Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Uniți în rugăciune pentru răposați

În Cristos parfumul unei primăveri veșnice

De părintele Mario Piatti, ICMS

"Mille anni ante oculos tuos tamquam dies hesterna, quae praeteriit" (în fața ochilor tăi o mie de ani sunt ca ziua de ieri care a trecut. Psalmul 89). Totul trece și alunecă pentru totdeauna, lăsând numai vestigiile epocilor precedente, cu monumentele lor și mărturia despre o lume care nu mai există decât în reconstrucția obositoare a celor care au urmat.

Totul trece, totul curge, aparent spre nimicul din care totul a apărut. O mie de ani sunt ca o zi... Noi trăim în iluzia perenă că totul înaintează fără sfârșit, fără pauze; că orizontul nostru cotidian, populat de aceleași chipuri asiguratoare și susținut de certitudini neclintite nu se termină niciodată și că viața continuă, trainică și sigură, pentru totdeauna.

Dar nu este așa. "Numărătoarea inversă", chiar și pentru cel care și-a pus încrederea orbește în lucrurile din lume, nu întârzie să se profileze, generând desigur dezamăgire, amărăciune, supărare. Perioadele se succed, una după alta, fără încetare și visele tinereții dispar, fără să se mai întoarcă.

"Sărman praf imperfect": așa - spunea o frumoasă meditație a unui Părinte - este natura noastră și condiția noastră, dacă evaluăm cu onestitate și cu sinceritate viața. Suntem sărman praf, plin ochi de fragilități și de erori, sclav al propriului orgoliu și de ambiții nepricepute, destinate toate să dispară într-un moment.

Probabil și noi credincioșii, în fond, primim cu rușine și cu neplăcere vreo referință salutară la vanitatea din prezent și la "Lucrurile de pe urmă", învățate într-o zi la Catehism și apoi cu ușurință înlăturate și uitate, ca bagaj incomod și deranjant, care trebuie izolat în vreun colț îndepărtat al memoriei. Și totuși, Moartea, Judecata, Iadul și Paradisul constituie Adevăruri de Credință esențiale și centrale, puse în însăși inima vestirii creștine. Isus a venit tocmai pentru a ne elibera de o condamnare veșnică, pentru a ne indica singura cale a mântuirii și a ne pune în gardă pentru ca să evităm riscul oribil de a ne pierde pe noi înșine pentru totdeauna.

În dialogul pe care Isus îl are cu Nicodim, vizitatorul nocturn al Învățătorului (cf. In 3), se vorbește despre o "renaștere de sus". Cum este posibil, întreabă uimit fariseul, ca un om bătrân să se nască din nou? Oare se poate întoarce în sânul mamei? Poate încă să înceapă totul de la capăt, atunci când semnele anilor sunt incizii profunde pe față, însoțite adesea de răni dureroase în suflet? Oare poate viața noastră - unică, singură, irepetabilă - îndreptată în mod inexorabil spre declinul său, să regăsească speranță și lumină, gustând din nou vechea beție și parfumul unei noi primăveri?

Într-adevăr, numai în Cristos, numai în El, stăpânul timpului și al veșniciei, Rege nemuritor al Gloriei, învingător pentru totdeauna al păcatului și al morții, putem reîncepe să sperăm. Numai Harul său redă inimi o neprevăzută adiere de iubire și de încredere, deschizându-ne larg la perspectiva unei vieți în sfârșit lipsite de limitele spațiului și timpului. Numai El, deși om ca și noi și ca și noi înmormântat în abisul întunecat și atroce al morții, a rupt lanțul și a dezlegat legăturile care îl țineau prizonier.

În Isus reapare strălucirea palidă a unor zori noi, neașteptate, care sunt un preludiu pentru lumina orbitoare a vederii lui Dumnezeu; un rază de lumină se deschide, în cadrul dezolant al orașelor noastre și al conștiințelor noastre. Numai El, Stăpân al timpului și al veșniciei, are cheia pentru a ne introduce în misterul care ne învăluie. Numai Cristos Isus, Om și Dumnezeu, se așează pe creasta zilelor noastre și rostește în sfârșit un cuvânt nou și nesperat printre ruinele prezentului și ne asigură că nu totul s-a terminat pentru totdeauna. Acea strălucire slabă și palidă este primul semn - foarte fragil dar tenace - al unei vieți care urmează să reînceapă.

Învață-ne să numărăm zilele noastre, mai spune Psalmul. Trei copii, la Cova da Iria, au învățat rapid înțelepciunea Credinței, nu au mai pierdut o clipă din viață, ci au orientat totul spre ținta ultimă, spre Inima lui Dumnezeu, spre ultimul destin al lor și al nostru. Fatima este școală de speranță, pământească și veșnică. Este școală de angajare, curajoasă și generoasă, pentru că viața noastră - aparent pus între două nimicuri - are o valoare infinită, fiecare clipă conduce spre Cer sau ne condamnă în mod inexorabil la eșecul veșnic.

Fatima este lumină de speranță creștină, în penumbra și în întunericul condiției noastre umane. Iadul și paradisul nu sunt așa de distante, așa cum credem adesea: le purtăm înlăuntrul nostru și ne constrâng, în fiecare moment, să alegem, să luăm poziție, pentru Bine sau pentru Rău. În luna care conduce din nou atenția noastră și afectul nostru spre cei care ne-au precedat în drumul vieții, suntem invitați să privim dincolo de prezent, să nu ne oprim la suprafața lucrurilor, ci să privim realitatea cu ochii și cu inima lui Dumnezeu. Învățând, încă o dată, de la cei mai mici și de la cei mai simpli, asemenea celor trei copii din Fatima.

(După Zenit, 28 octombrie 2011)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 11.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat