Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Blaj: Un nou episcop greco-catolic

Sfântul Părinte papa Benedict al XVI-lea și Preafericirea Sa Lucian, arhiepiscop major, l-au proclamat pe pr. dr. Claudiu Lucian Pop episcop al Bisericii Catolice, la 21 noiembrie 2011, Sărbătoarea Intrării în Templu a Maicii Domnului, ca episcop titular de Mariamme. Pr. Claudiu fusese ales episcop de Sinodul Episcopilor greco-catolici, în urma ședinței ordinare de la Blaj din 8-10 iunie 2011, când fusese aprobat transferul PS Vasile Bizău, episcop al Curiei Arhiepiscopiei Majore, episcop titular de Appiaria, la sediul vacant al Eparhiei de Maramureș.

Anterior acestei proclamări, pr. Claudiu Lucian Pop i s-a acordat din partea papei Benedict al XVI-lea "assensus" pentru alegerea episcopală, conform normei canoanelor Codex Canonum Ecclesiarum Orientalium.

Pr. dr. Claudiu Lucian Pop urmează să primească hirotonirea episcopală la o dată care va fi comunicată ulterior.

*

Biografia pr. Claudiu Lucian Pop

Părintele Claudiu-Lucian Pop s-a născut la 22 iulie 1972 în localitatea Pișcolt din județul Satu-Mare. Ambii părinți, profesori de limba și literatura română, și în mod special bunicul matern, preotul greco-catolic Victor Vancu, care își trăia clandestinitatea celebrând în fiecare dimineață sfânta Liturghie cu ușile închise, au contribuit în mod activ la formarea religioasă și umană a părintelui Claudiu.

A urmat Școala Generală în orașul Jibou, fiind apoi absolvent al Liceului din localitate, cu profilul chimie-biologie.

În anul 1990 a susținut cu succes examenul de admitere la Facultatea de Chimie din București. După un an în capitală, vocația la preoție se concretizează în mod definitiv. Abandonează chimia pentru a începe pregătirea teologică. Prin bunăvoința și încrederea Preasfințitului Vasile Hossu, episcop de Oradea-Mare, în anul 1991 a obținut o bursă de studii la Roma.

Între anii 1991-1999 a fost student al Colegiului Pontifical Pio Romeno din Roma. A studiat filozofia la Universitatea Pontificală Urbaniana, iar apoi teologia la Universitatea Pontificală Gregoriana, obținând licența în teologie spirituală (1998) și doctoratul în anul 2006.

Este hirotonit preot la 23 iulie 1995; între anii 1997-1999 este responsabil, sub îndrumarea părintelui Jacques Raquez, de biserica greco-catolică din Roma, Santissimo Salvatore alle Coppelle.

Între anii 1999 și 2001 a fost vicerector la Misiunea Greco-Catolică din Paris, iar între 2001 și decembrie 2007, rector al aceleiași instituții.

În 12 decembrie 2007, la cererea arhiepiscopului major și a Sinodului Episcopilor Bisericii Greco-Catolice Române, a fost numit de către Congregația pentru Bisericile Orientale rector al Colegiului Pontifical "Pio Romeno" din Roma.

A participat la diferite conferințe și sesiuni de comunicări din țară și din străinătate, dintre care amintim:

2000-2007: Conferințe pentru medici oncologi în cadrul Institutului Francez din București, pe tema "Anunțul diagnosticului în cazul bolnavilor terminali" și "Îngrijirile paleative".

2001-2008: Colaborator, ca și rector al Misiunii greco-catolice romane din Paris, al Asociației culturale romane "Maison roumaine". Printre personalitățile marcante care au conferențiat în cadrul Misiunii greco-catolice din Paris pentru aceasta asociație: Horia-Roman Patapievici, Neagu Djuvara, Lucian Boia, Stéphane Courtois etc.

2007: Conferința de pregătire pentru întâlnirea ecumenică de la Sibiu, la invitația arhiepiscopului de Dijon, Mons. Roland Minnerath (Dijon, ianuarie 2007)

2007: Conferința pentru aniversarea a 70 de ani de la înființarea Colegiului Pontifical "Pio Romeno": "L'icona e la paternità spirituale".

2006: Exerciții spirituale pentru preoții Eparhiei de Lugoj, organizate de PS Alexandru Mesian, episcop de Lugoj: "Prezența lui Dumnezeu, prin Maica Sfântă, în lupta văzută și nevăzută a creștinului".

2005: Exerciții spirituale pentru studenții Colegiului Pontifical "Pio Romeno": "Viața spirituală - o reîntoarcere în noi înșine".

1996: Cursuri de vară pentru preoții Bisericii Române Unită cu Roma, Greco-Catolică - Teologie spirituală (Cluj-Napoca).

Ca rector al Colegiului Pontifical "Pio Romeno" organizează seria de conferințe cu titlul "Semne ale timpului, semne ale Spiritului", cu participarea unor personalități de excepție în domeniul teologic, bioetic, psihologic etc. Coordonează în același timp colecția "Caietele Pio Romeno", publicând volumele Jurnalul unui preot exorcist și Papa Ioan Paul al II-lea vorbește Bisericii Române Unite. Colecția, inițiată de predecesorul său la conducerea colegiului, PS Mihai Frățilă, mai are în pregătire câteva lucrări deosebite.

Sinodul Episcopilor Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică, l-a ales episcop al Curiei Arhiepiscopiei Majore în cadrul lucrărilor sesiunii ordinare de primăvară, de la Blaj, din 8-10 iunie 2011, iar Sfântul Părinte papa Benedict al XVI-lea și PF Lucian, arhiepiscopul major, l-au proclamat episcop al Bisericii Catolice, ca episcop titular de Mariamme, la 21 noiembrie 2011.

*

Sursa: Comunicatul 46/21.11.2011 al Sinodului Episcopilor din Biserica Română Unite cu Roma, Greco-Catolică.

Ovidiu Bișog


 

lecturi: 53.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat