Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Oradea: Întâlnirea episcopilor catolici de rit oriental din Europa

Sub egida Episcopiei Române Unite cu Roma, Greco-Catolice, și directa coordonare a Conferinței Consiliului Episcopilor din Europa (CCEE), se desfășoară, la Oradea, întâlnirea episcopilor catolici de rit oriental din Europa, în perioada 3-6 noiembrie 2011. Tema acestei a 14-a reuniuni este "Veți fi mărturisitorii mei: noua evanghelizare în Bisericile Catolice de rit oriental din Europa". Au fost invitați și episcopi romano-catolici, printre participanți fiind și PS Petru Gherghel, episcop romano-catolic de Iași.

Episcopii care reprezintă cele paisprezece Biserici Catolice de rit oriental din Europa își vor dedica reflecțiile întâlnirii lor anuale temei noii evanghelizări. Întâlnirea de la Oradea (România) este unica ocazie pentru episcopii greco-catolici de a analiza această temă înaintea celui de al 13-lea Sinod al Episcopilor, are este programat în octombrie 2012, la Roma. Această întâlnire de la Oradea demonstrează, după Adunarea Plenară a CCEE (desfășurată la Tirana, în Albania, 29 septembrie - 2 octombrie 2011) și următorul seminar al CCEE din 22 noiembrie 2011 de la Roma, atenția Bisericii din Europa asupra acestei teme. Întâlnirea, realizată sub patronajul Consiliului Conferințelor Episcopilor din Europa, dorește să fie, în plus, un moment de comuniune episcopală și de promovare a cunoașterii în Europa a bogăției diverselor tradiții orientale ale catolicismului european.

"Suntem convinși că Bisericile Catolice de rit oriental din Europa pot să-și aducă o contribuție specifică în cadrul celui de-al 13-lea Sinod al episcopilor din 2012" - spune PF Lucian Mureșan, arhiepiscop major de Alba Iulia și Făgăraș și președinte al Conferinței Episcopilor din România. "Întâlnirea de la Oradea constituie, deci, nu doar un moment important de pregătire pentru Sinod, ci și un moment de confruntare cu unele provocări referitoare la capacitatea Bisericilor noastre de a vesti evanghelia. În ultimii douăzeci de ani de la căderea comunismului Bisericile noastre au trebuit să facă față schimbărilor rapide ale societății în care secularizarea, emigrația și relativismul au modificat paradigmele și modalitățile nu doar ale apartenenței ecleziale și a practicilor religioase, ci și ale transmiterii mesajului evangheliei. Acestea toate interpelează și cheamă Bisericile noastre la un discernământ comunitar capabil să găsească soluții adecvate contextului socio-cultural actual. Trebuie să ținem cont, în plus, că mulți dintre credincioșii noștri trăiesc în comunități care se găsesc în afara contextului național în care noi ne desfășurăm activitatea. Avem datoria și suntem chemați să răspundem cerințelor spirituale ale acestora acolo unde ei se găsesc pentru a trăi comuniunea cu realitățile ecleziale în care ei se află".

Tema "noii evanghelizări" va fi prezentată prin cinci comunicări care vor aborda această problematică din tot atâtea perspective. Introducerea va fi făcută de către Mons. Rino Fisichella, președintele Consiliului Pontifical pentru Promovarea Noii Evanghelizări. Vor urma intervențiile Mons. Boris Gudziak, rectorul Universității Greco-Catolice din Lviv referitor la Bisericile Catolice de rit oriental după 20 de ani de la căderea regimurilor totalitare, cea a pr. Marko Rupnik, artist de renume mondial, referitor la arta sacră bizantină în contextul noii evanghelizări și cel al profesorului Cesare Alzati, docent al Universității Catolice din Milano, referitor la contribuția Bisericilor Catolice de rit oriental la noua evanghelizare în Europa. Ultimul aspect va fi prezentat de pr. Alexandru Buzalic, profesor de teologie al Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca referitor la "noile mișcări" în Europa de Est și în mod particular în România. Fiecare intervenție va fi urmată de dezbateri care vor ajuta să se elaboreze o contribuție comună pentru Sinodul din 2012.

La întâlnirea din noiembrie, organizată de Mons. Virgil Bercea, episcop de Oradea, vor participa cardinalul Péter Erdő, arhiepiscop de Esztergom-Budapesta și președinte al CCEE, Mons. Cyril Vasil, secretar al Congregației pentru Bisericile Orientale, și Mons. Francisco Javier Lozano, nunțiul apostolic în România și Republica Moldova.

În deschiderea lucrărilor, joi, 3 noiembrie, participanții au fost salutați de dr. Adrian Lemeni, secretarul de stat pentru culte, Ilie Bolojan, primarul de Oradea, și de Sofronie Drincec, episcopul ortodox.

Întâlnirea se desfășoară cu ușile închise. Jurnaliștii au putut participa doar la sesiunea de deschidere de joi, 3 noiembrie, la ora 16.00. Interviuri și filmări televizate pot fi convenite cu responsabilul de presă al episcopiei.

La încheierea lucrărilor se va face un comunicat de presă.

Consiliul Conferințelor Episcopilor din Europa (CCEE) reunește președinții celor 33 de Conferințe ale Episcopilor de pe continent, reprezentate de președinții lor, și arhiepiscopul de Luxemburg, arhiepiscopul Principatului de Monaco, arhiepiscopul maronit al Ciprului, precum și episcopul de Chișinău (Republica Moldova) și episcopul de Muncaci (Ucraina). Președintele CCEE este cardinalul Péter Erdő, arhiepiscop de Esztergom-Budapesta, primat al Ungariei; vicepreședinți sunt: cardinalul Angelo Bagnasco, arhiepiscop de Genova, și ÎPS Józef Michalik, arhiepiscop de Przemyśl (Polonia), . Secretarul general al CCEE este părintele Duarte da Cunha. Sediul secretariatului este în St. Gallen (Elveția).

În cadrul acestei întâlniri arhiereii prezenți vor participa vineri, 4 noiembrie 2011, la ora 19.00, la celebrarea unei vespere solemne în catedrala romano-catolică din Oradea. După rugăciunea comună arhiereii și membrii capitulului catedralei Oradea vor fi primiți în palatul episcopal de către PS Böcskei László, episcop diecezan de Oradea.

Adaptare după Radio Vatican de Ovidiu Bișog


 

lecturi: 13.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat