Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Pentru ce tinerii părăsesc Biserica?

O carte încearcă să înțeleagă motivațiile

De părintele John Flynn, LC

Este cunoscut că mulți tineri încetează să fie frecventatori activi ai Bisericii.

În cartea "You Lost Me: Why Young Christians are Leaving the Church... and Rethinking Faith" (Baker Books), a fost examinată o amplă cercetare statistică efectuată de Grupul Barna pentru a descoperi care sunt motivele care îi îndepărtează pe tineri de Biserică.

Autorii, David Kinnaman și Aly Hawkins, au analizat o vastă gamă de date statistice și au indicat trei realități care trebuie ținute minte atunci când se observă situația tinerilor.

1. Bisericile au o angajare activă cu adolescenții, dar după Mir mulți tineri nu mai frecventează sau puțini cresc ajungând să devină discipoli adulți ai lui Cristos.

2. Motivațiile pentru care persoanele părăsesc Biserica sunt multe și diferite, deci este important să nu se generalizeze în privința noilor generații.

3. Bisericile au o anumită dificultate de a forma noua generație să-l urmeze pe Cristos, din cauza unei culturi care se schimbă rapid.

Kinnaman a explicat că nu e vorba de o diferență generațională. Nu este adevărat că astăzi adolescenții sunt mai puțin activi în Biserică decât în timpurile precedente. De fapt, circa patru din cinci adolescenți în America petrec o parte din copilăria sau adolescența lor într-o congregație creștină sau într-o parohie. Ceea ce se întâmplă este că formarea nu este suficient de profundă și dispare în jurul vârstei de douăzeci de ani.

Atât pentru catolici cât și pentru protestanți tinerii în vârstă de douăzeci de ani sunt cei mai puțin angajați creștinește, indiferent de precedenta lor experiență religioasă.

Problema principală este relația cu Biserica. Mai mult decât o luptă cu credința lor în Cristos tinerii încetează participarea lor instituțională.

Un factor important care îi influențează pe tinerii de astăzi este contextul cultural în care trăiesc. Nici o altă generație de creștini, a susținut Kinnaman, nu a trăit schimbări culturale așa de profunde și rapide.

În decursul ultimelor decenii au existat enorme schimbări în mass-media, în tehnologie, în sexualitate și în economie. Acest lucru a dus la un grad mult mai mare de complexitate, fluiditate și incertitudine în societate.

?inând cont de aceste schimbări, Kinnaman a folosit trei concepte pentru a descrie evoluția: acces, înstrăinare și autoritate.

Cât privește accesul, a subliniat că apariția lumii digitale a revoluționat modul în care tinerii comunică între ei și obțin informații. Acest lucru a dus la schimbări semnificative în modul în care generația actuală se relaționează, muncește și gândește.

Acest lucru are o latură pozitivă în sensul că Internetul și instrumentele digitale au deschis oportunități imense pentru a răspândi mesajul creștin. Totuși, nu mai există acces la alte viziuni culturale și de valoare, cu o reducere a capacității critice de evaluare.

Referitor la înstrăinare, Kinnaman a observat că mulți adolescenți și tineri adulți suferă de izolare în familiile, comunitățile și instituțiile lor. Numărul ridicat de despărțiri și divorțuri și de nașteri în afara căsătoriei face în așa fel încât sunt tot mai mulți cei crescuți în locuri netradiționale, adică în contexte în care structura familiară lipsea.

Conform lui Kinnaman, multe Biserici nu dispun de soluții pastorale pentru a ajuta în mod eficient pe cei care nu urmăresc parcursul tradițional spre vârsta adultă.

În afară de asta, mulți tineri adulți sunt sceptici cu privire la instituțiile care în trecut au modelat societatea.

Acest scepticism se transformă în neîncredere față de autoritate.

O tendință spre pluralism și polemica dintre idei contrastante prevalează asupra acceptării Scripturii și a normelor morale.

Kinnaman a observat că tensiunea dintre credință și cultură și o dezbatere vie poate să aibă și un rezultat pozitiv, dar cere noi abordări din partea Bisericilor.

Analizând cauzele îndepărtării de Biserici din partea tinerilor, Kinnaman a admis că se aștepta să găsească unul sau două motive, în schimb a descoperit că există o mare varietate de frustrări care duce persoanele la abandonare.

Unii consideră Biserica lor ca o piedică în calea creativității și a autoexprimării. Alții se plictisesc din cauza învățăturilor superficiale și a locurilor comune.

Cei mai intelectuali percep o incompatibilitate între credință și știință.

Nu în cele din urmă, percepția că Biserica impune reguli represive în ceea ce privește morala sexuală. În afară de asta, actualele tendințe culturale care pronunță cu emfază toleranța și acceptarea altor valori și opinii se ciocnesc cu pretenția creștinismului că posedă adevăruri universale.

Alți tineri creștini spun că Biserica lor nu le permite să exprime îndoieli. Și că răspunsurile la aceste îndoieli nu sunt convingătoare.

Kinnaman a descoperit și că în multe cazuri Bisericile nu reușesc să-i instruiască pe tineri în mod suficient de profund. O credință superficială îi lasă pe adolescenți și pe tinerii adulți cu o listă de credințe vagi și o incoerență între credință și viața lor zilnică. Prin urmare mulți tineri consideră creștinismul ca plictisitor și irelevant.

La sfârșitul cărții, Kinnaman furnizează câteva recomandări despre cum trebuie îndiguită pierderea atâtor tineri. Este nevoie de o schimbare în modul în care vechile generații se referă la generațiile mai tinere.

El a solicitat și redescoperirea conceptului teologic de vocație cu scopul de a favoriza o considerație mai aprofundată din partea tinerilor a ceea ce Dumnezeu are în minte pentru viața lor.

În sfârșit, Kinnaman subliniază că avem nevoie să dăm prioritate înțelepciunii față de informații. "Înțelepciune - a explicat el - înseamnă capacitatea de a se relaționa corect cu Dumnezeu, cu ceilalți și cu cultura".

(După Zenit, 28 noiembrie 2011)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 32.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat