Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași: O biografie bilingvă (franceză-română) despre viața profesoarei Charlotte Sibi

La sfârșitul lunii octombrie 2011, a fost lansată la Iași prima biografie bilingvă (română-franceză) a fostei profesoare ieșene Charlotte Sibi, de origine franceză. Titlul biografiei este Charlotte Sibi - Demoiselle de Français / Domnișoara de Franceză avându-l ca autor pe Olivier Dumas, traducerea fiind semnată de Felicia Dumas, iar cartea fiind publicată la Editura Institutul European din Iași. Volumul poate fi cumpărată de la sediul Centrului Cultural Francez din Iași (Bd. Carol I, nr. 26) la prețul de 40 lei.

Charlotte Sibi a fost profesoară de limba franceză în Iași, înscriindu-se între personalitățile culturale românești de origine franceză ale orașului.

Charlotte Sibi s-a născut în 26 decembrie 1901 la Iași. Tatăl ei, Joseph Sibi, era francez, profesor și agent consular al Franței. Mama, Hortense, era de origine germană. După studiile la Liceul "Notre-Dame de Sion" din Iași, Charlotte Sibi se refugiază cu familia ei în Franța, în timpul Primului Război Mondial. Tatăl ei este rănit. După război, se reîntoarce la Iași și dă bacalaureatul. Studiază franceza la Facultatea de Litere a Universității "Alexandru Ioan Cuza" din Iași, obținând licența în 1928. După terminarea cursurilor Seminarului Pedagogic (1929), devine profesor la liceul de fete "Carmen-Sylva" din Botoșani (1930), unde va preda până în 1949. Înființează acolo o bibliotecă de limbă franceză și colaborează la revista catolică din Iași, "Lumina creștinului". Este autoarea a șase manuale de limba și literatura franceză pentru elevii claselor de gimnaziu și liceu. Înzestrată cu o inteligență, o memorie și un har ieșite din comun, Charlotte Sibi cunoștea la perfecție latina și greaca veche, franceza, româna, germana și engleza.

Charlotte Sibi era o persoană cu o credință profundă și o profesoară exigentă, dar generoasă, respectată și admirată de elevii săi. Curând după instaurarea regimului comunist, Charlotte Sibi a fost definitiv eliminată din învățământul public din cauza originii sale franceze și burgheze; mai mult, în timpul unei inspecții școlare, în calitatea sa de catolică practicantă a refuzat să nege public existența lui Dumnezeu. Din anii 50 până la dispariția sa, în 1989, Charlotte Sibi va primi în casa ei din Strada Palade nr. 12 din Iași sute de copii cărora le va da lecții particulare de limba franceză. Elevii lui Charlotte Sibi se numără astăzi printre intelectualii, universitarii, profesorii și medicii de renume ai Iașiului și nu numai. La 20 de ani de la moartea profesoarei lor, foștii săi elevi s-au reunit în mai 2009 la Centrul Cultural Francez din Iași și au creat o asociație dedicată amintirii acesteia (Asociația "Charlotte Sibi") și un buletin informativ (Les cahiers de Charlotte). În decembrie 2009, asociația a organizat la Centrul Cultural Francez din Iași prima ediție a Concursului "Charlotte Sibi" de cunoaștere a Franței și a limbii franceze. În 2010, Henri Paul, ambasador al Republicii Franceze în România, a vizitat casa lui Charlotte Sibi, iar mediateca Centrului Cultural Francez din Iași a primit numele "Charlotte Sibi".

Centrului Cultural Francez din Iași poate fi vizitat și virtual, prin internet, la adresa: www.ccfiasi.ro.

La realizarea acestui articol au fost folosite și informații publicate de www.Wikipedia.org și www.ercis.ro.

Ovidiu Bișog


 

lecturi: 74.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat