Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Credința creștină este esențială pentru o Europă sănătoasă

Publicăm în continuare discursul rostit joi, 3 noiembrie 2011, de cardinalul Péter Erdö, arhiepiscop de Esztergom-Budapesta (Ungaria) și președinte al Consiliului Conferințelor Episcopale din Europa (CCEE), cu ocazia deschiderii întâlnirii episcopilor catolici orientali europeni care s-a încheiat duminică, 6 noiembrie 2011, la Oradea, în România.

* * *

Preafericirile Voastre,
Excelențe,
Dragi confrați,

Întâlnirea anuală a episcopilor catolici orientali a fost mereu o ocazie foarte bună pentru a ne întâlni și a împărtăși experiența credinței noastre comune și a provocărilor care ne sunt propuse de lumea contemporană. CCEE este foarte bucuros să poată sprijini aceste întâlniri tocmai pentru că sunt mărturia unei realități foarte importante a Bisericii catolice din Europa. Nu întâmplător Sfântul Părinte a propus întregii Biserici să se roage luna aceasta: "Pentru Bisericile orientale catolice, pentru ca tradiția lor venerabilă să fie cunoscută și stimată ca bogăție spirituală pentru toată Biserica".

A fost aleasă ca temă principală pentru aceste zile Noua Evanghelizare și chemarea specifică adresată Bisericilor catolice orientale despre modul de a trăi în lumea de astăzi propria identitate de vestitori ai Evangheliei. În timpul Adunării Plenare a CCEE, desfășurată în urmă cu o lună în Albania, reprezentanții Bisericilor catolice europene, atât orientale cât și latine, au avut oportunitatea de a reflecta la nivel continental asupra acestei teme, și, după aceea, anul viitor vom avea Sinodul Episcopilor în timpul căruia vom putea aprofunda, împreună cu Sfântul Părinte, semnificația acestei chemări. Suntem într-o lume foarte secularizată și, în mod paradoxal, însetată de Dumnezeu și de sensul vieții - cum să facem pentru a duce vestea lui Cristos celui care pare că nu este interesat de ea? Aș îndrăzni să spun, mai mult decât o temă, Noua Evanghelizare este un kairos, în care cu toții suntem chemați să trezim credința și să construim comunități creștine bine înrădăcinate în Domnul și puternice în entuziasmul misionar. Noua Evanghelizare nu este deloc o metodă sociologică, ci înseamnă acel efort misionar care este cerut acolo unde creștinismul a fost deja vestit, dar unde cultura se îndepărtează de credință.

Bisericile catolice orientale - sunt convins de asta - au mult de oferit în Noua Evanghelizare. înainte de toate, în aproape toate țările din Europa de est, Bisericile catolice orientale, timp de lungi decenii, au fost complet interzise, suprimate din punct de vedere juridic de puterea comunistă. În urmă cu douăzeci de ani s-a deschis posibilitatea de a relua evanghelizarea conform tradiției acestor Biserici în toate țările. De fapt, în această perioadă din urmă a fost făcută, prin lucrarea acestor Biserici, și mai ales a Duhului Sfânt, o fel de Nouă Evanghelizare. S-au renăscut eparhiile, seminariile și-au reluat activitatea și se întâlnesc multe parohii vii. și în domeniul monahismului și al culturii catolice orientale vedem o mare renaștere. Deci aceste Biserici sunt martore ale unui soi de Nouă Evanghelizare.

Pe de altă parte, omul de astăzi este foarte sensibil și deschis la efectele audiovizuale. Bisericile catolice orientale sunt bogate în vizualitate și în frumusețea cântului liturgic. Nu este numai o modă că icoanele sunt foarte cerute și în Occident, ci este un semn al unei dezvoltări culturale și antropologice. La această situație Bisericile catolice orientale au un răspuns propriu care ajută puternic transmiterea credinței omului de astăzi.

Credința creștină, iubirea față de Isus și față de Biserica sa sunt astăzi, ca întotdeauna, esențiale pentru o Europă sănătoasă care să fie capabilă să treacă peste crizele sale și să țină împreună, fără omologare, diversitățile culturale și religioase.

Doresc zile de lucru intense dar mai ales profunde în credință și în prietenie. Dumnezeu să binecuvânteze această întâlnire.

(După Zenit, 6 noiembrie 2011)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 20.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat