Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Un gând de pelerin

În adâncul sufletului oricărei ființe se află un spațiu unic în care se adună icoane dragi din viață, astfel încât pelerinajul de la Roma, pe urmele Părintelui Luigi Guanella, din această toamnă, se va întipări pentru veșnicie într-o dulce regăsire de sine.

Prezentele rânduri sunt rodul gândului și al trăirii unui întreg grup de pelerini, intrat în labirintul trecutului, învăluit în nostalgia amintirilor, implicat în calda evocare a celor ce au făcut istoria unui pământ binecuvântat.

Roma - 23 octombrie 2011 - bazilica "Sfântul Petru", loc sacru prin menirea ei plină de noblețe, trăiește acum un moment suprem de sărbătoare și de meditație, când se întâlnesc, în spirala timpului, trecutul și prezentul - canonizarea părintelui Luigi Guanella.

Prin glasul miilor de pelerini care și-au înscris clipa în metamorfoza timpului, prin aerul aparte al coloanelor de marmură, prin istoria pe care o respiră zidurile, Roma a descoperit taina nemuririi în clipa rostirii de către papa Benedict al XVI-lea: "Don Guanella - santo".

În acest moment de înălțare spirituală, de comuniune cu divinitatea, de bucurie împlinită, ne-am unit cu toții într-un suflet, propulsați într-un spațiu magic, printr-o trăire a permanenței și a întâlnirii de oameni și timpuri.

Cu sentimentul unor împliniri spirituale certe, noi, cei plecați pe urmele sfântului Luigi Guanella, am retrăit atmosfera vremurilor trecute, poposind pe meleaguri de vis, locuri pe unde a trăit și s-a dăruit nobilei sale profesii, nu fără sacrificii și, mai ales, cu o mare responsabilitate: localitatea Como - leagănul operei guanelliene, dar și localitatea natala, Fraciscio.

Și, dacă tonul devine uneori liric, nostalgic, iar alteori idilizează timpurile refăcute în conturul șters de fotografie veche, povestea unui mare sfânt rămâne la fel de vie și autentică, pentru că s-a născut dintr-o realitate adevărată, netrucată.

Opera sa are ferestre larg deschise către lume, fiind un liant dintre clipă, trecut și viitor.

A fi guanellian este o stare de spirit specială, un tezaur lăsat de cei de odinioară, o vibrație ce a încălzit suflete și a dat speranță, o "mirabilă sămânță" care, odată aruncată, a rodit veșnic și fructuos.

O frumoasă operă guanelliană este și "Casa Providenței" a Fiicelor Sfintei Maria a Divinei Providențe, din Iași, unde, suflete mari, dirijate competent de sora superioară, Elisabetta Serena Ciserani, au desăvârșit valoarea unui spațiu ce s-a dovedit o matrice a formării viitorului pentru mai multe generații. Credința, generozitatea, competența, valoarea sunt doar câteva dintre însemnele nobile de recunoaștere a apartenenței la comunitatea guanelliană, definită într-o continuitate de ideal și tradiție.

Un adevărat model moral, cu o personalitate puternică și un înalt profesionalism, sora Elisabetta Serena Ciserani conduce astăzi destinele congregației, ca maică generală, rămânând aceeași persoană modestă, luminoasă și binevoitoare, care s-a bucurat sincer de întâlnirea cu pelerinii români, pe care i-a însoțit pe meleaguri alpine, locuri ale copilăriei și tinereții sfântului.

Pelerinajul în frumoasa Italie realizează o punte peste timp, derulând imagini unice ce vor rămâne adânc grefate în sufletele noastre.

Ileana Suditu

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 19-30 octombrie: Pelerinaj în Italia cu ocazia canonizării părintelui Alois Guanella


 

lecturi: 18.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat