Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Lleida (Spania): Vizita PS Joan Piris Frígola, episcopul de Lleida, în comunitatea română

Duminică, 13 noiembrie 2011, Preasfințitul Joan Piris Frígola s-a aflat în mijlocul nostru pentru a celebra Liturghia în biserica "San Juan", biserică în care ne adunăm la sfânta Liturghie în cursul săptămânii.

Liturghia a început la ora 11 și a fost concelebrată de către Preasfințitul împreună cu pr. Joan Mora și pr. Adrian Burcă și un diacon din parohie. Alături de credincioșii din parohie, am umplut biserica pentru a înălța rugăciunile noastre într-un singur glas. Corul a interpretat cântece în cele trei limbi în care se celebrează Liturghia în această biserică: în română, în spaniolă și în catalană, dând celebrării un aer solemn și în același timp familiar.

Preasfințitul a centrat predica pe parabola talanților, care accentuează nevoia de a fi conștienți de darurile primite. Doar cel care ascunde talentul primit arată că are despre Dumnezeu o imagine greșită, de aceea și noi trebuie să "depurăm" ideea noastră despre Dumnezeu și să o facem să coincidă cu cea pe care Isus ne-a dat-o.

Copiii îmbrăcați în haine tradiționale au oferit darurile pe care comunitatea română le-a pregătit, daruri printre care se afla și o reproducere după icoana Maicii Domnului de la Cacica, pe care am primit-o în dar de la Preasfințitul Petru Gherghel, precum și un colac, care a fost apoi împărțit între participanții la sfânta Liturghie, gest care ne-a dus cu gândul la experiența din Biserica primară, dar și la experiența de zi cu zi a noastră, a românilor catolici, experiență care ne învață să punem în comun cu localnicii modul nostru de a ne mărturisi și trăi credința, obiceiurile, tradițiile, momentele de bucurie, ca și cele de tristețe...

Un alt moment important a fost marți, 15 noiembrie 2011, și anume, participarea Preasfințitului Piris la Liturghia pe care o celebrăm marțea la biserica "San Juan", Liturghie în care cerem mijlocirea sfântului Anton de Padova și ne rugăm pentru credincioșii răposați. A fost dorința sa expresă de a cunoaște îndeaproape comunitatea română în manifestarea ei. Preasfințitul a fost întâmpinat cu pâine și sare de către o familie de credincioși îmbrăcată în costume populare, în sunetele cântecului "Bine-ai venit în mijlocul nostru..."și apoi salutat cu o cuvântare de bun-venit de către părintele Adrian.

La predică, Preasfințitul ne-a îndemnat pe toți să menținem vie credința noastră, să simțim nu că suntem o parte adăugată la Biserica locală, ci că formăm parte din aceeași Biserică, cu particularitățile noastre. A rezumat lecturile zilei în câteva cuvinte: motivație, temelie, credibilitate... Ne-a îndemnat să păstrăm baza credinței noastre, să fim ucenicii lui Isus acolo unde ne aflăm, în Lleida, în România sau în orice alt colț al lumii, să avem credibilitate și să nu ne fie frică să arătăm altora că am descoperit sensul vieții, bazat pe știința umană și credința divină.

La sfârșitul Liturghiei i-am mulțumit episcopului și întregii comunități locale pentru tot ceea ce ne-a oferit de când ne aflăm în acest oraș, mai ales pentru faptul că întotdeauna ne-au deschis ușa casei lor pentru a ne putea desfășura activitățile. Preasfințitul Piris a rămas printre noi pentru un mic colocviu, prilej în care și-a arătat admirația pentru modul în care participăm atât la celebrările liturgice, mai ales pentru modul în care se cântă la celebrări, cât și la viața socială a orașului. A ținut să îl invităm și la un moment de întâlnire în afara bisericii, la o agapă frățească pe care comunitatea noastră o celebrează ori de câte ori are posibilitatea, apreciind valoarea a astfel de momente pentru menținerea coeziunii comunității. În același timp ne-a declarat și speranța pe care și-o pune în colaborarea între cele două episcopii, de Iași și de Lleida.

Așadar o vizită pastorală care ne-a edificat, dar și o prezență a unui episcop pe care l-am simțit aproape de noi ca un bun păstor!

Florentina Budău

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 13 noiembrie: Lleida (Spania): Vizita PS Joan Piris Frígola, episcopul de Lleida, în comunitatea română


 

lecturi: 28.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat