Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Secretele de la Medjugorje

Documentarul de la RAI proiectat la Umbria International Film Fest

De Luca Marcolivio

Istoria aparițiilor de la Medjugorje este una despre care se vorbește mult mai mult printre credincioșii obișnuiți decât în mijloacele de comunicare sau în cadrul ierarhiilor ecleziastice.

Nici nu sunt foarte multe investigațiile sau cercetările desfășurare despre eveniment. Unul din reportajele cele mai calificate despre temă este documentarul I segreti di Medjugorje (Secretele de la Medjugordje), condus de Elisabetta Castana și apărut în ianuarie pe Raidue în cadrul transmisiunii La storia siamo noi îngrijită de Giovanni Minoli.

Documentarul a fost repropus aseară la Terni, cu ocazia lui Umbria International Film Fest, în prezența regizoarei care a ilustrat publicului prezent geneza și motivațiile lucrării sale.

"Ideea de a face acest reportaj - a povestit Castana - mi-a venit chiar la Medjugorje într-un an în care am avut ocazia de a urmări un festival cu alte documentare în concurs. M-am gândit că ar fi fost interesant să se facă un reportaj cât mai mult posibil obiectiv, fără a neglija nici motivațiile credinței și nici cele ale științei". Castana afirmă că a întâlnit mult interes din partea pelerinilor în privința investigației sale, în timp ce vizionarii sunt mai înclinați spre prudență și discreție.

Oricum, Medjugorje se confirmă loc de contraste și duplicități: pe de o parte există lumina credinței redescoperită de multe persoane, pe de altă parte există aspecte misterioase, dintre care multe, în mod verosimil, sunt clarificate numai după revelarea celor zece secrete încredințate de Gospa celor șase vizionari.

Documentarul alătură glasuri favorabile la altele în mod clar mai sceptice despre fenomen, oferind microfonul atât opiniilor laicilor cât și opiniilor celor care cred.

Printre sceptici figurează istoricul laic Raffaele Ascheri care reduce fenomenul la un montaj din partea franciscanilor activi în Dieceza de Mostar, unde este situat și Medjugorje.

Aceștia din urmă, ca urmare a unei redimensionări care a avut loc în ultimii ani de pontificat al lui Paul al VI-lea, când jumătate dintre ei au fost înlăturați din parohiile diecezei, simțeau nevoia unei răzbunări față de Vatican, prin ceva răsunător și spectaculos care să le poată reda consens și vizibilitate.

Deci, conform lui Ascheri, franciscanii ar fi plagiat și manipulat pe cei șase vizionari care, în perioada primelor apariții, erau abia adolescenți.

Teza complotului fraudulos este susținută și de vaticanistul Giancarlo Zizola (mort în septembrie 2011, la puține luni după realizarea documentarului) care vorbește despre o "Fatima din est în funcție anticomunistă".

În schimb, Bianca Valota se arată suspicioasă cu privire la revenirea economică pe care, efectiv, venirea pelerinilor a adus-o localității bosniace.

Obiecțiile pe care Castana le expune în documentar sunt: Cum ar fi putut cei șase vizionari să mintă peste treizeci de ani fără să se contrazică vreodată? Cât privește franciscanii, ce ar fi putut să-i determine să sfideze așa de deschis regimul comunist în ani așa de delicați, în care nimeni, nici pe departe, nu intuia apropiata sa prăbușire?

Documentarul intră apoi în aspectele mai științifice ale fenomenului Medjugorje.

De exemplu, starea de extaz în care vizionarii cad în timpul aparițiilor, confirmă câțiva medici, nu este explicabilă din punct de vedere științific. Ar fi vorba de o stare alterată de conștiință, în timpul căreia vizionarii erau complet insensibili la stimulii externi. Asta demonstrează că din partea lor nu există nici o simulare, nici fraudă.

Alți specialiști consideră că aparițiile au avut loc efectiv în trecut, în timp ce astăzi ceea ce se întâmplă sunt autosugestii determinate de emoția puternică simțită în trecut la întâlnirea cu Fecioara Maria.

Și fenomene - susține documentarista - cum este cel al rotației solare sau al lui Cristos care lăcrimează dintr-un picior, ar trebui trăite dincolo de "efectele speciale" pe care le produc, adică, mereu în optica unei credințe care nu este viciată în emotivitate.

"Însuși părintele Danko - a subliniat Castana - invită mereu să nu se privească mișcările neobișnuite ale soarelui pentru a nu fi distrați de la rugăciune".

Oricum, între timp, studiosul de la CNR, Valerio Rossi Albertini, în documentar afirmă: "Nu am întâlnit fenomene anormale. Am observat o intensitate a discului solar uniformă, fără încețoșări și fără deformări".

Cât privește strălucirile de lumină pe dealuri cercetătorul afirmă că "în unele fotograme se înregistrează o intensitate mai mare decât aceea a cerului, dând mărturie că există o luminozitate excedentă, o strălucire înregistrată de instrumentele de măsură". Deci ar trebui verificat dacă există o legătură de cauzalitate între variațiile de temperatură și strălucirile de lumină.

Cu privire la autoreferențialitatea în care uneori cad anumite de grupuri de rugăciune legate de Medjugorje, Castana a declarat agenției Zenit că, efectiv, există riscul, din partea multor pelerini, "de a nu aprofunda experiența de credință avută". Deci este corect a-i educa "să o trăiască în propria cotidianitate".

În acest scop există cursuri de formare pentru conducători, în timp ce preoții din comunitatea de la Medjugorje cum este părintele Danko "insistă mult asupra aspectului de după pelerinaj, despre cum trebuie să mărturisească pelerinul ceea ce a trăit atunci când se întoarce în realitatea sa de fiecare zi".

La sfârșit regizoarea a admis că "argumentele în favoarea aparițiilor sunt superioare celor contrare" și că fenomene ca sutele de vocații născute în localitatea bosniacă ar părea să demonstreze asta.

Conform lui Castana, dacă Biserica într-o zi ar ajunge să considere aparițiile de la Medjugorje ca neautentice, ar putea chiar "să ajungă la o schismă".

Și oricum, a adăugat ea, "minunile sunt mult mai multe decât cele care sunt povestite: se estimează că au avut loc peste 500, fără a număra minunile mai mari, cele legate de convertiri".

(După Zenit, 25 noiembrie 2011)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 71.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat