Adjudeni: Funeraliile pr. Mihai Gal
Pr. Mihai Gal, trecut la cele veşnice luni, 5 septembrie 2011, a fost condus pe ultimul drum miercuri, 7 septembrie 2011, în Adjudeni, satul său natal.
Aproape 40 de preoţi au stat în altar pentru a concelebra sfânta Liturghie. Alături de PS Aurel, care a oficiat celebrarea înmormântării, au stat colegi de-ai părintelui răposat şi preoţi consăteni. Foarte mulţi adjudeneni au umplut biserica, venind să-l conducă pe unul de-al lor. De altfel, mulţi dintre ei s-au rugat luni, 5 septembrie, la casa părintească a pr. Mihai înainte ca acesta să plece în casa Tatălui în urma unui cancer generalizat. Lângă sicriu erau tinere îmbrăcate în costume naţionale. Coroanele din jurul sicriului, biserica plină şi prezenţa credincioşilor din comunităţile unde a slujit părintele arătau că oamenii l-au iubit.
Procesiunea a pornit din casa parohială la ora 10:30. În biserică, atmosferă de rugăciune şi cântare. Fotografia pr. Mihai Gal era în faţa sicriului. Preoţii au păşit pe lângă sicriu şi s-au aşezat la locurile lor.
La începutul Liturghiei, PS Aurel Percă a salutat preoţii, rudele răposatului, credincioşi şi a transmis gândul de rugăciune al păstorului diecezei.
La predică, PS Aurel a subliniat că Liturghia ne uneşte, este jertfa de aducere de mulţumire pentru toate câte le-am primit. A citat psalmul responsorial: "Cred că voi vedea bunătăţile Domnului pe pământul celor vii" şi a orientat auditoriul spre nădejdea care trebuie să ne-o punem în Domnul. A spus că un preot îi adună pe oameni, îi călăuzeşte, le poartă un mesaj. A amintit apoi câteva date din biografia părintelui M. Gal, subliniind că, în afara bisericii spirituale, a construit biserici din piatră în care oamenii se bucură acum să se adune. Uneori a fost neînţeles, alteori a trecut prin suferinţe, dar a rămas fidel vocaţiei sale. "Celebrarea aceasta, a spus episcopul, poate fi un îndemn de a înainta cu mai multă hotărâre spre cer, trăind fericirile care au fost proclamate în Evanghelie".
La final, pr. Aurel Iştoc, parohul locului, a mărturisit că părintele răposat i-a fost un exemplu. "Mi-l amintesc pe când era la Gherăeşti: era un om practic, predica simplu, pe înţelesul tuturor... Era ca un exemplu de urmare a chemării. În ciuda faptului că a trebuit să iasă din Seminar, nu s-a descurajat. A lucrat patru ani pe unde a putut, fiind şi hamal în port. A păstrat întotdeauna aprinsă dorinţa că trebuie să ajungă preot... şi a ajuns". În biserica din Adjudeni ar fi dorit să mai celebreze o Liturghie şi să mulţumească tuturor celor care s-au rugat pentru el. N-a mai apucat.
Mai mulţi tineri îmbrăcaţi în costume naţionale au purtat sicriul în biserică şi apoi în cimitirul vechi până la cavoul preoţilor. A fost aşezat mai întâi în capelă. Credincioşii au trecut prin faţa sicriului s-au rugat şi şi-au luat rămas bun. După două ore, sicriul fost aşezat în locul pregătit. În acelaşi cavou aşteaptă învierea pr. Dumitru Adămuţ, pr. Petru Băcăoanu, pr. Damian Ghiuzan şi pr. Eugen Ghiuzan. În cimitir mai sunt înmormântaţi preoţii: Anton Tălmăcel, Mihai Ghiuzan, Alfons Manfredi, Iosif Ghiuzan, Ioan Bogleş.
Pr. Cornel Cadar
* * *
Mai multe imagini de la acest eveniment puteţi vedea în Albumul foto:
7 septembrie: Adjudeni: Funeraliile pr. Mihai Gal
* * *
A trecut la Domnul pr. Mihai Gal
lecturi: 24.