Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Siret: Sărbătorirea bicentenarului parohiei

Duminică, 13 noiembrie 2011: o zi de sfârșit de toamnă, o zi în care soarele era acoperit de norii cenușii, dar în inimile credincioșilor din Siret, soarele bucuriei strălucea în toată splendoarea sa. În această zi, credincioșii au sărbătorit bicentenarul parohiei, sărbătoare la care au participat numeroși credincioși romano-catolici, ortodocși și greco-catolici.

Evenimentul s-a deschis cu primirea PS Aurel Percă, episcopul auxiliar.

Înainte de începerea sfintei Liturghii a fost dezvelit și sfințit monumentul ridicat în cinstea Neprihănitei Zămisliri, construit în fața bisericii, și dezvelirea plăcii comemorative.

La Liturghie au participat o parte dintre preoții care au activat in această parohie, preoți de la Institutul Teologic din Iași, pr. Iosif Păuleț, decan de Suceava, și pr. Isidor Dâscă, decan de Bacău.

Printre invitații de seamă au fost și reprezentanți ai autorităților civile locale, precum și o delegație din orașul polonez Dêbica, dar autorități civile din filialele Dornești, Mihăileni și Baineț.

La predică, Excelența sa Aurel Percă a subliniat importanța acestui eveniment, încurajând toată comunitatea la trăirea credinței, credință primită de la strămoșii noștri și pe care trebuie să o transmitem generațiilor viitoare.

După sfânta Liturghie a urmat lansarea cărții La ceas aniversar, bicentenarul Parohiei Romano-Catolice "Nașterea Sfintei Fecioare Maria" Siret (1811-2011). Este o carte de 256 de pagini în care autorul, prof. Franz Pieszczoch, cât și pr. Ștefan Lupu, directorul Editurii "Sapientia", au deschis apetitul curiozității de a afla mai multe despre trecutul acestei parohii seculare.

Întrucât sărbătoarea parohiei nu poate fi separată de comunitatea întregului oraș Siret, în numele autorităților, domnul senator Tiberiu Prodan a ținut un frumos discurs, subliniind printre altele splendoarea multiculturală și religioasă a orașului. A urmat citirea scrisorii trimisă de Paweł Wolicki, primarul orașului Dêbica, de către un delegat de-al său, Stanisław Leski. De asemenea și credincioșii, la rândul lor, printr-un reprezentant, au adresat câteva cuvinte parohului.

Au urmat mulțumirile generale făcute de părintele paroh, după care PS Aurel Percă a înmânat diplome de merit preoților care au activat în această parohie.

Înainte de binecuvântare, Preasfințitul Percă a citit mesajul păstorului diecezei noastre, episcopul Petru Gherghel, mesaj adresat întregii comunități din Siret, încheiat cu cuvintele:

"... Evenimentul trăit în istoria comunității dumneavoastră este un moment de credință în Dumnezeu, care i-a iubit pe străbunii dumneavoastră oferindu-le darurile sale. Ei v-au transmis viața, atâtea valori și o chemare sfântă: să transmiteți mai departe ceea ce ați primit de la Dumnezeu și de la cei dragi. Este însă și un moment de credință și iubire pentru voi.
Păstrând legătura spirituală cu ei, măriți în sufletele voastre sentimentele de iubire și faceți să crească speranța pentru binele comunității voastre, transmițând generațiilor viitoare mai multă lumină, mai multă credință și multă speranță.
Să nu uitați: Dumnezeu a avut încredere în străbunii dumneavoastră. El este consecvent și fidel. El are încredere în voi și vă binecuvântează. Așteaptă și de la voi roade bogate".

După sfânta Liturghie a urmat agapa fraternă, în care toți credincioșii prezenți au savurat gustoasele sărmăluțe pregătite de doamnele gospodine din parohie.

Tot cu ocazia acestui eveniment, la ora 15, a avut loc un frumos concert susținut de Colegiul de Artă "Ciprian Porumbescu" din Suceava.

Așa s-a încheiat o sărbătoare în care cu toții am adus mulțumiri si laude lui Dumnezeu pentru toate harurile acordate de-a lungul timpului acestei parohii.

Fie ca evenimentul in sine să fie spre mai marea slavă a îndurării divine și spre mântuirea noastră, a tuturor.

Lăudat sa fie Isus și Maria!

Pr. Iosif Irinel Iosub

* * *

PS Petru Gherghel: Mesaj către păstorul și credincioșii din Siret la cei 200 de ani de atestare istorică a parohiei

Editura "Sapientia": O carte despre bicentenarul Parohiei Siret

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 13 noiembrie: Siret: Sărbătorirea bicentenarului parohiei


 

lecturi: 24.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat