Iaşi: Sesiunea Oficiului pentru Pastoraţia Şcolară şi Predarea Religiei în Şcoli
Întâlnirea obişnuită a Oficiului Pentru Pastoraţia Şcolară şi Predarea Religiei în Şcoli a avut loc sâmbătă, 3 decembrie 2011, în sala decanală a Parohiei "Adormirea Maicii Domnului" din Iaşi, începând cu ora 10.00.
Sesiunea a fost prezidată de pr. prof. dr. Iosif Bisoc OFMConv, inspector şcolar diecezan, care a convocat inspectorii zonali şi experţii şcolari responsabili cu problemele legate de învăţământul religios preşcolar, şcolar şi liceal din Dieceza de Iaşi.
Întrunirea a fost onorată de prezenţa Preasfinţitului Aurel Percă, episcop auxiliar al Diecezei de Iaşi, care a deschis lucrările cu rugăciunea de început şi cu salutul personal şi cel al Preasfinţitului Petru Gherghel.
La această şedinţă a participat, ca invitat special, din partea Arhiepiscopiei de Bucureşti, pr. Silvestru-Robert Balan, inspectorul şcolar al arhidiecezei.
Punctele propuse la ordinea de zi, în conformitate cu planificarea activităţii oficiului, au fost:
Rugăciunea de deschidere;
Salutul părintelui inspector diecezan Iosif Bisoc, OFMConv;
Intervenţia Excelenţei Sale Mons. Aurel Percă, episcop auxiliar de Iaşi;
Citirea procesului-verbal anterior;
Intervenţia reprezentanţilor Inspectoratului Şcolar Diecezan al Arhiepiscopiei de Bucureşti;
Aspecte organizatorice privind Olimpiada naţională de religie;
Programarea missio canonica;
Tematica simpozionului anual al profesorilor;
Asociaţiile profesorilor şi a elevilor;
Implicarea profesorilor în proiectul Episcopiei în Anul Familiei (proiecte şi activităţi);
Prezentarea activităţii grădiniţelor şi perspective de viitor;
Situl oficiului;
Stadiul actual al liceelor teologice din Dieceza de Iaşi;
Diverse.
În cuvântul său, Preasfinţitul Aurel Percă a evidenţiat rezultatele obţinute în toate activităţile şcolare şi extraşcolare, activităţi care sunt o dovadă a ridicării calităţii învăţământului în Dieceza de Iaşi şi a implicării în soluţionarea tuturor provocărilor şi obstacolelor ivite mai ales în contextul actual. Au fost prezentate câteva repere ale Conferinţei Episcopilor Francezi şi câteva direcţii ale întâlnirii inspectorilor de la Traian, toate având ca ţinte îmbunătăţirea demersului didactic şi grija pentru un învăţământ sănătos.
Preasfinţitul Aurel Percă a făcut apel către toţi cei implicaţi în creşterea şi educarea copiilor şi tinerilor, de a face cunoscut în continuare ecoul "Anului Pastoral al Familiei şi Căsătoriei Creştine", în toate situaţiile şi ocaziile, linia Bisericii fiind grija deosebită de a-i ajuta permanent pe copii. Astfel, toţi preoţii, cadrele didactice, profesorii, educatorii, cateheţii prezenţi în şcoală să caute şi să găsească modalităţi de practicare a unui plan educaţional orientat spre binele comun al elevilor, spre trăirea valorilor umane acceptabile din punct de vedere creştin. Toţi cei menţionaţi sunt chemaţi de Biserică să colaboreze în direcţia educării copiilor şi tinerilor pentru viaţă, pentru viaţa de familie.
Pr. Iosif Bisoc a subliniat colaborarea şi sprijinul pe care Episcopia de Iaşi, prin Preasfinţitul Aurel Percă, l-a arătat întotdeauna în derularea proiectelor şi acţiunilor propuse şi programate. Intenţia şi recomandarea este de a valorifica şansa de a colabora şi cu celelalte dieceze pentru a avea o voce comună.
În continuare, pentru anul şcolar în curs au fost stabilite reperele activităţilor care se vor afla în atenţia tuturor profesorilor de religie. Discuţiile şi dezbaterile au punctat principalele obiective, strategiile de desfăşurare şi termenele de implementare după cum urmează:
Stabilirea următoarelor întâlniri sau sesiuni ale oficiului pentru martie şi iunie 2012;
Olimpiada de religie romano-catolică cu cele trei etape, etapa finală fiind stabilită pentru datele de: 1-4 aprilie 2012, la Pralea şi Oneşti (judeţul Bacău) pentru clasele de liceu şi pentru liceele teologice (Olimpiada Naţională), şi 12 mai 2012 la Oneşti pentru clasele V-VIII (Olimpiada Naţională/Diecezană);
Sesiunea de referate pentru elevi sau Concursul de eseuri cu cele trei secţiuni: secţiunea I: "Familie, devino ceea ce eşti!"; secţiunea a II-a: "Sfinţi pedagogi ai credinţei creştine"; secţiunea a III-a: "Biserica, stâlp şi temelie a adevărului", etapa finală la Oneşti pe 12 mai 2012;
Concursul de desene "Să trecem pragul speranţei!" pentru clasele I-XII, ediţia a III-a, etapa finală la Oneşti pe 12 mai 2012 cu tema: "Universul familiei creştine";
Întâlnirea anuală, simpozionul naţional şi exerciţiile spirituale pentru profesorii de religie vor avea loc la Pralea în perioada 18-20 mai 2012. Tematica simpozionului naţional a fost stabilită:
Apologia familiei, de la scrierile marilor teologi şi filosofi creştini la teologii contemporani;
Familia şi valorile creştine în literatură, artă şi societate;
Educaţia pentru familie în Biserică şi şcoală.
Au fost stabilite datele pentru missio canonica, pentru cele patru zone: Bacău, Iaşi, Oneşti şi Roman;
Următoarea întâlnire a fost stabilită pentru 17 martie 2012 la Buruieneşti.
Prof. Fulvina Blînda
* * *
Mai multe imagini de la acest eveniment puteţi vedea în Albumul foto:
3 decembrie: Iaşi: Sesiunea Oficiului pentru Pastoraţia Şcolară şi Predarea Religiei în Şcoli
lecturi: 14.