Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Reflecție: Spovada, ca rugăciune

Mă întreb câteodată dacă rugăciunile pe care le fac nu sunt golite de încărcătura pe care ar trebui să o aibă, dacă ele nu se rezumă doar la o înșiruire de cuvinte repetate uneori mecanic, cu grabă și neatenție față de conținutul lor și față de cel Căruia mă adresez. Aceeași întrebare este valabilă și în legătură cu autenticitatea și valoarea spovezilor mele.

Privind lucrurile în profunzimea lor, văd că între aceste două exerciții spirituale, dacă le pot numi astfel, între rugăciune și sfânta Spovadă există o strânsă legătură. De fapt, Spovada este ea însăși o rugăciune.

De cele mai multe ori, identificăm Spovada cu unul dintre cele șapte sacramente ale mântuirii noastre. Dar putem spune, în continuarea acestui adevăr, că sfânta Spovadă este și o rugăciune, una cu totul specială și foarte prețioasă. Iată câteva argumente.

Dincolo de cuvintele pe care le conține, rugăciunea este, mai presus de ele, o întâlnire personală de iubire a omului cu Dumnezeul cel viu, creatorul și mântuitorul său, iar Spovada este un mod cu totul privilegiat pentru realizarea acestui deziderat. Unde altundeva decât în forul cel mai ascuns al conștiinței noastre ne putem întâlni mai intim cu Domnul care ne descoperă cu lumina Duhului Sfânt cele mai întunecate părți ale ființei, în cercetarea cugetului? După examinarea conștiinței, în mod spontan simțim remușcare, părere de rău pentru păcate și firesc, din inimă înălțăm o rugăciune de iertare și de încredere în milostivirea divină pe care o putem primi, spovedindu-ne. Urmează mărturisirea propriu-zisă a tuturor păcatelor descoperite în fața preotului confesor, pentru care e necesară o adâncă umilință. Dar tocmai starea de umilință este specifică rugăciunii și doar în această ipostază putem spera să ne asculte Dumnezeu, dăruindu-ne iertarea sa. Ne amintim în acest sens de rugăciunea smerită a vameșului de la ușa templului, care s-a întors acasă îndreptățit. La fel de câștigați putem fi și noi după ce, acuzându-ne sincer de păcate, cu inima zdrobită și hotărâți să nu mai ofensăm iubirea lui Dumnezeu, exprimăm aceasta în actul de căință și auzim cuvintele de dezlegare din partea duhovnicului prin care suntem eliberați de lanțurile morții: "Dumnezeu, Părintele îndurărilor, care a împăcat lumea cu sine prin moartea și învierea Fiului său și l-a trimis pe Duhul Sfânt spre iertarea păcatelor, prin puterea acordată Bisericii, să-ți dăruiască iertare și pace. Iar eu te dezleg de păcatele tale, în numele Tatălui, și al Fiului, și al Sfântului Duh". Aceasta este una dintre cele mai mișcătoare și puternice rugăciuni pe care le cunosc și de care nu putem beneficia decât spovedindu-ne! La acest mare dar al iertării divine nu putem răspunde decât tot printr-o rugăciune, o rugăciune de mulțumire și preamărire a bunătății nemărginite a lui Dumnezeu și prin îndeplinirea unui canon de pocăință care de cele mai multe ori constă tot în rugăciune.

Sfântul Alfons Maria de Liguori ne atrage atenția: "Cine se roagă, se mântuiește, cine nu se roagă, se osândește". Parafrazând, am putea spune: Cine se roagă și se spovedește bine, se mântuiește, cine nu se roagă și nu se spovedește bine, se osândește. Luând aminte la aceasta, revin la întrebările de la începutul reflecției și în căutarea unui răspuns sincer la ele, încerc să nu mă gândesc doar la mine, doar la slăbiciunile și puterile mele, ci să mă înalț, ca într-o rugăciune, deasupra lor și dincolo de limitele mele să caut ajutor și scăpare la Părintele meu, Mântuitorul meu și Dumnezeul meu, atât de mare și atât de bun.

Ciprian Nesimuca


 

lecturi: 64.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat