Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Traian: Curs de formare pentru președinții parohiali ai Acțiunii Catolice

În perioada 4-6 noiembrie 2011, la casa de reculegere din Traian, a avut loc cursul de formare pentru președinții parohiali, organizat de Acțiunea Catolică "Sfântul Iosif" Iași. Tema anului asociativ în curs, "Plini de recunoștință, cu o angajare reînnoită!, a fost și tema întâlnirii, susținută de motoul "Cântați Domnului un cântec nou, pentru că a făcut lucruri minunate" (Ps 98,1).

Au fost prezente aproximativ 50 de persoane, președinți parohiali și membri ai Comitetului director AC Iași.

Cursul s-a deschis vineri seara cu sfântă Liturghie, celebrată de pr. Felix Roca, asistent spiritual general AC Iași. A urmat o seară de cunoaștere, coordonată de Celina Dumitru, responsabil diecezan al sectorul tineri, care, prin jocuri și momente de destindere, a ajutat participanții să se deschidă și să se cunoască mai bine. Seara s-a încheiat cu un moment de rugăciune Taize.

Ziua de sâmbătă a debutat cu rugăciunea Laudelor. Pr. Felix Roca a susținut primul moment de formare: Plini de recunoștință, cu o angajare reînnoită, accentuând importanța convingerii personale de propria responsabilitate, dând valoare lucrurilor care au valoare: Biserica este sfântă deoarece Dumnezeu a făcut-o sfântă. Atitudinea care însoțește în acest an AC Iași este recunoștința, "nu pentru că Dumnezeu are nevoie de mulțumirea noastră ci pentru că recunoștința se întoarce tot asupra noastră, este tot în folosul nostru, dând valoare lucrurilor mici care se întâmplă". "Nu e suficient doar să mulțumim, ci trebuie să ne angajăm din nou, să ne trăim vocația, să dinamizăm grupul, împreună cu Dumnezeu putem să facem în AC lucruri minunate".

Al doilea moment de formare a fost Identitatea Acțiunii Catolice, susținut de Adriana Ianuș, președinte diecezan AC Iași. Acest moment a fost compus din două părți: identitatea de sine și identitatea AC Iași. Participanților li s-au adresat întrebări de autocunoaștere și conștientizare a propriei misiuni și a misiunii AC Iași. S-au prezentat scopul, notele caracteristice și structura asociației. Au fost punctate atribuțiile și responsabilitățile președintelui parohial.

În centrul zilei a stat sfânta Liturghie, celebrată de pr. Felix Roca.

După-amiază, președinții parohiali au avut posibilitatea de a participa la două ateliere, coordonate de membrii Comitetului director. Temele atelierelor au fost: Profilul președintelui parohial și Fișa de organizare a unei activități, apoi s-a prezentat în plen ceea ce fiecare grup a lucrat, oferind astfel fiecărui participant posibilitatea de a-și îmbogăți cunoștințele din experiențele celorlalți. AC Iași sărbătorește în acest an 20 de ani de prezență vie în Biserică, pentru a face cunoscut aceste eveniment, Celina Dumitru a prezentat o campanie de promovare a asociației care se va desfășura pe parcursul anului, iar doamna Viorica Spătaru a prezentat câteva aspecte despre atragerea de fonduri: metode, atitudini și reguli. Aceste momente de lucru au fost încheiate cu rugăciunea Vesperelor.

Programul cursului a continuat cu serată distractivă, participanților li s-a propus să meargă în Căutarea comorii. Pentru a găsi comoara au trebuit să parcurgă diverse probe și să lucreze în echipă.

Ziua de duminică a debutat cu rugăciunea Laudelor, urmată de un moment de formare spirituală Proiect de viață, susținut de pr. Felix Roca. "Relația noastră cu Isus, centrul vieții noastre, nu poate fi lăsată la întâmplare, avem nevoie de un proiect care să ne ajute să împlinim cu responsabilitate, în fiecare moment, voința lui Dumnezeu". După acest frumos moment de formare, uniți în jurul altarului la sfânta Liturghie s-a adus mulțumire lui Dumnezeu pentru toate momentele petrecute împreună, dar mai ales pentru prezența lui vie în noi.

Au urmat evaluarea și concluziile cursului, în cadrul cărora fiecare președinte a primit câte o diplomă de participare la curs, precum și alte materiale.

Tu poți face Acțiunea Catolică mai vie, mai puternică, mai frumoasă! Fericitul Ioan Paul al II-lea.

Impresii ale participanților:

"A fost un curs de formare nu numai pentru un președinte parohial, ci și pentru orice membru al Bisericii care trebuie să își mărturisească credința nu numai prin vorbe, ci și prin fapte. Putem face multe pentru ceilalți, trebuie doar să vrem, așa că haideți să ne unim să facem o lume mai bună!" (Cătălina - Iași "Sf. Anton")

"Avem nevoie de formare pentru că cele învățate ne ajută pe parcursul vieții!" (Mădălina - Pustiana)

"La acest curs nu s-a pierdut timpul, ba chiar dimpotrivă, ne-a ajutat în drumul nostru, din toate punctele de vedere" (Paula Baciu)

"Mi-a plăcut foarte mult această întâlnire, nu am să o uit niciodată, mă bucur că există Acțiunea Catolică" (Lucia, Poiana Micului)

"Aceste zile au fost rodnice pentru fiecare dintre noi, am descoperit adevăratele valori în tot ceea ce facem, ne-am dat seama ce înseamnă să fii președinte parohial AC, în adevăratul sens al cuvântului, iar acest fapt se datorează acelei chemări pe care am primit-o" (Veronica - Gherăești)

"Zile scurte, parcă nici nu aveau 24 de ore, dar foarte importante. După tot efortul depus de organizatori pot spune că fiecare dintre noi a câștigat ceva, a plecat în parohia sa cu gânduri și idei noi, cu dorințe de a deveni asemenea profilului președintelui ideal pe care împreună l-am format. Fiecare clipă care a trecut a adus cu sine bogății în bagajul de cunoștințe" (Olga - Bacău "Sf. Nicolae")

Adriana Ianuș

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 4-6 noiembrie: Traian: Curs de formare pentru președinții parohiali ai Acțiunii Catolice


 

lecturi: 18.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat