Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Reflecție: "Să nu iei numele Domnului în deșert"

Ceasul (ne)credinței noastre

"Înțeleg pe deplin semnificația tragică a bombei atomice... E o responsabilitate cumplită care ne aparține... (Dar) mulțumim lui Dumnezeu că ne aparține nouă și nu dușmanilor noștri; și fie ca el să ne îndrume s-o folosim conform căilor lui și pentru scopurile lui" - afirma președintele în exercițiu al SUA, Harry S. Truman, într-o emisiune radiodifuzată la 9 august 1945, ora 22.00 (ora locală).

Ceasul se oprise însă la Nagasaki la ora 11.02 (9 august) iar la Hiroshima la 8,15 în ziua de 6 august. Se estima numărul victimelor la 90.000-166.000 în Hiroshima și 60.000-80.000 la Nagasaki. Dar SUA mai aveau pregătită pentru lansare încă o bombă atomică pentru a treia săptămână din luna august, alte trei bombe atomice pentru septembrie și încă trei pentru luna octombrie 1945, în ipoteza în care Japonia nu ar fi capitulat. De altfel, un sondaj de opinie efectuat în 1944 releva faptul că 13 % dintre americani considerau necesar să fie exterminați absolut toți japonezii: bărbați, femei, copii1 - pe care nici măcar nu-i considerau oameni2, ci "a nameless mass of vermin"3. Filmul de lung metraj (3 ore) realizat imediat după lansarea bombelor atomice de lt. Daniel A. McGovern (director) și Harry Mimura (cameraman), intitulat The Effects of the Atomic Bombs Against Hiroshima and Nagasaki, din partea programului SUA de supraveghere strategică, a fost considerat "top secret" și interzis publicului: abia în 2009 au fost făcute publice câteva dintre imaginile luate la locul tragediei: clădiri, mașini, oameni în flăcări, fragmente de membre, cranii și oase pe caldarâm. Oricum, imaginile prea șocante au fost cenzurate "ca să nu tulbure liniștea publică", mai ales că aspectele surprinse pe peliculă se asemănau cu atrocitățile din lagărele de concentrare naziste, care tocmai fuseseră eliberate de armatele aliate.

Dar numerele nu impresionează. Nici măcar numărul victimelor. Și oricum, istoria nu e scrisă niciodată de victime. De aceea devine atât de importantă mărturia supraviețuitorilor.

"Mă aflam în camera mea cu un alt preot la ora 8.15, când deodată am văzut o lumină orbitoare, ca un flash de magneziu. Am sărit (...) am deschis ușa care dădea spre oraș; o explozie formidabilă, ca o bubuitură de uragan ne-a izbit la pământ pe când totul se prăbușea în țăndări în jurul nostru. Când ne-am putut ridica, am alergat la casa de alături, unde se aflau cei 35 de novici de care răspundeam. Trăiau, fără nici o zgârietură. Ne-am uitat în jur, dar nu se vedea nici urmă de bombă. Florile, copacii, grădina - toate erau la locul lor. Din direcția orașului se ridicau însă nori deși de fum și curând au izbucnit flăcări enorme. Orașul era în ruină. În fața noastră agoniza Hiroshima" -relatează pr. Pedro Arrupe, SJ4. Nu a întârziat să-și pună cunoștințele medicale, întreaga pricepere, mintea și sufletul în sprijinul celor care treceau prin suferințe atroce. A transformat clădirea noviciatului în spital ad-hoc, unde agonizau 150-200 de răniți, în majoritate arși. În haosul acelor zile era o singură certitudine: Cristos cerând ajutor în toți cei mutilați, arși, zdrobiți în suferințe de neimaginat în iadul pe care omul însuși îl dezlănțuise. Mai târziu, avea să-și amintească: "Pe perete, ceasul se afla la locul lui. Dar acele încremeniseră (...). Pendulul se înfipsese în postament. Așa mi s-au întipărit în minte: ceasul oprit și Hiroshima. Nimic nu mai avea legătură cu timpul. Totul aparținea unei eternități încremenite. Tristă eternitate: prezența constantă și nemișcată a tragediei omenești". De aceea, programul său, ca superior general al Societății lui Isus avea să fie "Credință și Dreptate": "credința noastră în Isus Cristos și misiunea noastră de răspândire a Evangheliei ne cere implicarea directă și profundă în promovarea dreptății și a solidarității cu cei fără de glas și fără de putere"5.

Doi oameni vorbesc de Dumnezeu.

Doi oameni îl recunosc pe Dumnezeu.

Dar numai unul singur a ales Calea, Adevărul și Viața.

...Fiindcă a-l recunoaște pe Dumnezeu doar în vorbe și nu în fapte e ușor: și diavolul face același lucru.

V-ați întrebat vreodată de ce nu se știe cu siguranță numărul victimelor bombardamentului atomic (nu mă refer la cei care au murit ulterior, din cauza bolii de iradiere, arsurilor etc.)? Fiindcă au fost pulverizați. Pe zidurile rămase în picioare s-au imprimat umbrele celor care cu câteva clipe înainte fuseseră acolo - vii, ca și noi - cu grijile, problemele, necazurile, ura și iubirea lor. Dar puține ziduri mai rămăseseră în picioare acolo și atunci- ca pietre funerare pe mii de morminte fără nume - ca să ne aducem aminte și să iertăm - dacă putem.

Și, în numele lui Isus, să avem glas și putere pentru toți cei "fără de glas și fără de putere".

Dr. Ecaterina Hanganu

Note:
1 Bagby, 1999, p. 135; Feraru, A. N. (1950). "Public Opinion Polls on Japan". Far Eastern Survey 19 (10): 101-103.
2 Gordon Martel, "The World War Two reader", p. 231.
3 Trad.: "o masă de viermi fără nume".
4 Pr. Pedro Arrupe, SJ (14 noiembrie 1907 - 5 februarie 1991) a fost al 28-lea superior general (între 1965-1983) al Societății lui Isus și al doilea general de origine bască după sfântul Ignațiu de Loyola.
5 Fragment din Decretul 4, Documentele celei de-a XXXII-a Congregații Generale a SJ, care a întrunit reprezentanți din întreaga lume. S-a desfășurat în perioada decembrie 1974 - martie 1975 și a definit misiunea moderna iezuiților ca fiind "Slujirea Credinței și Promovarea Dreptății".


 

lecturi: 23.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat