Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

A trecut la Domnul sr. Maria Alexandra Ciortea

În noaptea de 17 noiembrie 2011 a trecut la Domnul sora Maria Alexandra Ciortea din Congregația "Surorile Oblate Asumpționiste". Înmormântarea a avut loc sâmbătă, 19 noiembrie 2011, ora 14.00, în cimitirul din cartierul Izvoare Bacău.

Sora Maria Alexandra Ciortea, de rit greco-catolic, s-a născut la 19 august 1915, la Blaj, dintr-o familie cu trei copii. A urmat cursurile liceului din Blaj, unde a avut ca profesor de franceză un preot asumpționist francez, prin care a cunoscut Congregația "Surorile Oblate Asumpționiste".

În iunie 1937 a intrat ca aspirantă la Surorile Oblate Asumpționiste de la Beiuș, județul Bihor. În cadrul mănăstirii, pe lângă pregătirea care o făcea în vederea intrării în viața religioasă, sr. Alexandra dă cursuri de pian și limba franceză. La 23 august 1938 pleacă în Franța, la Paris, pentru a continua formarea la viața călugărească, adică noviciatul. Primele voturi le pronunță la Casa generală de la Paris la 23 martie 1941. Rămâne la Paris la Internatul de fete, ca pedagog, administrator și profesor de pian. După un an este numită responsabilă de tinerele postulante la Casa Generală de la Paris.

În martie 1943 revine la Beiuș, unde rămâne doi ani și i se încredințează administrația, economatul Noviciatului și în același timp predă ore de pian. Este trimisă pentru o perioadă de timp pentru a se ocupa de căminul de studente din București și la Spitalul "Panduri" care era sub conducerea Surorilor OA.

Când congregațiile religioase au fost desființate în decembrie 1949, iar bunurile congregațiilor au fost confiscate de comuniști, sr. Maria Alexandra a fost nevoită să se retragă în familie la Turda, alături de sora și de mama ei. A lucrat ca funcționar la spitalul din Turda, până a ieșit la pensie.

După căderea comunismului și "renașterea" congregației în România, sora a putut reveni în comunitate, la Oradea, apoi din 1997 la Izvoare/Bacău.

Sora Alexandra a fost un model de persoană dăruită Domnului și fidelă chemării pe care el i-a adresat-o. A fost o persoană a rugăciunii. De când a venit la Izvoare, din 1997, era zilnic la ora 5 în capelă pentru rugăciune. Ne-a edificat prin rugăciunea, discreția și inteligența ei.

Chiar dacă a trecut prin multe încercări și dificultăți, sora Alexandra a rămas o persoană optimistă, mereu cu zâmbetul pe buze, gata de a ajuta și încuraja pe cei din jur, care îi cereau sfaturi sau rugăciuni. Datorită optimismului ei a ajuns să sărbătorească anul acesta în martie 70 de ani de viață religioasă.

S-a rugat ca Domnul să-i păstreze mintea întreagă, până la sfârșitul vieții și într-adevăr Dumnezeu i-a ascultat ruga, căci a fost conștientă până în ultimele clipe ale vieții. Și-a dat sufletul ridicând mâinile spre cer cu rozariul în mână, de care era nedespărțită.

Dumnezeu să-i ierte tot ce a greșit în viață și s-o odihnească alături de sfinții săi în patria cerească!

Sr. Angela Bitiușcă, O.A.


 

lecturi: 16.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat