Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Coasta de Fildeș: Primiție la Djébonoua

Noul an pastoral 2011/2012 a început cu două celebrări semnificative, sâmbătă, 12, și duminică, 13 noiembrie 2011.

Era pentru prima dată când în Parohia Djébonoua credincioșii participau la o primă sfântă Liturghie a unui preot.

Părintele primițiant, pr. Kouadio Kouassi Alain a studiat la Daloa și Gagnoa și a fost încardinat în Arhidieceza din Gagnoa. A fost sfințit preot pe 15 noiembrie 2009, dar din cauza războiului nu a reușit să organizeze primiția la Djébonoua.

El este al patrulea preot al parohiei noastre, după Tanoh Kouakou Leonard, sfințit în 2001, Koramani Lambert, în 2003 și Brou Konan Constant în 2007.

Pr. Alain a celebrat o sfântă Liturghie mai întâi în satul natal, Gbadahou-Koffikro, reședință de trib, unde există o mică comunitate catolică. Obiectivul era de a reveni acasă la părinți, la rude, la autoritățile tradiționale pentru a le manifesta respectul cuvenit, de asemenea și pentru a evangheliza pe toți locuitorii satului.

De mai bine de două luni în sat nu se vorbea decât despre această sărbătoare. Sunt convins că Duhul Sfânt a lucrat în inimile tuturor locuitorilor din Gbadahou-Koffikro și că semințele aruncate vor aduce roade îmbelșugate.

De curând a fost ales noul șef de trib (cel dinainte murise), este un catolic și m-a invitat să-i binecuvântez tronul de unde va exersa autoritatea sa. Este un semnal puternic pe care Dumnezeu l-a adresat tuturor locuitorilor din satele (13) care depind de acest șef de trib.

Înainte de sfânta Liturghie, familia l-a oferit pe părintele Alain șefului satului, acesta șefului de trib și el la rândul său Bisericii Catolice, reprezentate de părintele paroh și de ceilalți preoți prezenți.

La omilie, părintele predicator a vorbit despre iubirea lui Dumnezeu care s-a manifestat oamenilor în Fiul său, Isus Cristos. Preotul participă la preoția lui Cristos și oferă oamenilor harurile lui Dumnezeu. Pr. Alain devine astfel o sursă de binecuvântare pentru familia sa, pentru satul natal, Gbadahou-Koffikro, și pentru toți oamenii pe care îi va întâlni. Apoi, i-a invitat pe toți să devină disponibili la harul lui Dumnezeu și să nu piardă această ocazie care li se oferă pentru a-i sluji lui Dumnezeu, creatorul și răscumpărătorul omenirii.

Duminică, în biserica parohială, la Djébonoua, totul a devenit mai solemn, atât cântecele și participarea credincioșilor cât mai ales gesturile preotului la altar.

Personal m-am simțit foarte bine, au fost momente foarte frumoase de trăire spirituală. Cred din ce în ce mai mult că Duhul Sfânt este cu adevărat motorul misiunii, el ne surprinde pe noi, misionarii, prin activitățile pe care ni le propune. Ajunge doar să fim atenți la ceea ce el ne spune pentru a face să înainteze evanghelizarea. Sunt convins că mulți ni se vor alătura în viitorul apropiat.

Laudă, cinste și mărire să-i fie lui Dumnezeu, care, pe căi neștiute de noi, oamenii, vrea să aducă pe cât mai mulți la cunoașterea adevărului, a lui Dumnezeu.

Pr. Gabriel Cimpoeșu

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 12-13 noiembrie: Coasta de Fildeș: Primiție la Djébonoua


 

lecturi: 11.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat