Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Cardinalul Grocholewsli pentru a șaptezecea aniversare a Operei Pontificale pentru Vocațiile Sacerdotale

Noi lucrători în via Domnului

De Nicola Gori

Șaptezeci de ani în slujba unei misiuni de importanță vitală pentru Biserică: promovarea vocațiilor. Pentru a celebra această dată semnificativă în aceste zile Opera Pontificală pentru Vocațiile Sacerdotale a organizat la Roma o întâlnire în cursul căreia ies în evidență date elocvente cu privire la munca desfășurată în această perioadă: cea mai elocventă este creșterea vocațiilor în diferite zone ale lumii. Am vorbit despre asta cu cardinalul Zenon Grocholewski, prefect al Congregației pentru Educația Catolică, din care face parte Opera. Printre obiectivele viitoare indicate de cardinal în acest interviu acordat ziarului nostru, voința de a oferi noi lucrători viei Domnului în momentul în care Papa cere o angajare deosebită pentru noua evanghelizare.

Cum și cu ce finalități s-a născut Opera Pontificală pentru Vocațiile Sacerdotale?

Pius al XII-lea a instituit-o cu motu proprio Cum nobis. După aceea au fost date statutele și normele executive de către fosta Sfântă Congregație a Seminariilor. La momentul creării i-a fost acordată finalitatea de a promova vocațiile sacerdotale în toată Biserica. Apoi ea a avut facultatea de a agrega persoane fizice și realități asociative care lucrau în acest domeniu. Îndatoririle sale erau acelea de a se îngriji de instituirea și creșterea, în Bisericile locale, a activităților specifice menite să promoveze vocațiile, cum ar fi inițiativele de rugăciune pentru vocații, sprijinul acordat seminariilor, studiile și publicațiile, desfășurarea de congrese și așa mai departe. Așadar, încă de la crearea ei Opera s-a dedicat pentru crearea unei culturi vocaționale în toată Biserica și în fiecare dieceză răspândită în lume. Rugăciunea pentru vocații, promovată fie de parte persoanelor individuale fie din partea comunităților, a fost mereu sufletul și sprijinul pastorației vocaționale. De când a fost instituită Ziua mondială de rugăciune pentru vocații în anul 1964, Opera s-a angajat să răspândească în mod capilar mesajul Papei în toată lumea.

Cânt de mult a avut incidență Conciliul al II-lea din Vatican asupra fizionomiei și activității Operei?

Grație Conciliului al II-lea din Vatican, Opera Pontificală pentru Vocațiile Sacerdotale are o orientare clară în prima parte din decretul Optatam totius, acolo unde se afirmă că obligația de a promova vocațiile aparține episcopului. Dar și întreaga comunitate creștină este responsabilă pentru grija față de vocații la nivel parohial, național și universal. În această linie, Opera a urmărit cu grijă reînnoirea conciliară a pastorației vocaționale. În anii Șaizeci a cerut tuturor Centrelor naționale pentru vocații să reînnoiască planurile lor naționale și să le aducă la cunoștința biroului său de la Congregația pentru Educația Catolică. După aceea, în anul 1981, a organizat congresul internațional despre "Dezvoltări ale îngrijirii pastorale a vocațiilor în Bisericile particulare: experiențe din trecut și programe pentru viitor" și a publicat documentul conclusiv. Cu puțin mai mult de zece ani după aceea, în 1982, l-a actualizat cu un alt document: "Dezvoltări ale pastorației vocațiilor în Bisericile particulare".

Și apoi în 1990 a fost Sinodul episcopilor despre formarea sacerdotală.

Textul care a adunat roadele, exortația apostolică a lui Ioan Paul al II-lea Pastores dabo vobis, din 25 martie 1992, a fost o piatră de hotar pentru pastorația vocațională. Pentru a face cunoscute indicațiile sale cu privire la pastorația vocațională, Opera a organizat patru congrese continentale: în America Latină în anul 1994, în Europa în anul 1997, în America de Nord în anul 2002 și în Asia în anul 2005. Tot în acest an adunarea plenară a Congregației pentru Educația Catolică a cerut pregătirea unui nou document care să poată ajuta toată Biserica să promoveze o pastorație vocațională solidă și bine articulată.

După șaptezeci de ani de viață, credeți că a venit momentul de a face un "cupon" pentru a actualiza și a face mai incisivă activitatea Operei?

Din scurta panoramică istorică pe care am trasat-o rezultă clar că Opera Pontificală pentru Vocațiile Sacerdotale - care colaborează strâns cu biroul seminarii din Congregația pentru Educația Catolică - este într-o continuă actualizare și într-o constantă căutare pentru a deveni tot mai incisivă. Tocmai pentru a regândi conceptele și în speranța de a avea noi sugestii în materie de promovare a vocațiilor sacerdotale, a fost organizată întâlnirea internațională care se desfășoară în aceste zile. Necesitatea, indicată de Papa, de a intensifica noua evanghelizare ne stimulează desigur la o reflecție serioasă și la o întărire a angajării.

Cum este structurată Opera și câte persoane colaborează?

Opera Pontificală pentru Vocațiile Sacerdotale este condusă de un președinte și de un vicepreședinte, care sunt cardinalul prefect respectiv secretarul Congregației pentru Educația Catolică. În schimb directorul coordonează mai direct munca de promovare a vocațiilor la slujirea sacerdotală urmând indicațiile din motu proprio Cum nobis și din respectivele statute, precum și ulterioarele regândiri în cadrul Operei și sugestiile prezentate de congresele menționate și de Congregația pentru Educația Catolică. Directorul colaborează cu consultanții care sunt aleși de Papa pentru a ajuta Opera în misiunea sa specifică. După instituirea sa, în anul 1941, mulți episcopi au creat organisme asemănătoare în diferite țări și chiar și în dieceze, cu aceleași scopuri. Astfel s-a născut o rețea de colaborare în toată Biserica pentru a favoriza vocațiile la slujirea sacerdotală. Această comuniune de intenții se bazează pe rugăciunea corală care se înalță din toată Biserica spre "stăpânul secerișului". Îndeosebi, la nivel diecezan celulele de rugăciune pentru vocații au devenit sprijinul seminariilor, atât spiritual cât și material.

În ce mod reușiți să implicați și diecezele răspândite în diferitele continente?

De la Operă se așteaptă un sprijin continuu care nu a dispărut niciodată în decursul acestor șaptezeci de ani. El se concretizează, în mod deosebit, în timpul vizitelor ad limina Apostolorum pe care episcopii din lume o fac la fiecare cinci ani. Tocmai cu această ocazie ei se întâlnesc cu Congregația pentru Educația Catolică. Tema vocațiilor la slujirea sacerdotală și a formării în seminarii au mereu un loc privilegiat în timpul acestor întâlniri. Responsabilii Operei oferă slujirea lor în timpul reuniunilor continentale precum și în întâlnirile naționale și diecezane, participând la congresele care se desfășoară pentru a aprofunda temele referitoare la pastorația vocațională. În afară de asta, Opera Pontificală pentru Vocațiile Sacerdotale are o colaborare prețioască - în afară de congregațiile călugărești născute pentru acest scop, cum ar fi Rogaționiștii, Apostolinele, Vocaționiștii, Sacerdotes Operarios și altele - și în Serra international, asociație de laici întemeiată în Statele Unite ale Americii și inspirată de fericitul Junipero Serra, pentru a promova vocațiile la slujirea sacerdotală în Bisericile locale.

Atunci când se vorbește despre vocații vin în minte imaginile seminariilor aproape goale în multe țări din Occident. Care sunt după părerea dumneavoastră motivele acestei crize?

Înainte de toate trebuie spus că numărul seminariștilor este global în creștere continuă, mai ales în Africa, în Asia și în multe națiuni din America Latină. Desigur, criza în țările occidentale nu constă în faptul că Isus Cristos, Mare Preot, nu mai cheamă la slujirea sacerdotală, că El a uitat de turma sa. Ea este cauzată în mod deosebit de dificultățile persoanelor, în condițiile actuale, de a auzi glasul său și de a-l urma, precum și de lipsa de ajutor corespunzător pentru a descoperi vocația la preoție și pentru a o realiza curajos zi după zi. Motivele crizei sunt deci multiple. Pe de o parte, secularizarea vieții moderne, scăderea angajării creștine a familiilor - nu întâmplător vocațiile se nasc mai ales în locuri cu viață creștină solidă - dar și influența anumitor critici, alimentate de mass-media, față de Biserică și față de preoți. Fără a uita stilul haotic de viață, sufocat de influența predominantă a mijloacelor de comunicare, cum ar fi ziarele, radioul, televiziunea, internetul, în care lipsește spațiul pentru tăcere, reflecția, rugăciunea. Pe de altă parte, așa cum am spus, criza provine din lipsa de ajutor, adică din slăbiciunea promovării vocaționale. În această perspectivă se situează, după părerea mea, mai ales claritatea scăzută, în anumite locuri, cu privire la identitatea preoției ministeriale și la necesitatea ei absolută pentru viața Bisericii și pentru misiunea ei. Nu se percepe adesea distincția substanțială dintre preoția ministerială și apostolatul laicilor, adică actualizarea preoției comune a credincioșilor. De aici aproape proverbiala "clericalizare a laicilor" și respectiva "secularizare a clericilor". Oricum, preotul secularizat cu siguranță nu atrage, ci mai degrabă descurajează. Aceste probleme - alături de rugăciune și de conștiința potențată a responsabilității tuturor - trebuie să fie tratate în mod serios dacă se vrea întărirea în mod corespunzător a promovării vocațiilor sacerdotale.

Vocația uneori se naște din caracterul exemplar al unui model. Cât influențează mărturia celor consacrați?

Exemplul preoților este fundamental. Benedict al XVI-lea la începutul pontificatului său, vorbind clerului din Valle d'Aosta, a afirmat pe bună dreptate că tinerii sunt atrași nu de preoți obosiți, ci de preoți plini de entuziasm în slujirea lui Cristos și a fraților. Avem nevoie de preoți sfinți, care înțeleg până la capăt menirea lor de preoți și misiunea lor fascinantă.

(După L'Osservatore romano, 5 noiembrie 2011)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 10.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat