Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Roma: Pelerinajul comunității catolice române din Londra

Un grup de 17 de credincioși, însoțiți de pr. Robert Mățău împreună cu 19 englezi din Parohia Kingsbury, în frunte cu pr. paroh David Williamson, unde și românii celebrează sfânta Liturghie în fiecare duminică, au participat, în perioada 19-23 septembrie 2011, la un pelerinaj la Roma care este, după Ierusalim, cel mai important loc de pelerinaj pentru creștinii din toată lumea. E al doilea pelerinaj organizat împreună, după cel de anul trecut de la Lourdes și care a fost un succes la fel de mare cu cel de acum.

Cele patru zile petrecute în Roma au fost încărcate de haruri și binecuvântări, emoții și bucurie sufletească.

Pelerinajul a început in ziua de luni, 19 septembrie 2011 cu sosirea la Roma urmată de prima vizită în piața și bazilica "San Pietro". În zilele ce au urmat am fost copleșiți de o avalanșă de bucurii spirituale, mai ales pentru faptul că majoritatea dintre noi se afla pentru prima dată la Roma și avea posibilitatea să vadă și să fie pe viu în locuri pe care le văzuse până atunci doar în poze sau la televizor, și nu numai să le vadă dar și să fie acolo și să se roage în atât de multe basilici și locuri sfințite de sângele martirilor și de trăirile sfinților.

Rând pe rând am fost împreună la mormântul sfântului apostol Petru în bazilica "Sfântul Petru" la Vatican , unde am și celebrat sfânta Liturghie în limba română în două zile, apoi în bazilica "Sfântului Petru în lanțuri"; la mormântul sfântului Paul, apostolul neamurilor de pe Via Ostiense, în bazilica "San Paolo fuori le Mura", unde se păstrează și lanțurile sfântului Paul, unde la fel ne-am rugat și am celebrat sfânta Liturghie în limba română.

Au urmat bazilica "Santa Maria Maggiore" și Basilica "San Giovani in Laterano" . În imediata apropiere am fost în biserica "Sfânta Scară", unde pelerinii (de la cel mai în vârstă, peste 70 de ani, la cel mai tânăr, 10 ani) au urcat în genunchi cele 28 de trepte ale scării pe care acum aproape 2000 de ani a urcat Domnul Isus Cristos spre a fi judecat de Pilat. După care ne-am îndreptat spre bazilica "Sfânta Cruce în Ierusalim" și ne-am rugat într-o atmosferă copleșită de emoții puternice și de înălțare sufletească în fața relicvelor: cea din crucea pe care a fost răstignit Isus, spini din coroana lui Isus, din cuiele cu care a fost țintuit pe cruce, inscripția "Isus Nazarineanul, regele iudeilor"; degetul sfântului Toma. Toate acestea ne-au făcut să înțelegem mai profund suferințele și patimile îndurate de Mântuitorul nostru Isus Cristos pentru salvarea noastră și a întregii lumi.

În a treia zi am vizitat Catacombele "Sfântul Calixt" pentru că sunt cele mai vechi și cele mai mari. Aici se află mormintele sfinților martiri Cecilia (sec. al II-lea), Lucina, Fabian, Eusebiu, Gaius și ale multor altor martiri și sfinți.

A urmat firesc Colosseumul (locul de martiriu al atâtor de mulți creștini din primele veacuri), Forumul Roman și mai apoi un loc pe care fiecare român trebuie să-l viziteze și anume Columna lui Traian (o reîmprospătare a lecțiilor de istorie și de formare a poporului român).

Am mai vizitat "Capela Sixtina" și Muzeele Vaticanului. Nici celelalte locuri faimoase ale Cetății Eterne nu au fost ocolite: Pantheonul, Piazza Navona, Fontana di Trevi etc.

Pelerinajul nostru a culminat cu spovada pelerinilor în San Pietro, urmată de sfânta Liturghie a doua zi și de împlinirea celor necesare dobândirii indulgenței pentru fiecare pelerin.

Cu mult regret, în ziua de 23 septembrie 2011, a trebuit să părăsim Cetatea Eternă. La întoarcere, cei mai mulți dintre noi nu mai încetau să vorbească despre cele văzute și trăite la Roma, și rosteau cuvinte ce porneau din inimă, povestind trăirile lor. Pentru noi toți, pelerinajul la Roma va rămâne adânc întipărit în suflet și va fi un imbold către o viață mai sfântă, plină de speranță și curaj în trăirea și mărturisirea credinței. Încredințându-ne încă odată sfintei Fecioare Maria, Mama noastră cerească, și rugăciunilor sfinților apostoli Petru si Paul, am plecat spre Londra, nu triști, ci cu veselia celor ce au trăit momente speciale de har pe care doresc să le împărtășească și celor dragi, (pentru care ne-am rugat în fiecare zi a pelerinajului nostru), odată ajunși acasă.

Pr. Robert Mățău
 


lecturi: 12.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat