Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Solonețu Nou: Întâlnire decanală a preoților din Bucovina

Luni, 21 noiembrie 2011, în Parohia Solonețu Nou din județul Suceava a avut loc întâlnirea decanală a preoților din Bucovina. La această întâlnire au participat toți preoții din decanat.

După rugăciunea de început, pr. Iosif Păuleț, decan de Bucovina, a prezentat ordinea de zi. Pentru început pr. Marius-Stanislav Bucevski, vicedecan și paroh al comunității din Solonețu Nou, a citit din Evanghelia după Sfântul Ioan fragmentul cu Isus umblând pe apă. Făcând referire la această lectură, mai precis la scufundarea lui Petru în apă, Mons. Grigore Duma a expus două exemple în care a scos în evidență cât de importantă este credința în viața omului, când, după multe novene și rugăciuni insistente, Dumnezeu a intervenit și a rezolvat două cazuri teribile.

În al doilea moment, pr. Cristinel Gal a făcut o scurtă prezentare a scrisorii apostolice Porta Fidei a Sfântului Părinte Benedict al XVI-lea. Prin semnarea acestei scrisori Sfântul Părinte a proclamat începerea din 11 octombrie 2012 a unui nou an bisericesc, Anul Credinței, care va dura până la 24 noiembrie 2013. Această dorință și exigență pentru un an al credinței este motivată în special de o profundă criză de credință prin care trec multe persoane astăzi. Spre finalul scrisorii, Sfântul Părinte ne invită "să nu devenim leneși în credință".

Părintele decan Iosif Păuleț a trecut în revistă, în fața preoților participanți, temele dezbătute la Consiliul Prezbiteral care s-a desfășurat la Iași, la 16 noiembrie, și anume: un nou An al Familiei, corelat cu Anul Credinței anunțat de Sfântul Părinte; întâlnirea națională a tineretului catolic de la Iași (25-29 iulie 2012); revizuirea calendarului romano-catolic, începând cu anul 2013; posibilitatea și oportunitatea deschiderii unei "firme" proprii de asigurări pentru clădiri și mașini; susținerea activităților misionare prin procurarea de lumânări de la Centrul Misionar din Roman; analiza taxelor stolare; controlul sănătății și analizele medicale obligatorii pentru preoții și persoanele angajate în cadrul Diecezei de Iași.

La capitolul "Diverse", s-a propus susținerea orfelinatului de la Barați prin "adopții la distanță" sugerate credincioșilor noștri care ar avea posibilitate și bunăvoință; trimiterea la timp a colectelor speciale din timpul anului; o evidență cât mai clară și exactă a catolicilor din toate parohiile Diecezei de Iași; o evidență periodică a frecvenței catolicilor la Liturghia duminicală și la sfintele sacramente; trimiterea la centrul diecezan a "binatelor", "dispenselor" și a Liturghiilor celebrate după intenția episcopului etc.

S-au discutat și o serie de probleme cu care se confruntă unele comunități din Bucuvina și s-au oferit soluții.

Întâlnirea s-a încheiat cu recitarea, în biserică, a Orei Medii și Angelus, iar apoi, în casa parohială, părintele vicedecan sărbătorit, Marius-Stanislav Bucevski, a oferit preoților o agapă frățească.

Pr. Cristinel Gal


 

lecturi: 10.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat