Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Roman: Întrunirea Consiliului Pastoral Diecezan

În ziua de 24 octombrie 2011, prin adresa nr. 2156, PS Petru Gherghel a convocat Consiliul Pastoral Diecezan pentru întâlnirea de toamnă a anului în curs. Reuniunea a avut loc joi, 17 brumar 2011, în sala de conferințe a Parohiei "Fericitul Ieremia Valahul" din Roman, jud. Neamț, cu începere de la ora 10.30.

Întâlnirea a fost condusă de PS Petru Gherghel și moderată de pr. Dumitru Farcaș. Aceștia au avut primele intervenții și au prezentat tematicile ce urmau să fie analizate. Timp de un sfert de oră, episcopul diecezan a prezentat Scrisoarea către familii a fericitului papă Ioan Paul al II-lea, considerând-o un tezaur și un cadou ce trebuie oferit fiecărei familii: "Recomand că toți preoții, persoanele consacrate și responsabilii cu pastorația familiilor să ofere credincioșilor posibilitatea cunoașterii acestui document, să descopere tezaurul de care dispune, pentru ca în lumina adevărurilor de credință, părinții și copiii să găsească drumul spre împlinire și desăvârșire".

Pr. Alois Moraru, secretarul executiv al acestui organism eparhial, a prezentat apoi procesul verbal al întrunirii Consiliului Pastoral Diecezan care a avut loc în ziua de 6 aprilie 2011, subliniind inițiativele ce au fost derulate în primul An dedicat Familiei și Căsătoriei creștine.

În continuare, pr. Petru Tamaș a prezentat scrisoarea apostolică motu proprio "Porta fidei" ("Poarta credinței") a papei Benedict al XVI-lea. S-au evidențiat obiectivele propuse de acest document și câteva aspecte ce trebuie urmărite pentru pregătirea unui An al credinței.

Așa cum a fost programat, tema centrală a întâlnirii a fost rezervată analizei primului An pastoral dedicat familiei și Căsătoriei creștine. Părintele Iosif Enășoae, responsabil al Oficiului pentru Pastorația Familiilor și a Laicilor din Dieceza de Iași, a evidențiat proiectele ce au fost derulate la nivel diecezan și parohial, dar a făcut și câteva precizări pentru anul care urmează. În continuare, doamnele Iuliana Petruț și Maria Gherghel, de la Asociația "Familia și Viața" din Roman, au prezentat unele concluzii desprinse de la Întâlnirea națională a reprezentanților familiilor de la Șumuleu Ciuc, din perioada 14-16 octombrie anul curent, și un material amplu despre viață, avort și contracepție, toate acestea fiind derulate în proiectul "Familia, leagănul iubirii și al vieții".

Tot pe această temă generală, timp de 49 de minute s-au analizat câteva inițiative ce pot fi concretizate în cel de-al doilea An dedicat Familiei: reeditarea Catehismului Bisericii Catolice, distribuirea în familii a Compendiului acestui catehism și a altor materiale extrase din documentele magisteriale, traducerea și difuzarea mai multor cărți care prezintă "frumusețea familiei", mediatizarea în forme diverse a maternității și paternității responsabile în cadrul familiei, editarea unor icoane și amintiri cu mesaje pentru familii, găsirea unor imagini care să reflecte și în stil "modern" Familia din Nazaret, continuarea pelerinajului icoanei Maicii Domnului de la Cacica și realizarea unor coroane aurite, editarea și mediatizarea catehezelor despre și pentru familii, evidențierea problemelor cu care se confruntă tinerii din ziua de astăzi și găsirea unor modalități de catehizare în școli, implicarea directă a preoților în evanghelizarea din afara cadrului bisericii, încurajarea ceremoniilor în care se marchează aniversarul datei Căsătoriei, necesitatea adorației euharistice pentru familii etc. Au intervenit: PS Petru Gherghel, PS Aurel Percă, pr. Dumitru Farcaș, pr. Ștefan Lupu, pr. Alois Fechet, sr. Michela Martinello, pr. Corneliu Berea, pr. Alois Moraru, pr. Cornel Cadar, pr. Romuald Bulai, pr. Petru Tamaș, fr. Jesus Sagredo, d-na Maria Gherghel și d-na Iuliana Petruț.

O altă temă abordată în cadrul celei de-a 13-a reuniuni a Consiliului Pastoral Diecezan a fost Întâlnirea Națională a Tineretului Catolic, ce va fi găzduită de Episcopia de Iași în perioada 25-29 iulie 2012. Ea fost prezentată fulminant de pr. Felix Roca, responsabilul Oficiului pentru Pastorația Copiilor, Tineretului și Asociațiilor din dieceza noastră.

La ultimul punct al ordinii de zi, Diverse, au fost aduse în discuție alte aspecte pastorale: căutarea de colaboratori pentru buna desfășurarea a activităților liturgice (cateheți, lectori și acoliți), formarea unor centre de aprofundare a credinței, găsirea unor metode noi de promovare a interesului familiilor pentru viață, controlul sănătății personalului angajat de Episcopia de Iași, deschiderea unui centru de recuperare la Barticești, o mai mare grijă față de fenomenul migrației și pastorația copiilor cu unul sau ambii părinții plecați în străinătate etc.

În finalul întâlnirii, PS Petru Gherghel și PS Aurel Percă au prezentat câteva aspecte administrative ale Episcopiei de Iași: taxele stolare, statistica parohiilor, frecvența duminicală a credincioșilor la sfânta Liturghie, schimbările din componența Consiliului Pastoral Diecezan etc.

Pr. Alois Moraru,
secretar executiv CPD

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 17 noiembrie: Roman: Întrunirea Consiliului Pastoral Diecezan


 

lecturi: 22.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat