Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Viișoara: Ora, lege et labora: În Europa, pe urmele sfântului Benedict

Reafirmarea uzului limbii latine ca element fundamental ce stă la baza construcției Europei, dar și stimularea și promovarea studiului acestei limbi în educația tinerelor generații - acestea au fost provocările pe care le-a adresat școala de vară organizată de Institutul Teologic Romano-Catolic din Iași, în colaborare cu Mănăstirea "Maica Unității" a surorilor benedictine din Viișoara (Piatra Neamț), în perioada 29 august - 3 septembrie 2011. Celor 22 de participanți - un preot, 19 seminariști, doi laici - le-au stat alături pr. Wilhelm Dancă, pr. Ștefan Lupu, pr. Claudiu Dumea, prof. Wilhelm Tauwinkl, prof. Ioana Munteanu și prof. Daniel Barbu.

În rândurile care urmează va fi prezentată desfășurarea progresivă a acestor zile, accentul fiind pus atât pe lectura, traducerea și analiza diferitor texte latinești, dar mai ales pe conferințele referitoare la spiritualitatea benedictină în contextul Europei de astăzi.

Tabăra de latină s-a deschis cu salutul rostit în limba latină de PS Petru Gherghel, episcopul Diecezei de Iași:

*

Sfinția Voastră părinte rector,
dragi părinți și seminariști,
reverenda madre abatesa, cuvioase surori,
distinși invitați și participanți,

Vă rog să-mi permiteți să adresez salutul meu, la acest prim simpozion "schola latinitatis" ce se desfășoară la umbra acestui locaș sfânt, un "campus latinus" care are drept obiectiv principal cunoașterea spiritualității benedictine, așa cum reiese din regula sfântului Benedict și cum ne-a fost transmisă prin tradiția milenară a acestui ordin al Bisericii Catolice, chiar în limba latină, adică limba de origine a poporului nostru și limba faimosului document benedictin "Regula benedictina".

Carissimi fratres et confratres in Domino,

Est mihi gaudium verum, hoc in coenobio benedictino nostrae Diocesis vobis omnibus, ipsis verbis nostri Salvatoris nostri Jesu Christi, cum amore et reverentia vobis occurrere et libenter salutare: Pax Vobis.

Viam et Regulam Sancti Benedicti Abbatis meditantes et seguentes, Deum ipsum atque eius voluntatem melius invenire et cognoscere, istis benedictis diebus, vos omnes occasionem felicem et gratiam habetis.

Regula vel norma aurea "Ora et labora", fuit et remanet pro omnibus fratribus et sororibus benedictorum Ordinis modus optimus mentem ad Deum elevare atque fratres et confratres coeteros plene servire et vere amare remanet quod validum est etiam pro nobis omnibus.

Ideo, cum vera satisfactione et cum plena consideratione, vestrum colloquium et vestram optionem per aliquot momenta et aliqos dies in quibus simul meditare et orare, sub protectione et exemplo Sancti Abbatis, gratiam coelestem ac realem benedictionem divinam puto atque considero.

Invoco ergo donum Spiritus Sancti super omnes vos et super intentionem unicuisque necnon omnium participantium ad hanc primam "scholam latinitatis" et ad hoc primum colloquium spirituale et culturale, in nostra diocesi et in hac benedicta domo sororum benedictarum participantium atque paternam benedictionem pro hoc tempore et pro omnibus laboribus preordinatis libenter imploro.

Deus vos omnes benedicat.

Cordialiter omnibus vobis optimum tempus ac plenam activitatem ad verba Domini nostri Iesu Christi: "Duc in altum" et "venite ad me omnes" realiter sentire et adimplere atque, cum auxilio Sti Benedicti ad astra et ad verum gaudium spirituale, hac felici occasione, pervenire posse libenter exopto.

Valete! Vester in Christo remaneo

Iassiis, 29 Augusti 2011

Petrus Gherghel
Episcopus Iassiensis

Actiones nostras, quaesumus Domine,
aspirando praeveni et adiuvando prosequere,
ut cuncta nostra oratio et operatio
a te semper incipiat et per te coepta finiatur.
Per Christum Dominum nostrum. Amen.

Veni, Sancte Spiritus,
reple tuorum corda fidelium,
et tui amoris in eis ignem accende.

V. Emitte Spiritum tuum et creabuntur;
R. Et renovabis faciem terrae.

Oremus: Deus, qui corda fidelium Sancti Spiritus illustratione docuisti: da nobis in eodem Spiritu recta sapere, et de eius semper consolatione gaudere. Per Christum Dominum nostrum. Amen.

*

Luni, 29 august

După ce participanții au fost înștiințați de programul acestei tabere, cât și de regulile casei, următoarea etapă a constituit-o conferința pr. Claudiu Dumea, intitulată "Benedictinii și liturgia". În bibliografia sfinției sale s-au regăsit numeroase referințe la constituția dogmatică Sacrosanctum concilium, dorind să sublinieze astfel spiritualitatea liturgică a acestui ordin.

În cea de-a doua parte a conferinței, părintele a făcut adeseori apel la regula sfântului Benedict și a făcut câteva precizări referitoare la recitarea oficiului divin. Încheierea a sugerat aportul ordinului benedictin în Biserică prin activitatea de misionariat.

La ora 18.00 toți cei prezenți au luat parte la sfânta Liturghie, prezidată de PS Petru Gherghel, în cadrul căreia ne-am rugat după o intenție specială pentru pr. Claudiu Dumea, care și-a sărbătorit ziua de naștere. Tabloul nu ar fi fost complet dacă în cadrul celebrării nu am fi cântat rugăciunea Vesperelor alături de cele cinci surori benedictine.

Marți, 30 august

În cadrul dimineții, profesorii moderatori au pus la dispoziție primele capitole din Evanghelia după sfântul Ioan, pentru a face o scurtă introducere în explorarea tainelor limbii latine. Totodată, au fost făcute și câteva fotocopii ale unor manuscrise ce proveneau de la jumătatea secolului al IX-lea. Cu această ocazie, participanții au putut intra în contact cu limba latină, de data aceasta diferită de cea clasică în care era scrisă Vulgata.

Conferința ținută de prof. Wilhelm Tauwinkl a ținut să clarifice noțiunea de spiritualitate benedictină. Astfel, el a început prin a afirma că "spiritualitatea are o structură polară în care se stabilește relația dintre partea lăuntrică a omului și dimensiunea sa transcendentă", între acestea două existând un proces dinamic, o ascensiune în spiritual. Luând ca exemplu spiritualitatea benedictină, conferențiarul a prezentat punctele de plecare ale unei școli de spiritualitate: experiența sursă, contextul în care se dezvoltă, orientarea specifică, prezența unui grup de inițiați care să facă posibil accesul la experiența sursă și, în final, reforma în fața hiperinstituționalizării. Concluzia s-a prezentat ca un răspuns afirmativ la întrebarea pusă la începutul conferinței, dacă benedictinii reprezintă o școală de spiritualitate.

Miercuri, 31 august

Prima parte a zilei a fost dedicată studierii și analizei unui text din Imitațiunea lui Cristos. A fost preferată această lucrare deoarece în textele propuse erau puse în evidență virtuțile pe care trebuie să le aibă o persoană care vrea să se dedice cu totul lui Cristos, în special printr-o viață de muncă și rugăciune precum cea a călugărilor benedictini.

În a doua parte a zilei participanții au asistat la conferința părintelui Wilhelm Dancă, "Sfântul Benedict, patronul Europei (de Est?)". Sfinția sa a pornit de la etimologia cuvântului "patron", cuvânt care mai târziu a fost introdus și în limbajul bisericesc. Încercând să dea un răspuns la întrebarea dacă sfântului Benedict este cunoscut în Europa de Est, cercetările sale au demonstrat o realitate mai puțin îmbucurătoare. Părintele a adus în discuție cazul României: a început prin a-i aminti pe preoții care au studiat la Facultatea "San Anselmo", studiile și dovezile arheologice prin care țara noastră a luat legătură cu spiritualitatea benedictină etc. Finalul conferinței sfinției sale a ținut să sublinieze accentul pe care îl pun catolicii și ortodocșii din România asupra vieții și regulei sfântului Benedict.

Joi, 1 septembrie

În sfârșit a sosit ziua mult așteptată de participanți, ziua în care au putut intra în profunzimile regulei benedictine. Profesorii moderatori le-au pus la dispoziție atât fotocopii ale manuscriselor originale, cât și materiale video. Informații suplimentare asupra anumitor pasaje din regulă au fost furnizate și de Maica Superioară a mănăstirii în cadrul conferinței de după-amiază.

Cu toate că prima parte a prezentării, pr. Ștefan Lupu a avut un caracter mai mult istoric, axându-se în chip special asupra secolelor V-VI, concluzia sa a permis completarea noțiunilor referitoare la regula sfântul Benedict, sfinția sa punând un accent deosebit pe autenticitatea Dialogurilor sfântului papă Grigore cel Mare, din a cărui lucrare desprindem totodată și informații despre viața sfântului Benedict.

Vineri, 2 septembrie

Întrucât bogăția unui text precum regula benedictină nu poate fi epuizată în cadrul unor cursuri, s-a propus ca și în ziua următoare accentul să fie pus asupra acestei opere.

După-amiază, profesorul Daniel Barbu, șef al catedrei de științe politice la Universitatea din București, a subliniat rolul civilizator al ordinului benedictin. Făcând o panoramă istorică, el a arătat importanța pe care a avut-o înființarea mănăstirilor benedictine nu doar din punct de vedere spiritual, ci și din punct de vedere agricol, economic și tehnologic (ex: orologiul - sec. X; șampania - sec. XVIII etc.).

Al doilea punct al conferinței sale a punctat faptul că economia, indiferent de perspectiva din care este privită, este un mod de organizare a raporturilor dintre oameni. Făcând referință la criza cu care se confruntă de câțiva ani statele occidentale - în special -, el susține că tocmai aici trebuie găsită soluționarea problemei.

Axându-se pe afirmația papei Paul al VI-lea, că "avem nevoie mai mult de sfântul Benedict decât de bănci", profesorul a susținut că acest lucru este justificat, dat fiind faptul că, în trecut, silozurile mănăstirilor, cu toate că ar fi putut fi folosite în mod lucrativ, scopul a fost altul decât specularea profitului. Citându-l pe Dietrich Bonhoeffer, el crede că "o revenire la progres s-ar realiza prin metodele antice... imitând învățăturile conținute în Predica de pe Munte".

Sâmbătă, 3 septembrie

Participanții au început ultima zi a școlii de vară prin a lua parte la sfânta Liturghie celebrată în capela mănăstirii, cinstindu-l pe sfântul Grigore cel Mare, a cărui importanță pentru ordinul benedictin și pentru întreaga lume am observat-o mai sus.

Prima parte a dimineții a fost rezervată pregătirii unor anecdote în limba latină, care, conform programului, urmau să fie prezentate în cadrul celui de-al doilea curs, semnificând încheierea acestor zile.

Concluziile acestei tabere au subliniat entuziasmul și dorința participanților de a persevera în a pătrunde tainele insondabile ale limbii latine. Această atitudine se află în sintonie cu inițiativa propusă în ianuarie 2010 de către cardinalul Zenon Grocholewski, care consideră că "este fundamental pentru Biserică să continue studierea limbii latine și să promoveze inițiative în favoarea acesteia".

Liviu Matieș

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 29 august - 3 septembrie: Viișoara: Ora, lege et labora: În Europa, pe urmele sfântului Benedict


 

lecturi: 14.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat