Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

A apărut revista "Lumina creștinului" pe luna noiembrie 2011

Numărul 11 (263) din noiembrie 2011 al revistei "Lumina creștinului" se deschide cu scrisoarea pastorală intitulată "Drumul Familiei spre Biserică", semnată de PS Petru Gherghel, care le adresează preoților, persoanelor consacrate și responsabililor cu pastorația familiei îndemnul de a oferi credincioșilor "posibilitatea cunoașterii drumului spre Biserică, să-i ajute să descopere tezaurul de care ea dispune, pentru ca, în lumina adevărurilor de credință, toți membrii ei, părinți și copii, să găsească drumul spre împlinire și desăvârșire în viață".

În cuprinsul aceleiași scrisori pastorale, PS Petru Gherghel menționează și cea mai recentă scrisoare apostolică a Sfântului Părinte Benedict al XVI-lea, intitulată Porta Fidei (Poarta Credinței), "prin care anunță marea bucurie a unui nou an pastoral al întregii Biserici dedicat credinței (2012-2013)". De altfel, noul an pastoral proclamat la 17 octombrie, de către papa Benedict al XVI-lea, dar care va începe la 11 octombrie 2012, este și tema articolului intitulat Anul Credinței, în care sunt redate o parte a răspunsurilor oferite la Radio Vatican de Mons. Bruno Forte, arhiepiscop de Chieti (Italia), intervievat fiind de Amedeo Lamonaco.

Revenind la tema actualului an pastoral dedicat familiei și căsătoriei creștine, menționăm că în perioada 14-16 octombrie a avut loc la Șumuleu-Ciuc, Prima Întâlnire Națională a Familiilor Catolice din România, organizată de Conferința Episcopilor din România, cu motoul "Familie, devino ceea ce ești".

La rubrica Actualitatea, cititorii pot afla mai multe informații privind cronica acestui eveniment, în cadrul unui articol semnat de Iuliana și Cristian Petruț. În cadrul aceleiași rubrici, pr. Cornel Cadar prezintă alte trei evenimente importante din viața Bisericii. Astfel, la București a avut loc "Curtea Neamurilor", - așa cum se numește "inițiativa de schimb, dialog și acțiuni comune între cei care cred și cei care nu cred" - eveniment la care a luat parte și card. Gianfranco Ravasi. Câteva zile mai târziu, la 27 octombrie, la Assisi s-a celebrat "Ziua de reflecție, dialog și rugăciune pentru pace și dreptate în lume", având tema "Pelerini ai adevărului, pelerini ai păcii". Au fost prezenți numeroși lideri religioși din lume, împreună cu papa Benedict al XVI-lea. În sfârșit, la Chișinău, Dieceza Romano-Catolică de Chișinău a organizat în perioada 11-14 octombrie, "Prima săptămână socială a Bisericii Catolice din Republica Moldova", eveniment la care a participat și o delegație a Diecezei de Iași condusă de PS Petru Gherghel. În cadrul unui amplu interviu oferit preotului Cornel Cadar, PS Anton Coșa, episcop de Chișinău, prezintă semnificațiile promovării acestei inițiative sociale, - "timp de reflecție și de analiză asupra a ceea ce s-a făcut în domeniul social", dar și aflarea unor noi coordonate de acțiuni care să aducă Biserica mai aproape de cei săraci - cât și date privind stadiul actual al Bisericii Catolice din Moldova.

La rubrica Istorie, pr. Fabian Doboș prezintă un scurt istoric al bisericii "Sfânta Tereza a Pruncului Isus" din Schineni, care a fost sfințită și consacrată la 2 octombrie în cadrul unei solemnități prezidată de PS Aurel Percă.

De menționat faptul că PS Aurel Percă a celebrat la 4 octombrie, la Roman, sfânta Liturghie în cadrul căreia au fost hirotoniți șapte diaconi din Ordinul Fraților Minori Conventuali din România. Cu doar câteva zile înainte, la 29 septembrie, la Rieti (Italia) fusese consacrat întru preoție, diaconul Nicolae Zamfirache, originar din Parohia Pralea, prin impunerea mâinilor PS Delio Lucarelli.

La rubrica Mesajul Sfinților, Siviu Salca prezintă biografia lui Alois Guanella beatificat în anul 1964 și proclamat sfânt la 23 octombrie 2011 de către papa Benedict al XVI-lea.

Recomandăm cititorilor și celelalte articole din cuprinsul celui mai recent număr al revistei Lumina Creștinului: "Madonna del Frasino", semnat de pr. Iosif Dorcu, în cadrul rubricii Sanctuare; "Pași în casa bunicilor", semnat de pr. Felician Tiba în cadrul rubricii Pentru Familii; "Familia este patria inimii!", semnat de pr. Felix Roca, în cadrul rubricii Pentru tineri; "Escaladări în oglindă" semnat de pr. Cristian Chinez, în cadrul rubricii Tablete spirituale; "Karibuni Kenya" semnat de pr. Victor Osoloș, în cadrul rubricii Misiuni; "Cefaleea (durerea de cap)" semnat de dr. Amza Doina Lucia, medic primar, în cadrul rubricii În apărarea sănătății; "Umilința fericită" din cadrul rubricii Mesaj terezian și episodul X din articolul Apostolul iubirii, ambele semnate de pr. prof. dr. Anton Despinescu; "Pelerini la Madrid" (III) semnat de Adriana Ianuș și Ana-Maria Doboș. De asemenea, sr. Cristina Percă prezintă câteva răspunsuri năstrușnice ale copiilor despre Ziua tuturor răposaților, iar la rubrica Pentru copii este publicată continuarea istorioarei morale "Micul pustnic" aparținând autorului Christophor v. Schmid.

Ca de obicei, revista se încheie cu rubricile tradiționale intitulate Știri, Poșta redacției, Noutăți editoriale, Concurs, Rebus și criptografie, ultimele două fiind susținute de Magda Coșa și Galina P. Pajura.

Revista este ilustrată cu fotografii din viața Bisericii locale și universale, având publicată pe copertă o fotografie de la Întâlnirea Națională a Familiilor care a avut loc la Șumuleu-Ciuc.

Dr. Dănuț Doboș


 

lecturi: 18.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat