Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Șumuleu Ciuc: Întâlnire despre pastorația migranților

Lucrările celei de-a II-a Întâlniri Naționale a Responsabililor Diecezani și Eparhiali cu Pastorația Migranților s-au desfășurat la Centrul de spiritualitate "Jakab Antal" din Șumuleu Ciuc între 10 și 12 noiembrie 2011.

Întâlnirea a avut loc la inițiativa Preasfințitului Petru Gherghel, episcop de Iași, responsabil cu pastorația migranților în cadrul Conferinței Episcopilor din România.

Lucrările au debutat în seara zilei de 10 noiembrie cu o prezentare de ansamblu a problemei migranților făcută de Preasfințitul Petru Gherghel, o preocuparea permanentă și urgentă a întregii Biserici Catolice, cât și a Bisericii locale din România. Au urmat prezentările participanților: pr. Iosif Dorcu (Episcopia Romano-Catolică de Iași, secretarul comisiei), pr. Pavel Butnariu (Arhiepiscopia Romano-Catolică de București), pr. Anton Jitaru (Episcopia Romano-Catolică de Oradea), pr. Ioan Mătieș (Eparhia Greco-Catolică de Cluj-Gherla), pr. Iulian Filip (Episcopia Romano-Catolică de Timișoara), pr. Márkus András (Arhiepiscopia Romano-Catolică de Alba-Iulia), pr. Borota Ottó și pr. Jakab Norbert (Episcopia Romano-Catolică de Satu Mare) și pr. Robert Trubiansky (Eparhia Greco-Catolică de Lugoj). Au fost absenți reprezentanții Arhiepiscopiei Majoră de Blaj, ai Eparhiei Greco-Catolice de Oradea și ai Eparhiei Greco-Catolice de Maramureș. Prima ședință a întâlnirii s-a încheiat cu celebrarea Vesperelor în limba latină din sărbătoarea Sfântului Leon cel Mare.

A doua zi a debutat cu cântarea Laudelor de dimineață, în capela aceluiași așezământ. La ora 9.00 a avut loc prima ședință a zilei. La început, pr. Iosif Dorcu a dat citire procesului verbal încheiat la prima întâlnire, care s-a desfășurat la Traian (Neamț), în noiembrie 2009. A urmat o scurtă reflecție, în care s-a făcut o evaluare a pelerinajului religios, în special a pelerinajului în Țara Sfântă.

PS Petru Gherghel a prezentat mesajului Sfântului Părinte Benedict al XVI-lea pentru Ziua Migrantului și Itinerantului 2012, cu titlul "Migrațiile și noua evanghelizare". Episcopul a subliniat rolul pe care îl pot avea migranții în vestirea evangheliei în țara în care ajung.

La ora 11.00 a fost prezent pr. Cesare Lodeserto, un preot italian din Dieceza de Lecce, care actualmente lucrează în Republica Moldova, fiind implicat încă din anul 1997 în diferite opere sociale. Disertația sa a arătat clar necesitatea implicării Bisericii Catolice în noile realități care privesc migrația persoanelor din est spre vest. Discursul părintelui a fost apreciat de toți cei prezenți și a fost urmat de nenumărate întrebări.

La ora 12.30, participanții au celebrat sfânta Liturghie în sanctuarul Maicii Domnului din Șumuleu Ciuc.

După-amiază s-au reluat lucrările. Mai mulți participanți au expus diferite teme și preocupări. O preocupare cu totul aparte a fost prezentată de pr. Márkus András, care este parohul unei comunități de la periferia orașului Sfântu Gheorghe, constituită din peste 5.000 de persoane, toate de etnie rromă. Pr. Márkus a prezentat diferite probleme, dar și specificul pastorației acestei comunități. O situație aproape identică, cu o prezență mare de credincioși ai acestei etnii (peste 500 de persoane), a fost prezentată și de pr. Borota Otto, paroh la Carei, în Dieceza de Satu Mare.

Au urmat discuții și propuneri: o atenție pentru imigranții chinezi (Iași și Timișoara), o mai adecvată pastorație pentru studenții străini, problema copiilor străzii, apariția unei capele în aeroportul din Cluj-Napoca.

Drept concluzii ale acestei întâlniri, s-ar putea sublinia:

  • continuarea prezentării mesajului Sfântului Părinte, în propriile dieceze și eparhii, și celebrarea celei de-a 98-a Zi Mondială a Migrantului și Refugiatului (15 ianuarie 2012);

  • o mai mare atenție pentru cei plecați la muncă în afara țării, prin prezența în mijlocul lor a multor preoți responsabili cu pastorația migranților;

  • o grijă deosebită pentru asistența pastorală pentru etnicii romi sau țigani, prezenți în diferite dieceze și eparhii din țară;

  • căutarea unor noi modalități de evanghelizare adecvate pentru alte grupuri de migranți, cum ar fi transportatorii internaționali;

  • grija pentru păstrarea unității în cadrul familiilor afectate de fenomenul migrator, familia fiind școala, prin excelență, a credinței;

  • o intensificare a grijii pentru pastorația studenților din diferite centre universitare din România;

  • promovarea pelerinajelor religioase ca metode de evanghelizare;

  • participarea, din partea Bisericii din țara noastră, la diferite congrese și simpozioane internaționale destinate intensificării și lărgirii metodelor de promovare a noii evanghelizări.

  • o pregătire adecvată pentru persoanele care intenționează să emigreze în diferitele țări ale Europei și o grijă deosebită pentru tinerii emigranți.

S-a preconizat o nouă întâlnire pentru toamna anului 2012.

Pr. Iosif Dorcu


 

lecturi: 16.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat