Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Lourdes: Adunarea plenară de toamnă a episcopilor francezi

Adunarea plenară de toamnă a episcopilor francezi se desfășoară între 4 și 9 noiembrie 2011 la Lourdes, în hemiciclul "Sfânta Bernadeta". La lucrări a fost invitat și PS Aurel Percă, episcop auxiliar al Diecezei de Iași.

În discursul de deschidere, cardinalul André Vingt-Trois, arhiepiscop de Paris și președinte al Conferinței Episcopilor din Franța, a precizat: "Cele câteva zile pe care le vom trăi împreună vor fi prilejul unei ample lucrări de actualizare".

În cursul sesiunilor prelații vor asculta reflecțiile grupurilor de lucru "Ambient și ecologie", "Reuniuni duminicale", Internet (probleme de etică și societate), care vor prezenta ultimele evoluții ale studiului lor de mai mulți ani. Între punctele centrale ale plenarei figurează prezentarea unei sinteze asupra Sinodului din 2012 dedicat noii evanghelizări, cu examinarea stadiului de pregătire pentru viitoare adunare sinodală.

108 episcopi mitropoliți, 7 episcopi din DOM-COM ("departamentele de peste mări" și "colectivitățile de peste mări"), 2 administratori de dieceze constituie această adunare, în prezența nunțiului apostolic, completată de 14 episcopi emeriți, 12 episcopi străini invitați, 5 reprezentanți ai unor comunități religioase, 12 directori de servicii naționale, 3 observatori de la alte biserici creștine și șase membri ai Secretariatului General al Episcopatului.

Adunările duminicale, teme ce țin de mediu și ecologie, noua evanghelizare, de psiho-spiritual, familia, viața consacrată în dieceze, aspecte ce țin de etică și de internet, învățământul catolic sunt principalele probleme care vor fi discutate în timpul săptămânii de lucru și schimburi, punctate de momente de rugăciune și de celebrări, printre care și o Liturghie televizată, duminică, 6 noiembrie.

Vor avea intervenții: Jean-Claude Guillebaud, jurnalist și scriitor, și doamna Falque-Pierrotin, președinte al Commission Nationale de l'Informatique et des Libertés (www.CNIL.fr).

În cadrul adunării vor fi aleși mai mult de două treimi dintre președinții unor comisii și consilii din cadrul Conferinței Episcopilor din Franța. Vor fi aleși 4 episcopi care să participe la Sinodul din 2012 despre noua evanghelizare.

Adunarea plenară este organul ordinar de expresie al Conferinței Episcopilor din Franța și al activității sale colective. Adunarea are puterea de a legifera și toate organismele pe care le instituie sunt responsabile în fața sa.

Conferința Episcopilor din Franța este constituită din cardinalii și episcopii în activitate care își exercită misiunea lor pastorală în Franța mitropolitană și în departamentele de peste mări (DOM), precum și cardinalii francezi în retragere rezidenți în Franța. Fac de asemenea parte din Conferința Episcopilor din Franța și episcopul situat în fruntea eparhiei armenilor din Franța, exarhul ucrainenilor din Franța, vicarii apostolici și prefecții apostolici din departamentele de peste mări (DOM) și administratorii apostolici și administratorii diecezani (din diecezele care momentan nu au episcop) care își exercită misiunea în Franța. În total sunt aproape 120 de membri.

Despre eveniment oferă informații și imagini situl oficial al Conferinței Episcopilor din Franța: www.cef.fr prin www.eglise.catholique.fr, fiind deschisă o secțiune specială dedicată acestei adunări.

Ovidiu Bișog


 

lecturi: 13.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat