Ungheni (MD): Sfinţirea bisericii la jubileul a 10 ani de la ridicarea Administraturii Apostolice de Chişinău la rang de dieceză
Joi, 27 octombrie 2011, au fost inaugurate ceremoniile prilejuite de aniversarea a zece ani de la ridicarea Administraturii Apostolice de Moldova la rang de dieceză (2001). Acest jubileu particular al Bisericii Catolice din Moldova s-a dorit a fi marcat prin consacrarea a trei noi biserici construite în ultima perioadă în Ungheni, Glodeni şi Râşcani.
Ungheniul de pe Prut, la graniţa cu România, a dat startul festivităţilor. Acest oraş nu a avut niciodată o biserică catolică şi nici nu ar fi avut vreodată, dacă prezenţa unui număr însemnat de credincioşi catolici în acest oraş nu ar fi făcut necesară asistenţa spirituală a unui preot, fie că era din oraşul Bălţi, fie ulterior din Chişinău. Acuma este un preot local: pr. paroh Felix Malciuc, fratele episcopului Piotr Malciuc (de Kiev).
Ca orice început, a fost un lucru greu de realizat închegarea unei comunităţi vii catolice şi, apoi şi mai greu, construirea unui lăcaş de cult închinat sfintei Ana (o stâncă a credinţei biblice), un lăcaş unde credincioşii din Ungheni să aibă posibilitatea să-şi mărturisească crezul. Acest vis al comunităţii catolice din Ungheni şi împlinit prin ajutorul Providenţei, a prins contur cu puţină vreme în urmă şi a fost consacrat joi, 27 octombrie 2011, în ziua în care, cu 10 ani în urmă, a fost ridicată Administratura apostolică de Chişinău la rangul de dieceză.
Sfânta Liturghie de consacrare a noii biserici catolice Ss. Ioachim şi Ana din Ungheni a început la ora 17.00 şi a fost săvârşită de un triumvirat episcopal: Mons. Anton Coşa, episcopul locului, Mons. Christoph Hegge, episcop auxiliar de Münster , şi Mons. Aurel Percă, episcop auxiliar de Iaşi, şi asistată de Mons. Iby Paul, episcop emerit de Eisenstadt (Austria). De menţionat că la slujba divină au participat mulţi pelerini din parohiile învecinate, dar şi membri ai corpului diplomatic: ambasadorul Poloniei şi al Ordinului Militar Suveran de Malta la Chişinău, precum şi primarul Ungheniului şi alţi reprezentanţi ai autorităţilor locale
Încă de la începutul sfintei Liturghii, PS Anton a accentuat că acest mod de a sărbători jubileul de 10 ani al Diecezei de Chişinău (prin sfinţirea a trei biserici noi), reiese din bucuria firească şi mai ales suprafirească a poporului lui Dumnezeu de pe aceste plaiuri mult-încercate de a avea o biserică în localitatea de baştină, după atâta vreme de surghiun al lui Dumnezeu din sufletul oamenilor din Moldova.
Predica rostită de Mons. Hegge, episcop auxiliar de Münster , a reiterat convingerea că "suntem aici, împreună în casa Domnului, pentru ca asemenea lui Samuel, să ne ridicăm mâinile şi să conştientizăm prezenţa lui Dumnezeu în viaţa noastră şi în jurul nostru". Făcând abstracţie de îndemnurile la comuniune din a doua lectură, Mons. Hegge i-a îndemnat pe toţi cei prezenţi la transpunerea în viaţa personală a experienţei apostolice în termenii comuniunii şi comunităţii: "Aşa cum o biserică este construită din pietre care se sprijină reciproc, la fel fiecare dintre noi trebuie să susţinem această lucrare a Duhului care este poporul lui Dumnezeu, Biserica sa sfântă". Episcopul german a încheiat cu un îndemn la mărturie, atât în faţa celor care-l caută pe Cristos, cât mai ales în faţa celor care nu îl caută, sau nu au auzit de el. "Cristos se află mereu alături în tot ceea ce faci şi în aceasta va consta mereu reuşita acţiunii tale", a adăugat Hegge.
La sfârşitul sfintei Liturghii, printre mulţumirile aduse unui mare arc de binefăcători, episcopul Coşa a subliniat una specială, având ca exemplu de speranţă biblică experienţa sfintei Ana; este vorba despre două doamne de aur care au făcut posibilă construirea acestei biserici, d-na Anne Schermann şi d-na Paminger. A fost menţionată, de asemenea, susţinerea primită în realizarea acestui proiect din partea multor organizaţii internaţionale catolice: Renovabis, Kirche in Not, organizaţiile de ajutor ale Diecezei de Münster , ale Arhidiecezei de Köln, şi ale Conferinţei Episcopale Americane (CRS), sprijinul oferit de Primăria şi Consiliul Local al oraşului Ungheni pentru acordarea terenului şi facilităţile dării în exploatare, dar mai ales aportul comunităţii, care strânsă în jurul păstorului lor, pr. Felix Malciuc, au oferit un exemplu de comuniune. Nu în ultimul rând, episcopul Coşa a mulţumit tuturor episcopilor şi preoţilor prezenţi la acest eveniment, considerându-l ca un "semn al timpului Bisericii locale" la care au luat parte.
"Lăudaţi-l pe Domnul în locaşul său cel sfânt"
Pr. Andrei Dăscălaşu
* * *
Vineri, 28 octombrie 2011, la ora 17.00, s-a celebrat consacrarea bisericii parohiale "Naşterea Sfântului Ioan Botezătorul" din Glodeni.
Sâmbătă, 29 octombrie 2011, la ora 11.00, se va celebra consacrarea bisericii parohiale "Divina Îndurare" din Rîşcani şi a Conventului "Sf. Francisc de Assisi".
lecturi: 10.