Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Reflecție: Între Eminescu și unitatea creștinilor

Cum nimic nu e dezordine, întâmplare sau haos în univers, ci ascultă în deplină armonie de Legea divină, iată că octava de rugăciune pentru unitatea creștinilor (18-25 ianuarie ) e prefigurată, ca în fiecare an, de o zi importantă pentru noi.

Numai că am uitat-o.

De ce?

Răspunsuri sunt multe:

- în vârtejul ocupațiilor zilnice, nu avem timp: acesta e și scopul inducerii stării de stress: nu mai gândim, nu mai avem timp să ne bucurăm și nici să simțim viața în noi și în jurul nostru, suntem goi pe dinăuntru, deci ușor de condus ;

- nu ne interesează decât prezentul imediat și considerăm ca relaxante (auto)hipnoza indusă de mass-media, jocurile de noroc, drogurile: "panem et circenses" din epoca decadenței Romei antice devine acum "panem et..." (orice altceva, numai NU sufletul și mintea!);

- și în fond, lucrurile s-au petrecut demult, iar poetul nu e decât un romantic care poate fi usor întrecut de orice bla-bla-bla contemporan (cu cât mai abscons, cu atât mai bun), nu-i așa? - fiindcă despre Poet e vorba.

Exact: despre poetul care trebuie scris cu majuscule nu pe suportul electronic, ci în inima noastră vie: Mihail Eminescu.

La 15 ianuarie (1850) e ziua sa de naștere. A fost botezat șase zile mai târziu, la biserica "Adormirea Maicii Domnului", iar în registrul parohial numele său e Mihail, ca al arhanghelului, nu "Mihai", cum s-a încetățenit din diferite motive în epoca comunistă.

Se spune că istoria face dreptate - dacă avem răbdare. Și noi, Slavă Domnului, avem răbdare și tot răbdăm... de vreo 30.000 de ani, de când durăm pe pământul nostru. Unele lucruri sunt însă prea vechi pentru ca vreun om de știință să le mai acorde importanță (a, dacă ar fi undeva, peste hotare, ar fi cu totul altceva, dar aici, la noi, nimic nu merită luat în seamă); iar altele, mai recente, "deranjează", de exemplu, perspective urbană modernă și trebuie ascunse sub parcări, parcuri de distracții, clădiri hâde... în timp ce peste hotare, o clădire care nu are decât cel mult o sută de ani e considerată "monument istoric" și tratată ca atare - la noi, vreo cinci sute de ani "dorm" sub cuburi de metal, lângă cluburi de noapte (deși e vorba de ruine ale unor edificii creștine de cult etc.), sau cele care (încă) sunt în picioare, trăiesc amenințate de "Millenium"-mastodonți etc... etc.

Și totuși, de ce?

De ce alăturarea celor două date: 15 și 18 ianuarie e importantă pentru noi?

Fiindcă o națiune există numai datorită dreptului pe care i-l conferă spiritul - iar România există datorită sufletului său, acestui spirit care se numește: Miorița, Eminescu, Enescu, Creangă. Adică, în principal, Moldovei. Iar Eminescu este simbolul unității naționale - de aceea, așa cum arată documentele nefalsificate, a fost sacrificat: deranja la acea vreme. Iar acum, îl uităm fiindcă denigrarea în continuare e mai comodă decât recunoașterea unor greșeli din trecut; fiindcă așa ne-am obișnuit - să aruncăm un ochi grăbit și o privire moartă asupra versurilor erotice, să nu ne intereseze poezia lui filosofică și cu atât mai puțin, aceea religioasă - iar despre opera sa jurnalistică, rareori se vorbește și atunci se face în derâdere.

Lui, poetului, nu-i pasă.

Dar când milităm pentru unitate de suflet și religie, ar trebui să ne gândim la cel care a urmărit să realizeze unitatea noastră pe toate planurile, dar în primul rând pe plan spiritual.

La Islamabad, în Pakistan, există un monument dublu, dedicat poetului nostru național Mihail Eminescu și lui Muhammad Iqbal - poetul național al Pakistanului.

Iar în Pakistan, ziua de naștere a lui Muhammad Iqbal, 9 noiembrie, este zi liberă, zi festivă naționala, la fel ca Ziua națională.

Numai că noi îi contestăm uneori lui Mihail Eminescu până și calitatea de poet național.

Ba chiar și numele!

El nu se supără. Nouă nu ne pasă. Dar .... ferească Dumnezeu să facă ordine Istoria!

Dr. Ecaterina Hanganu


 

lecturi: 16.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat