nu l-ar ajuta cu nimic, dar vreau să fie pentru noi o amintire și un stimul pentru a prețui și mai mult pe cei care ne-au fost părinți, maeștri și păstori, ca în felul acesta să tragem învățătură din exemplul lor și să creștem în virtute și credință!

La revedere, părinte Francel!

P.S. Un gând de recunoștința și încurajare adresez în mod particular familiei Căzănel, care este greu încercată de pierderea părintelui Francel! E greu de acceptat gândul că părintele a fost chemat așa de repede dintre noi, chiar el spunea: "Lăsați că, după aceea, au timp să moară și ceilalți"! Însă noi credem că într-o zi ne vom revedea cu toții în fața Domnului!

Adrian Florian

* * *

A trecut la Domnul pr. Francisc Căzănel


 

lecturi: 31.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat