Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Roman (ITRCF): Sesiunea științifică "Bonaventura și Scotus. Reflecții filozofice"

Marți, 8 noiembrie 2011, a avut loc sesiunea științifică cu tema: "Bonaventura și Scotus. Reflecții filozofice", eveniment organizat în aula magna a Institutului Teologic Romano-Catolic Franciscan din Roman, sub egida Facultății de Filozofie "I. Duns Scotus" și a Facultății de Teologie Pastorală, din cadrul aceluiași institut, în colaborare cu Liceul Teologic Franciscan din Roman.

Un prim moment al programului l-a reprezentat cuvântul introductiv adresat de către lect. univ. dr. pr. Damian-Gheorghe Pătrașcu, decanul Facultății de Filozofie, urmat fiind de prezentarea conferințelor susținute de:

  • Asist. univ. drd. pr. Cazimir Ghiurca: "Doctrina liberului arbitru la sfântul Bonaventura"
    În ceea ce privește istoria gândirii, meritul lui Bonaventura este acela de a fi primul care dezvăluie și fixează imperativul deciziei voluntare în voința însăși și nu în rațiune după cum afirma școala aristotelică, ordinea deciziilor și acțiunilor libere fiind în mod esențial contingentă.

    Omul poate să se considere liber atunci când are deplina sa dominare "fie cu privire la obiect, fie cu privire la actul propriu". Libertatea acționează pe deplin când are facultatea de a se orienta spre tot ceea ce se consideră a fi pozitiv. Este, deci, o libertate de alegere deoarece voința este în gradul de a alege binele pe care-l consideră a fi cel mai convenabil, aici și acum. Omul este liber deoarece poate să aleagă un comportament în locul altuia și pentru că poate chiar să nu dorească ceva, adică să aleagă sau să nu aleagă.

  • Lect. univ. dr. pr. Pătrașcu Damian: "Valoarea filosofico-mistică a operei Itinerarium mentis in Deum"
    Această operă bonaventuriană nu a încetat niciodată să trezească interesul generațiilor și a culturii occidentale. Este o viață ce se aprofundează progresiv, îmbogățindu-se și promovându-se, trăgându-și seva din motive esențiale de ordin filosofic, teologic și mistic pe care sfântului Bonaventura le aprofundase și le sistematizase deja în viguroasele lui opere ale predării pariziene și în lungile meditații asupra experienței mistice a sfântului Francisc.

    Care este semnificația pe care o are pentru noi lectura Itinerariului bonaventurian? La această întrebare a răspuns deja sfântului Bonaventura cu atitudinea lui de liberă reluare și fuziune a Itinerariilor din trecut, trăgând din acestea susținere și indicații pentru experiențe personale. Fiecare poate să scoată din Itinerariu sugestii și indicații care pot să-l ajute să stabilească drumul său spre Dumnezeu.

  • Asist. univ. pr. Virgil Blaj: "Cum putem să vorbim despre ceva, despre care nu putem vorbi? Rugăciunea lui Duns Scotus și tăcerea lui Wittgenstein"
    Forțarea limitelor limbajului poate fi considerată din două puncte de vedere: pe de o parte ca o îmbogățire și perfecționare a limbajului însuși, iar pe de altă parte ca pe o nejustificată sursă a nenumăratelor neînțelegeri și confuzii.
    Orizontul în spațiul căruia se mișcă și se dezvoltă gândirea filosofică a lui Duns Scotus este cel metafizic, acesta raportându-se la lume din perspectiva lui Dumnezeu, pe când Wittgenstein, în orizontul său lingvistic, se raportează la lume strict din perspectiva limbajului cu sens, singurul disponibil.
    Ceea ce îi apropie pe cei doi filozofi este preocuparea constantă pentru claritate, însă în timp ce filosoful austriac face din aceasta un scop în sine, pentru Doctorul Subtil ea este o necesitate în vederea a altceva, și anume în vederea înțelegerii a ceva din ceea ce el crede deja.

Sesiunea științifică s-a încheiat într-un cadru solemn, prin celebrarea sfintei Liturghii în memoria fericitului I. Duns Scotus, patronul Facultății de Filozofie din cadrul Institutului Teologic Franciscan din Roman.

Fr. Andrei Bejan, OFMConv.

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 8 noiembrie: Roman (ITRCF): Sesiunea științifică "Bonaventura și Scotus. Reflecții filozofice"


 

lecturi: 20.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat