Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

O istorie a medicinii prin intermediul sfinților

Arta de a vindeca relatată de Paolo Gulisano

De Antonio Gaspari

Istoria Medicinii nu este numai istoria de invenții, de descoperiri, de progrese științifice. Este și istoria de oameni care și-au dedicat viața pentru a se îngriji de cel care suferă. Medici, dar și infirmieri, sau alte figuri care încă din antichitate au practicat în mod eroic, până la sfințenie, arta vindecării.

Este ceea ce susține Paolo Gulisano în volumul "Arta de a vindeca. Istoria medicinii prin intermediul sfinților" (Ancora Editrice).

Paolo Gulisano este medic și publicist, studios de Istoria Medicinii, colaborator la diferite reviste și situri web despre teme și probleme biomedicale, autor de volume istorice și literare.

Agenția Zenit l-a intervievat:

Ce legătură au sfinții cu istoria medicinii?

Gulisano: Istoria Medicinii au scris-o și sfinții. Din antichitate până astăzi firul roșu al artei de a vindeca, o artă ale cărei fundamente sunt în însăși figura lui Isus Cristos, se află într-o angajare la care cei care întreprind această cale profesională nu pot să renunțe: să trăiască până la capăt iubirea față de aproapele, actualizând în istorie victoria iubirii asupra urii și a libertății asupra sclaviei.

Un gest este gratuit și liber, neoportunist sau instrumental: este gestul unei inimi care iubește și al unei minți care știe că există realmente Cineva pentru care merită să dedici și să dăruiești viața. O iubire convinsă că orice persoană poartă în inimă o întrebare care se referă la propriul bine, propria sănătate dar și propria mântuire. Cel care are harul de a-l fi întâlnit pe Dumnezeu, de la Cozma și Damian până la Riccardo Pampuri și Gianna Beretta Molla, cel care îl cunoaște și îl iubește pe Dumnezeu nu poate să nu-i ajute pe frați să-l întâlnească pe Isus Cristos, cel care într-adevăr ne eliberează de rău, de orice rău.

Ce a caracterizat în decursul secolelor pe cei care s-au ocupat de asistare și de îngrijire într-o perspectivă creștină?

Gulisano: Sfinții îngrijirii au fost cu toții conștienți că angajarea lor, dacă ar fi fost numai lucrarea lor, ar fi fost ineficace. Mai mult, ar fi putut să determine în ei prezumția autosuficienței. În schimb mărturia lor este aceea a celui care a știut să invoce puterea care vine de la Dumnezeu pentru ca lucrarea bună a vindecării să fie consecință a acelei noi realități în care au intrat prin har, mărturisind cu bucurie credința în Dumnezeul cel viu, în Dumnezeul vieții. De la Cozma și Damian la Hildegard din Bingen, de la Nicola Stenone la Camil de Lellis, de la Giuseppe Moscati la Gianna Beretta Molla, ceea ce uimește, în evenimentele personale și profesionale ale acestor sfinți "sanitari" - medici, infirmieri, farmaciști - canonizați sau nu, este faptul că și-au dedicat vieților lor pentru a alina relele trupului fără a uita exigențele sufletului. Mulți dintre ei au trăit virtuțile lor cu umilință, în ascundere, așa cum timp de secole mulți medici și infirmieri necunoscuți și-au dedicat în tăcere și în umilință viața lor pentru binele aproapelui, peste tot, în orice colț al lumii.

Este o caracteristică a creștinilor aceea de a învinge răul prin bine și caritate.

Gulisano: Creștinilor nu le-a fost frică să dedice pentru acest scop viața lor, înfruntând atât răul care există în lume, valorizând binele mult care există încă. Martiri, episcopi, eremiți, călugări, mistici, predicatori, misionari, taumaturgi, parohi, lucrători sanitari... De două mii de ani creștinii au frați și surori de excepție, care în roluri și pe drumuri diversificate au dat exemplul unui răspuns fără rezerve la chemarea Evangheliei. Biserica, proclamând fericiți și sfinți, i-a propus omenirii ca modele. Însă credincioșii obișnuiți s-au apropiat de ei mai ales pentru a primi ocrotirea și întărirea lor în truda zilnică a vieții și în mizeriile din această "vale de lacrimi", încrezându-se în mijlocirea lor la Domnul.

În carte dumneavoastră susțineți că între știință și credință nu există opoziție ci colaborare.

Gulisano: Exact. Din păcate este încă opinie răspândită că creștinismul a fost un obstacol pentru progresul științelor, inclusiv cea medicală. Cei două mii de ani de istorie pe care i-am reparcurs demonstrează în schimb că creștinii au simțit din totdeauna ca obligația lor primară îngrijirea bolnavilor, până acolo încât, după cotitura lui Constantin care, cu edictul din anul 313, a pus capăt persecuțiilor, printre primele opere realizate de discipolii lui Isus au fost primele spitale, expresie de asistență conform învățăturilor lui Cristos. Ulterior medicina a fost cultivată și practicată în mănăstiri, mai ales benedictine. Abia mai târziu, cu Renașterea, și apoi iar în Modernitatea scientistă, îngrijirea bolnavilor este desfăcută de sensul religios al vieții și al morții, al suferinței și al îngrijirii și devine o meserie, o activitate care de atunci în continuare asumă conotații tot mai tehnice, așa cum o cunoaștem astăzi. Biserica de-a lungul secolelor a dat un mare impuls Medicinii și printre rândurile sale se pot număra apostoli ai carității, ca Ioan al lui Dumnezeu, dar și oameni de știință, de la Pietro Ispano (un medic pionier al oculisticii care în secolul al XIII-lea a devenit preot și apoi chiar Papă, până la Giuseppe Moscati.

A deveni medic este o vocație spre sfințenie?

Gulisano: Profesiile medicale, arta de a se îngriji de aproapele, pot să fie un mod de a realiza mai mult faptul că suntem după imaginea lui Dumnezeu, în beneficiul omenirii. A exercita profesia medicală poate să devină deci o reflexie a iubirii lui Dumnezeu față de om și este ceea ce găsim mărturisit în secole de istorie de medicină sfântă. În sfârșit medicii sfinți ne oferă un alt mare dar: cel al speranței, pentru a reînsufleți resursele de inimă și de inteligență, în așa fel încât să poată înfrunta marile provocări care sunt în fața noastră și înlăuntrul nostru.

(După Zenit, 23 noiembrie 2011)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 10.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat