Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Reflecție: 11.11.11

Dintotdeauna s-au agitat în istoria omenirii scenarii apocaliptice - unele prezicând exact data extincției totale - cu aceeași "precizie" cu care, cândva, se știa exact ziua și ora când anume - mai alaltăieri, în urmă cu vreo patru mii de ani - Dumnezeu a creat lumea; și fiindcă anul 1.000 a trecut și pământul a continuat să existe, nu-i nimic, omul trebuie să "spere" în distrugere; ba a trecut chiar și anul 1843-1844 (21 martie și 18 aprilie 1844 - numite în istorie "cele două mari dezamăgiri" millerite1) fără ca a doua venire a lui Isus să curețe tot pământul prin foc; însă a venit Revelionul 2000, care avea să fie cu siguranță momentul unui cutremur catastrofal, dar fiindcă Bunul Dumnezeu "și-a râs în barbă" de prezicătorii "cutremurici", mass-media și-a spus că timpul nu-i pierdut: nu-i nimic, vine 2012 - ba nu, 2100... sau 2500... sau... și uite așa au pierdut din vedere ceea ce tot ei considerau ca "semn" al violenței: numărul 11. Numai că omul nostru obișnuit, cu bun-simț înnăscut, s-a cam plictisit de manipulări horror - și atunci, iată, îi abatem altfel atenția de la problemele existenței și mai ales, de la existența sub soarele lui Dumnezeu - nu, nu se mai distruge nimic, ci "se înalță" totul: vibrație, minte, inimă, valuri de energie se revarsă asupra tuturor, se activează "Codul Sursa", se deschide portalul interstelar sub conducerea Consiliului Suprem Pleiadian exact la ora 11.11 din 11.11.11 - etc. etc., iar omul devine el însuși, Cristos. De data aceasta manipularea e ceva mai subtilă: Răul poate face și "flori", îmbătătoare - dar astfel de flori au mereu șarpele în jurul tulpinii - tentația dintotdeauna a omului: să devină egalul lui Dumnezeu...

Și totuși, se uită ceva: 11+11+11=33

Treizeci și trei...Vârsta lui Isus Răscumpărătorul. Vârsta la care Fiul lui Dumnezeu ne-a eliberat. Vârsta eliberării.

Treizeci și trei de ani - tot atâția ani s-au împlinit anul acesta, la 16 octombrie, de când Duhul Sfânt l-a ales pe Karol Cardinal Wojtyła la catedra petrină. Și aceasta "piatră", ca în profeția lui Daniel, avea să sfărâme picioarele de lut ale colosului comunist și tot pe "această piatră" Duhul Sfânt avea să înalțe eliberarea întru viață și adevăr a cugetului nostru, fiindcă, așa cum afirma fericitul Ioan Paul al II-lea, "libertatea trebuie trăită astfel încât să nu ajungă să te distrugă pe tine însuți" (Veritatis splendor, a X-a enciclică). Iar dacă poate cineva vorbi cu adevărat de-a lungul istoriei despre sensul libertății, despre curaj, verticalitate, noblețe și frumusețe, adevăr și încredere, aceasta este patria fericitului Ioan Paul al II-lea - a cărei zi Națională o serbăm astăzi, 11 noiembrie.

Este ziua proclamării celei de a doua Republici Polone, când, în 1918, după încheierea Primului Război Mondial, aliații au acceptat reconstituirea Poloniei. În război participaseră alături de aliați, 2 milioane de ostași polonezi, dintre care 450.000 - aproape un sfert - au murit în luptă. Dar și mai departe Polonia a trebuit să-și apere ființa națională și să-și reafirme mereu independența în cursul unor conflicte militare. Cel mai cunoscut este "Miracolul de pe Vistula" (Bătălia Varșoviei, 12-25 august 1920), când trupele poloneze, conduse de Józef Piłsudski, primul șef de stat al republicii, printr-o tactică neobișnuită, au învins armatele sovietice, opunându-se astfel planului lui Lenin de globalizare a comunismului. Vulturul alb învinsese steaua roșie. La conducerea trupelor sovietice se afla Leon Trotsky, fondatorul Armatei Roșii (care avea să fie asasinat în 1940 din ordinul lui Stalin), iar, printre comandanți, Iosif V. Stalin. Înfrângerea rușilor a fost grea și cu consecințe de mare anvergură pe plan politic - dar criminalii nu-i uită niciodată pe cei cărora n-au putut să le facă rău- și stau la pândă. Răzbunarea asupra Poloniei avea să vină în Cel de-al Doilea Război Mondial, când Germania nazistă și armatele rusești au intrat simultan în Polonia. Fără ajutor din afară, singură în fața a doi coloși, Polonia a rezistat luptând pentru fiecare palmă de pământ, 39 de zile. După care lupta s-a mutat în ilegalitate, sub toate formele imaginabile, pe tot parcursul războiului: lupta armată, cultură, religie. Rezistența polonă a fost loială guvernului aflat în exil și ostilă instalării comunismului în Polonia, iar acțiunile sale au culminat la 1 august 1944, când "Armia Krajowa" a inițiat Insurecția din Varșovia împotriva naziștilor. Așa cum era de așteptat, Stalin nu a trimis (deși promisese) Armata I în ajutor - era de fapt coerent în acțiune: doar cu un patru ani înainte comandase masacrul de la Katyn - iar insurgenții au capitulat după 63 de zile. Lupta de rezistență a continuat.

Ce a urmat, știm cu toții.

"Micul soldat" (în memoria tuturor copiilor care au luptat în rezistență), "Monumentul celor deportați în Siberia" și "Victoria" din Varșovia sunt doar trei din multele monumente care vorbesc despre acele zile. Și nu numai. E de ajuns să le privești, chiar fără să știi istorie. E viața unei națiuni născută liberă, creștinată de 1000 de ani și care vorbește dintotdeauna, cu toată ființa ei, despre credință, speranță și iubire. Iar martirajul, așa cum spunea fericitul Ioan Paul al II-lea, "este paradigma libertății trăite prin puterea adevărului". De acolo, din Piața Victoriei din Varșovia, dominată de statuia tuturor eroilor Poloniei, a invocat Duhul Sfânt: "Strig - spunea el - eu, care sunt fiul Poloniei, eu, care sunt și papa Ioan Paul al II-lea, strig din străfundul acestui mileniu, strig în ajunul Pogorârii Duhului Sfânt:

Să coboare Duhul Sfânt.
Să coboare Duhul Sfânt
Și să înnoiască fața pământului,
Fața acestui pământ"2

Sunt monumente și oameni. Sunt monumente pentru oameni. Pentru că sunt oameni-monumente. Unul din aceștia este fericitul Ioan Paul al II-lea, fiul Poloniei. Iar mesajul său oglindește sufletul întregii sale națiuni, frumoasă, liberă, neînfricată:

"Cineva ține în mâinile sale destinul acestei lumi trecătoare. Cineva ține cheile morții și iadului. Cineva este alfa și omega istoriei umane, fie individuale, fie colective. Iar acest cineva este iubire. iubire devenită om, iubire prezentă neîncetat printre oameni... Numai el poate să dea asigurarea supremă atunci când spune: «Să nu vă fie frică!»"3

11.11.11.

La ceas aniversar să rostim cu inima, cu gândul, cu amintirea și prezentul, cu viitorul în prezentul dintotdeauna, privind în sus și înainte: "La mulți ani, Polonia! La mulți ani tuturor fiilor ei, oriunde vă aflați!"

Dr. Ecaterina Hanganu

Note
1 Predicatorul american William Miller (1782-1849).
2 2 iunie 1979, finalul omiliei papei Ioan Paul al II-lea la sfânta Liturghie din Piața Victoriei, Varșovia.
3 19 octombrie 1994, cartea Ioan Paul al II-lea: Să trecem pragul speranței.


 

lecturi: 29.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat