Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Interviu cu arhiep. Rino Fisichella despre noua evanghelizare

La întâlnirea episcopilor catolici de rit oriental, de la Oradea, a sosit special de la Vatican arhiepiscopul Rino Fisichella, președintele Consiliului Pontifical pentru Noua Evanghelizare. Într-un interviu pentru Radio Maria România, președintele dicasterului vatican a vorbit despre contribuția catolicilor răsăriteni la realizarea noii evanghelizari și resursele pe care Biserica le poate folosi în acest efort de transmiterea cuvântului lui Dumnezeu în contextul lumii moderne.

Care credeți că este contribuția specifică a Bisericilor Orientale la realizarea vastei opere a noii evanghelizări?

Eu cred că Bisericile Greco-Catolice trebuie să contribuie cu vasta lor bogăție a martirajului, acumulată în ultimele decenii. Nu putem să uităm că acestea sunt bisericile care au trăit, în aceste ultime decenii, sub o dominație comunistă, care nu doar că a îndepărtat din om prezența lui Dumnezeu, ci a persecutat în mod particular aceste Biserici. Prin urmare, este importantă mărturia acestor biserici de a fi continuat să transmită credința din generație în generație.

Apoi, Bisericile Greco-Catolice au aceea importantă tradiție a patrimoniului liturgic și catehetic. Liturgia și cateheza formează un ansamblu foarte prețios pentru noua evanghelizare. Prezența Bisericilor orientale este, nu doar o bogăție, care contribuie la patrimoniul Bisericilor latine, ci este și o necesitate, pentru noi, de neînlocuit.

Consiliul Pontifical pentru Noua Evanghelizare, al cărui președinte sunteți, a stabilit care vor fi instrumentele și mijloacele prin care se va realiza noua evanghelizare?

Noi lucrăm și avem diverse expresii care vor fi puse în act. Înainte de toate, de exemplu, vom avea începând cu următorul post pascal, în 12 metropole europene, misiunea "Metropoli".

Sunt, apoi, alte realități. Am avut o întâlnire la Roma, în 15-16 octombrie, la care au participat și episcopii greco-catolici, în cadrul căreia i-am prezentat Sfântului Părinte pe noii evanghelizatori. A fost un moment important de cunoaștere și creștere comune. După aceea, trebuie să așteptăm și Sinodul Episcopilor din octombrie 2012. După acest Sinod, cu siguranță vor fi și inițiative, dar acestea nu ne împiedică să ne mișcăm pentru a verifica anumite situații particulare. Mă gândesc aici, de exemplu, la necesitatea unei noii evanghelizări în sanctuare. Se impune exigența de a da pelerinajului o semnificație proprie; să nu uităm că sunt milioane de credincioși care vizitează sanctuarele în întreaga lume. Această realitatea este pentru noi o posibilitate de evanghelizare foarte importantă.

Apoi, vom avea contact cu mass-media pentru că suntem convinși că noua evanghelizare se face și prin mijloacele de comunicare care formează o nouă cultură care își face simțită prezența.

Care sunt domeniile de activitate?

Despre două dintre ele am vorbit deja, acela al comunicațiilor și acela al pelerinajelor la sanctuare. Nu putem să uităm referitor și la tema pe care o tratăm, aici, la Oradea, de fenomenul emigrației. Noi avem milioane de credincioși catolici care emigrează dintr-o țară în alta. Emigrația este un aspect foarte important al noii evanghelizări. Trebui să facem astfel încât imigranții să nu devină pasivi în fața iluziilor pe care societatea contemporană, în special în Occident, le propune, pentru că sunt modele efemere, modele goale. Apare riscul ca ei să-și piardă identitatea. Pentru ca să mențină vie identitatea și să o transmită și copiilor lor, trebuie să fie întreținută vie exigența unui profund sens de apartenență la comunitatea originară. O plantă nu poate crește fără rădăcini. Deci noua evanghelizare care face parte din misiunea Bisericii nu poate exista fără acele rădăcini care sunt determinate pentru aceste biserici. Trebuie să amintim și marea activitate pe care o au mișcările în Biserică, mișcările vechi și cele noi, care au participat mult împreună cu papa Ioan Paul al II-lea la o nouă evanghelizare.

Care este modul cel mai convingător de a duce oamenilor mesajul lui Cristos?

Din punctul meu de vedere, modul cel mai convingător este stilul nostru de viață. Noi suntem chemați să trăim conform evangheliei și să dăm mărturia credinței, aceea de a fi discipoli ai lui Isus Cristos. Apoi nu trebuie să ne fie frică să anunțăm evanghelia. Aceasta este o veste bună, nu este o veste urâtă sau o veste rea, ci dimpotrivă este o veste bună pe care omul de astăzi, în special tinerii, o așteaptă. Trebui doar să fim capabili să folosim limbajul lor, să fim capabili să ne inserăm chiar și în lumea lor pentru a o înțelege structura, modul lor de gândire, pentru a înțelege care sunt dificultățile pe care le simt în fața viitorului și aceasta ne permite să ne apropiem de teme și de ambiente care sunt foarte importante. Mă gândesc aici, la tema afectivității, a iubirii, mă gândesc la tema viitorului, a locului de muncă, întemeierea unei familii, transmiterea valorilor în care ei cred. Mai este un lucru important, noi trebuie să fim capabili astăzi să dăm un răspuns la întrebarea cu privire la sensul vieții. Omul de astăzi la fel ca în trecut își pun întrebarea: de ce durerea, suferința, de ce moartea, dacă există o viață după aceasta. Iată, acestea sunt întrebările care așteaptă răspuns. Noi, noii evangheliatori, trebuie să provocăm apariția acestor întrebări pentru că avem răspunsul definitiv, care nu provine de la noi, provine din Evanghelie, din revelația dată de Cristos, Fiul lui Dumnezeu. Noi putem, după 2000 de ani, să dăm un răspuns nou și convingător.

Nu vă fie frică de viitor, fiți mereu fideli credinței și identității voastre și păstrați în inima voastră convingerea că fără Dumnezeu, fără revelația lui Isus Cristos și fără credința obedientă a Fecioarei nu putem fi ființe umane.

Interviu realizat de Laura Chirilă, redactor Radio Maria România


 

lecturi: 20.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat