Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Barați: Întâlnire decanală

Preoții din Decanatul de Bacău s-au întâlnit la Barați, miercuri, 23 noiembrie 2011, în cadrul ședinței decanale ordinare de toamnă. Au participat aproximativ 40 de preoți. Preoților care activează în parohiile din Decanatul de Bacău li s-au alăturat și preoți de la oratoriul salezian "Don Bosco", Frații Augustinieni Asumpționiști, mănăstirea carmelită și conventul "Sfântul Iosif".

Ședința a început la ora 10.30 în biserica "Coborârea Duhului Sfânt" din Barați cu o rugăciune și un text din Evanghelia după sfântul Ioan citit de părintele Ferenț Tancău, paroh al acestei comunități. După acest moment de rugăciune și meditație, părintele Isidor Dâscă, decan de Bacău, i-a salutat pe toți cei prezenți la întâlnire și i-a felicitat pe cei doi preoți sărbătoriți: pr. Ferenț Tancău și pr. Andrei Staszkovian.

Primul punct al întâlnirii l-a constituit prezentarea procesului verbal de la ultima ședință decanală.

După trecerea în revistă a temelor discutate la ultima ședință a urmat lectura din Scrisoarea către familii a Sfântului Părinte fericitul Ioan Paul al II-lea. Părintele Pius Iancu, vicar la Parohia Lespezi ne-a prezentat argumentele acestei scrisori, rolul pe care îl are familia în Biserică și în societate, problemele pe care le întâmpină familia astăzi și soluțiile oferite de Sfântul Părinte familiilor. Al treilea moment al întâlnirii l-a constituit prezentarea Scrisorii apostolice Porta fidei prin care Sfântul Părinte papa Benedict al XVI-lea a convocat un An al credinței. Părintele Ciprian Bișoc, vicar la Parohia "Sfântul Nicolae" din Bacău, ne-a prezentat motivele pentru care Sfântul Părinte a convocat acest an, scopul său, dar și modul în care trebuie pregătit.

Părintele Gheorghe Cojocaru, paroh al comunității din Nicolae Bălcescu și vicedecan de Bacău, a prezentat în continuare o temă referitoare la Anul Familiei: "Grija pastorală a preotului pentru familie". Părintele Venceslau Grosu din Societatea "Sfântul Francisc de Sales", a făcut o prezentare generală a Întâlnirii Naționale a Tineretului Catolic, subliniind semnificația acestei întâlniri, importanța ei pentru Biserica Catolică din România și în mod deosebit pentru Dieceza Catolică de Iași și a oferit câteva îndemnuri pentru o bună pregătire a tinerilor pentru această zi. A urmat părintele Valentin Aenoaei care a mulțumit tuturor preoților pentru efortul depus în susținerea misiunilor și a vorbit despre animarea misionară în parohie și despre ultimele proiecte ale Centrului Misionar Diecezan referitoare la asigurarea clădirilor și a mașinilor și fabrica de lumânări.

În încheiere părintele Isidor Dâscă, decan de Bacău, a prezentat temele discutate la ultima întâlnire a Consiliului Prezbiteral și la cea a Consiliului Pastoral: calendarul catolic și revizuirea lui; analiza taxelor stolare; controlul sănătății și analizele medicale obligatorii; problema orfelinatului de la Barați; colectele - toate vor fi trimise la Episcopie într-un singur cont și cât mai repede; binatele și sfintele Liturghii după intenția episcopului; procentul persoanelor care frecventează Biserica; propuneri pentru Advent și vizita anuală a decanului în parohii.

Ședința s-a încheiat cu recitarea Orei medii în biserică și agapa frățească oferită în casa parohială de părintele sărbătorit, Ferenț Tancău.

Pr. Răzvan Mătășel


 

lecturi: 16.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat