Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași: Întâlnirea Consiliului Prezbiteral

La sediul Episcopiei Romano-Catolice de Iași, miercuri, 16 noiembrie 2011, a avut loc sesiunea de toamnă a Consiliului Prezbiteral Diecezan, unde s-au dezbătut probleme de actualitate din viața diecezei.

Alături de PS Petru Gherghel și PS Aurel Percă, au participat 34 de preoți.

Deschiderea întâlnirii a debutat cu un moment de rugăciune, urmat de salutul PS Petru Gherghel adresat tuturor celor prezenți.

Lectura unor fragmente din Scrisoarea către familii a fericitului papă Ioan Paul al II-lea (2 februarie 1994), precum și o reflecție pe marginea acestui document, susținută de PS Petru Gherghel, au constituit prima tematică aflată pe ordinea de zi. Preasfințitul a evidențiat importanța familiei pentru Biserică și pentru societate, exprimându-și totodată dorința ca acest document magisterial să ajungă, pe cât posibil, la toate familiile din dieceză și să constituie astfel pentru credincioși un ghid pentru noul an pastoral 2011-2012.

Pr. Petru Tamaș a prezentata scrisoarea apostolică Porta fidei a Sfântului Părinte papa Benedict al XVI-lea. Potrivit acestui document, reînnoirea Bisericii, nu poate avea loc fără redescoperirea și revigorarea credinței. În acest sens, preoților, în mod particular, le revine misiunea de a face cât mai vie în rândul credincioșilor, învățătura crezului apostolic și valorificarea acestuia, astfel încât credința să nu fie un simplu sentiment, ci să determine o angajare solidă a carității.

În ceea ce privește continuarea anului pastoral al familiei, pr. Iosif Enășoae a prezentat câteva gânduri de la Prima Întâlnire Națională a Familiilor Catolice din România, de la Miercurea Ciuc, care a avut loc în perioada 14-16 octombrie, subliniind accentul deosebit pe care toate diecezele îl pun pe această latură a pastorației familiei. De asemenea s-a evidențiat importanța catehezelor legate de familie care au loc în comunitățile parohiale, precum și posibilitatea publicării unor materiale care să înlesnească pastorația familiei, prin intermediul Editurilor "Presa Bună" și "Sapientia".

Prezentare generală a Întâlnirii Naționale a Tineretului catolic, care va avea loc la Iași, în perioada 25-29 iulie 2011, a constituit un alt punct important aflat pe ordinea de zi. Pr. Felix Roca a evidențiat o serie de probleme legate de organizarea acestui eveniment, subliniind necesitatea implicării tuturor parohiilor în pregătirea și promovarea acestui moment important din viața diecezei.

Revizuirea calendarului romano-catolic și efectele acestei revizuiri în sfera Bisericii locale au constituit un alt punct al discuțiilor. Pr. Cornel Cadar a precizat că, în baza noului Martirologiu roman, se impun o serie de modificări ale calendarului local, pentru a fi în acord cu Biserica Universală.

Pr. Claudiu Iștoc a prezentat oportunitatea apariției unei asociații, care să faciliteze preluarea asigurărilor obligatorii ale imobilelor și ale altor bunuri aflate în proprietatea parohiilor și asociațiilor diecezei. Totodată a fost semnalată posibilitatea procurării lumânărilor de la Centrul Misionar de la Roman, fondurile obținute fiind destinate misiunilor aflate în grija diecezei.

Pe ordinea de zi s-au aflat și promovarea unor inițiative care să poată ajuta la finanțarea Orfelinatului de la Barați, printre acestea numărându-se și posibilitatea adoptării de la distanță, din partea unor familii din parohii.

De asemenea s-a luat în calcul și eventualitatea modificării unor taxe stolare, precum și a obligativitatea respectării normelor canonice cu privire la cererea dispenselor. Tot aici s-a precizat și necesitatea transmiterii cu claritate a tuturor datelor legate de situația parohilor, astfel încât acel status animarum să fie mereu actualizat.

Pr. Mihai Budău a precizat o serie de inițiative privind controlul sănătății întregului personal angajat al diecezei, precum și analizele medicale care constituie nu doar o obligație față legile statului, ci și o obligație morală. În acest sens, Spitalul de la Barticești reprezintă o alternativă menită să faciliteze accesul la aceste servicii medicale.

La final, PS Petru Gherghel și-a exprimat bucuria întâlnirii cu toții membrii Consiliului Prezbiteral Diecezan și i-a îndemnat la promovarea și trăirea adevăratelor valori, rămânând ancorați și fermi în credință.

Pr. Petru Dorcu


 

lecturi: 22.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat