Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Ecuador: Sărbătoarea Virgen del Cisne

După cum prea bine știm, suntem în luna noiembrie, lună dedicată celor morți, celor care așteaptă rugăciunile noastre, dar aici, în Ecuador, se întâmplă cu totul altceva, ceva foarte interesant. Se numește sărbătoarea Virgen del Cisne. Este o sărbătoare reintrodusă cu foarte mult talent, anul trecut, de către părintele Bartolomeu Blaj, parohul comunității Palestina. Această sărbătoare constă într-o novenă de procesiuni cu statuia Maicii Domnului, dimineața la ora 5, prin oraș.

Pentru a prinde putere această sărbătoare, părintele Bartolomeu, cu puțin șiretlic și mult curaj, a introdus și sărbătoarea agricultorului, foarte necesară localnicilor care sunt majoritari agricultori. Să nu uităm că suntem pe teren de misiune, iar oamenii, deși ar trebui să fie toți catolici buni, practicanți, așa cum ne-am fi așteptat, nu sunt nici pe departe, au nevoie de multă îndrumare și multă răbdare, pentru că sunt destul de indiferenți. Dar sunt ceilalți, "restul sfânt" care insuflă credință, curaj și iubire tuturor, de aceea munca părintelui nu este în van.

Pe parcursul novenei are loc un campionat de indoor feminin, compus din echipele școlilor din Palestina, dar și din echipe formate din profesori și angajați ai primăriei, iar in fiecare zi, după meciurile campionatului, părintele Bartolomeu adună toți elevii la o sfântă Liturghie ce se numește Liturghia Elevilor, unde toți copii participă cu înflăcărare.

Duminică, 20 noiembrie 2011, a avut loc un fenomen foarte interesant, după sfânta Liturghie a fost un marș constituit din aproximativ 300 de călăreți în frunte cu părintele Bartolomeu călare pe un armăsar frumos, urmat de primar și restul călăreților împodobiți cu toate stemele asociației din care fac parte. Pentru credincioși acest moment este foarte important pentru că pot oferi Sfintei Fecioare toată sudoarea muncii din agricultură. Acest moment de paradă face ca oamenii să se adune cu mic cu mare la locul de întâlnire, noul parc central al Palestinei, unde are loc un moment cultural, gastronomic și vocal. Aici, părintele împreună cu cateheții comunității organizează o bucătărie tradițională locală compusă din 11 feluri de mâncare.

Interesant este că toată această sărbătoare are un caracter puternic cultural, gastronomia, muzica, parada călăreților, dansurile tradiționale și alegerea reginei agriculturii. Toate aceste sunt organizate cu succes nu de primar, cum ar fi trebuit, ci de părintele Bartolomeu care s-a dedicat trup și suflet sărbătorii.

Dar sărbătoarea nu se termină duminică, așa cum ne-am fi așteptat, ci luni, când are loc sfințirea Centrului Pastoral la Liturghia de la ora 20.00, urmat de un "castillo", adică focuri de artificii așa cum doar în America Latină se găsesc.

Roberto Ștefan Vacaru

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 20 noiembrie: Ecuador: Sărbătoarea Virgen del Cisne


 

lecturi: 12.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat