Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Anul Familiei: Familia sfintei Tereza de Lisieux, o familie numeroasă și de sfinți

La o expoziție de ceramică, vizitatorii admirau exponatele și exclamau: "Ce frumoase sunt!... Ce bine arată!... Cât sunt de minunate!" Dar nimeni nu a întrebat: "Cine este meșterul?" Sau nimeni n-a exclamat: "Ce meșter iscusit le-a făcut!" De fapt meșterul era totul și nu oalele de lut.

La început de octombrie, celebrăm în fiecare an pe una dintre cele mai iubite sfinte ale cerului, pe sfânta Tereza a Pruncului Isus. Părinții ei au avut nouă copii. Și exclamam: "Ce mare sfântă!" "Ce plăcută patroană!" Dar astăzi ne gândim și la ceilalți opt copii ai acestei familii și exclamăm la fel: "Ce buni și ce minunați copii!" Toate aceste exclamații ale noastre sunt îndreptățite și adevărate. Dar astăzi ar trebui să ne întrebăm: "Oare ce meșter mare a scos o așa capodopere de sfințenie?" Răspunsul la această întrebare este: Meșterul care a creat aceste capodopere de sfințenie este Dumnezeu cel întreit și unic! Iar colaboratorii lui Dumnezeu în această sfântă lucrare au fost fericiții lor părinți: Ludovic și Zelia. De aceea lauda noastră din ziua când o comemoram pe sfânta Tereza a Pruncului Isus, dar și pe ceilalți opt frați ai ei, se îndreaptă în primul rând către Dumnezeu, autorul harului și al sfințeniei din orice om, apoi către fericiții lor părinți, și abia apoi către sfânta Tereza a Pruncului Isus și către frații și surorile sale, care au conlucrat așa de bine cu harul lui Dumnezeu.

Cum bine știm din învățătura Bisericii, învățătură bazată pe Sfânta Scriptură, familia care a fost creată de Tatăl, mântuită de Fiul și sfințită de Duhul Sfânt a fost creată în primul rând pentru a naște copii care să umple și stăpânească pământul (cf. Gen 1,28), iar în al doilea rând a fost creată pentru ca din acești copii dăruiți lor să facă și sfinți pentru umple și paradisul, care a fost pregătit pentru orice om chemat la existență, încă de la întemeierea lumii (cf. Mt 25,34).

Îmi plac mult cuvintele rostite de Isus: "Pomul bun face roade bune" (Mt 7,17). Iar apoi cele rostite de sfântul Paul: "Dacă rădăcina este sfântă și ramurile sunt sfinte" (Rom 11,16). Adică, dacă părinții s-au lăsat altoiți pe Cristos și trăiesc o viață sfântă, atunci și copiii lor se vor lăsa altoiți pe Cristos și vor trăi la fel o viață sfântă.

Părinții Sfintei Tereza Prunului Isus și ai celorlalți opt copilași ai lor s-au lăsat cu adevărat "altoiți pe Cristos" și au devenit "rădăcini sfinte cu ramuri sfinte" și "pomi buni cu roade bune", căci Biserica i-a declarat fericiți la 19 octombrie 2009.

Din scrierile sfintei Tereza a Pruncului Isus, putem vedea cum părinții ei, fericiții Ludovic și Zelia, prin cuvânt și faptă, și-au călăuzit copiii la dragostea față de Sfintelor Scripturi, față de Biserică, față de frecventarea sfintei Liturghii, a Spovezii și a sfintei Împărtășanii, față Maica Domnului și față de sfinții, față de Sfântul Părinte papa, de episcopi și preoți, față de muncă și jertfă, față de misionari, și nu în ultimul rând față de paradis.

Cineva a pus întrebarea: "De ce părinții de astăzi nu influențează copiii în alegerile, preocupările și hotărârilor lor, dar în schimb îi influențează ziarele, revistele și cărțile rele, radioul și televizorul, vecinii și prietenii răi?" Persoana întrebată a răspuns: "Fiindcă părinții de astăzi se interesează mai mult de serviciu, de ogoare, de avere, de plăceri, de distracții, de sport, de prieteni, de emisiuni radio-tv, dar nu de copii".

Max Jukes a ales să fie ateu și a trăit o viață fără Dumnezeu. El și-a ales o soție tot necredincioasă. Din urmașii lor, un număr de 310 au murit săraci lipiți pământului, 150 au fost criminali, 7 au fost ucigași, 100 au fost alcoolici și mai bine de jumătate din femei au fost prostituate. Cu cei 540 de descendenți, statul a cheltuit aproximativ un sfert de milion dolari.

Jonathan Edwards a trăit în aceeași vreme. El a ales să-1 slujească pe Dumnezeu cu tot devotamentul. El și-a ales ca soție pe o tânără credincioasă și au avut 1.394 descendenți. Dintre ei, 13 au fost decani de facultăți, 65 au fost profesori universitari, 3 au fost senatori, 30 au fost judecători, 100 avocați, 60 medici, 75 ofițeri, 100 misionari, 60 autori de scrieri valoroase, unul vicepreședinte al Statelor Unite ale Americii, 80 funcționari publici, 295 au fost licențiați și au avut funcții de guvernatori, ambasadori, consuli în alte țări. Statul nu a cheltuit nici un bănuț cu nici unul din descendenții săi (cf. Petru Popovici, Mai multă lumină, 1992, p. 19).

Mama sfântului Bernard, o femeie foarte evlavioasă, a avut șapte copii. De câte ori i se năștea unul, îl ridica spre cer și îl consfințea lui Dumnezeu și, din acea clipă, nu-l mai socotea ca pe al său, ci ca pe o comoară a lui Dumnezeu încredințată ei. I-a îngrijit atât de bine încât toți șapte au ajuns sfinți.

La fel au fost, au gândit și au făcut și fericiții Ludovic și Zelia, cu privire la odraslele lor.

Dă, Doamne și timpurilor noastre, părinți "rădăcini sfinte și pomi buni" din care să crească "ramuri sfinte și fructe bune", așa cum au fost părinții sfintei Tereza Pruncului Isus și părinții tuturor sfinților.

Pr. Ioan Lungu


 

lecturi: 21.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat