Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Roman, Bacău și Iași: Zi de formare pentru tinerii din Acțiunea Catolică

Sâmbătă, 12 noiembrie 2011, Acțiunea Catolică "Sfântul Iosif" din Dieceza de Iași, sectorul tineri, a organizat o zi de formare pentru tinerii din cele trei zone: Bacău, Iași și Roman. Aceasta a avut în centrul atenției aprofundarea temei "Plini de recunoștință cu o angajare reînnoită!" motoul "Cântați Domnului un cântec nou, pentru că a făcut lucruri minunate!" (Ps 98,1). Activitatea a avut un caracter diecezan, dar s-a desfășurat la nivel de zonă pentru a facilitatea participarea mai multor tineri. Au fost prezenți aproximativ 70 de tineri din zona Iași, 92 de tineri din zona Bacău și peste 100 de tineri din zona Roman.

Locațiile în care s-au desfășurat activitatea au fost: Centrul "Iosefinii lui Murialdo" pentru zona Roman, oratoriul "Don Bosco" pentru zona Bacău și Parohia "Adormirea Maicii Domnului" zona Iași.

Ziua a debutat cu multă veselie și bună dispoziție acompaniată de rugăciune, punctul de plecare al fiecărei zile. Nu a lipsit nici momentul de cunoaștere în care tinerii au fost provocați să compună rime, să cânte și să danseze. Imaginația tinerilor a fost de un mare succes și amuzament în același timp.

Momentul de formare a avut ca subiect central: recunoștința și angajarea reînnoită. Acesta a fost susținut de pr. Marius Dumea pe zona Bacău, pr. Marius Sabău pe zona Roman și pr. Ionuț-Eremia Imbrișcă pe zona Iași.

Pentru a înțelege mai bine ce este recunoștința, un prim aspect luat în vedere a fost amintirea unui fragment din Vechiul Testament, și anume suferința generalului sirian Naaman. El s-a vindecat de lepră scăldându-se în Iordan, și astfel a devenit un om nou. Însă ce este mai important e faptul că Naaman s-a întors cu daruri la profetul Elizeu și i-a promis acestuia că-i va aduce laude numai Dumnezeului lui Israel. Recunoscător a fost și Isus față de femeia considerată păcătoasă care i-a uns capul cu parfum și i-a spălat picioarele cu lacrimi, le-a sărutat și le-a șters cu părul capului ei. Isus îi mulțumește Tatălui ceresc atunci când a înmulțit pâinea, dar și atunci când l-a înviat pe Lazăr. Sfânta Fecioară Maria este plină de har, așa cum o numește arhanghelul Gabriel. În limba latină cuvântul har înseamnă grația, mai exact mulțumire, recunoștință. Ea este mama harului dumnezeiesc, adică mama mulțumirilor divine, deoarece repeta foarte des cuvintele Deo gratias: mulțumesc lui Dumnezeu. O altă lectură la care am fost invitați să medităm este aceea a celor zece leproși vindecați de Isus Cristos. Dintre aceștia doar unul este îi este recunoscător lui Isus, întorcându-se spre a-i mulțumi. Datorită faptului că s-a întors, el a fost vindecat integral, trup și suflet.

Legătura dintre credință și recunoștință constă în ideea de a-i mulțumi lui Dumnezeu, nu numai de a-i cere. Iar modul de mulțumire trebuie să fie "cu glas tare" pentru a-i determina și pe ceilalți să facă la fel.

Recunoștința o dobândim renunțând la autosuficiența și la mândria noastră. Suntem dependenți de Dumnezeu, de aceea trebuie să strigăm asemenea celor zece leproși: "Isuse, învățătorule, ai milă de noi! Isuse, vindecă-ne de lepra păcatelor și a nerecunoștinței!". Însă nu e suficient numai să strigăm, ci să dăm glas gratitudinii noastre.

Din momentul de formare am mai învățat că e bine ca atunci când facem o faptă bună să o însemnăm pe nisip, iar când ni se dă o mână de ajutor să gravăm fapta în piatră și să fim recunoscători pentru ajutorul primit. Am primit de la Dumnezeu cerul, pământul, aerul, apa, dar mai ales pe unicul său Fiu. Pentru toate acestea ar trebui să-i mulțumim lui Dumnezeu, iar mulțumirea poate fi printr-o rugăciune, prin jertfe, prin trăirea unei vieți sfinte, prin vestirea Evangheliei sau și prin participarea la sfânta Liturghie.

Să nu trăim ca acei "creștinii de duminică", în sensul să nu ne împărțim viața în două: o jumătate să fie evlavioasă, iar cealaltă jumătate să fie păgână. Viața este unică, de aceea trebuie să o prețuim. Să nu uităm niciodată să-i mulțumim lui Dumnezeu și semenilor pentru ceea ce primim.

După momentul de formare a urmat sfânta Liturghie unde am avut ocazia să îi mulțumim lui Dumnezeu pentru păstorii diecezei, pentru asistenții spirituali și pentru toate persoanele care ne ajută să creștem în această mare familie a Acțiuni Catolice.

După prânz au urmat discuțiile în grupuri mici, tinerii au fost provocați să răspundă la patru întrebări: Ce este recunoștința? Care este legătura dintre credință și recunoștință? Cum ajungem la recunoștință? și Cum ne putem manifesta recunoștința față de Dumnezeu într-o lume indiferentă? Concluziile au fost interesante, deoarece fiecare grupă trebuia să realizeze o mică scenetă cu tema discutată: recunoștința. Reprezentările tinerilor au fost premiate.

Conștienți fiind că numai alături de Isus Cristos putem rămâne tineri ai speranței, am încheiat această întâlnire printr-un imn de mulțumire închinat bunului nostru Păstor.

Impresii ale tinerilor:

"A fost o întâlnire frumoasă, cu toți am învațat ceva, grupul nostru de prieteni s-a lărgit, am avut ocazia să fim recunoscători că suntem tineri, plini de bucurie și cu un scop în viață" (Emanuela Pal, Pildești)

"Ziua aceasta va rămâne în amintirea mea, datorită persoanelor pe care le-am cunoscut și cu care am colaborat, dar în special prin momentul formativ ținut de pr. Marius Dumea, care mi s-a părut cireașa de pe tort" (Daniel Benchea Joca - Parohia "Sfânta Cruce" Bacău)

"A fost o zi frumoasă, încă o cărămidă la construcția vieții fiecăruia și cel mai important este că această cărămidă a ajuns în capul unghiului" (Bogdan - Onești)

"O zi de prietenie și de har în Domnul! În această zi am făcut cunoștință cu marea familie a Acțiunii Catolice. Am descoperit un grup deschis, prieteni, o echipă bazată pe respect și seriozitate" (Ioana - Mărgineni)

"A fost interesantă analizarea problemelor lumii în care trăim. Așa am conștientizat mai bine care sunt capcanele în care putem cădea: rătăcirea, oboseala, îngrijorarea, frica, dezamăgirea. Doresc să urmez îndemnul "fiecărei zile îi ajunge necazul ei" (Celina Salca - Parohia "Fericitul Ieremia" Bacău)

Celina Dumitru

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 12 noiembrie: Roman, Bacău și Iași: Zi de formare pentru tinerii din Acțiunea Catolică


 

lecturi: 20.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat