Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

ARCB solicită exproprierea terenului și demolarea construcției Cathedral Plaza

Arhiepiscopia Romano-Catolică București, prin comunicatul de presă 471 din 12 iulie 2011, precizează poziția sa în urma respingerii de către Curtea de Apel Suceava, în ziua de 11 iulie 2011, a celei de-a șasea și totodată ultima cale extraordinară de atac promovată de către Primarul sectorului 1 și Millenium Building Development, prin care Curtea de Apel Suceava a stabilit irevocabil nulitatea autorizației de construire a auto-intitulatei clădiri "Cathedral Plaza". ARCB solicită demolarea acestei construcții, ca precedent și avertisment pentru cei care nu respectă legea.

Redăm, în varianta prelucrată, conținutul comunicatului.

*

Arhiepiscopia Romano-Catolică București solicită autorităților statului să treacă de urgență la aplicarea deciziei nr. 1989/3.11.2010 a Curții de Apel Suceava. Aceasta a respins în data de 11 iulie 2011, cea de a șasea și ultimă cale extraordinară de atac ce a fost promovată de către Primarul sectorului 1 și Millenium Building Development, împotriva deciziei Instanței din Suceava, prin care fusese schimbată în tot decizia nr. 1025/25.06.2009 pronunțată de către Curtea de Apel Ploiești, în sensul stabilirii irevocabile a nulității autorizației de construire a auto-intitulatei clădiri Cathedral Plaza.

"A trecut vremea jumătăților de măsură. A venit timpul să fie luate măsuri ferme și concrete pentru eliminarea din peisajul centrului Capitalei a blocului turn ilegal construit de Millennium Building Development SRL, lăsând la o parte interesele politice și de strategie electorală și punând în față interesele naționale privind patrimoniul cultural, parte a celui european. (...) Este timpul ca autoritățile să nu mai mimeze o bună administrație, ci să o realizeze efectiv, iar un bun început este acela al reîntoarcerii la istorie și credință, protejând monumentele istorice care sunt și lăcașe de cult. Nu cerem asta numai pentru noi, o cerem pentru toate cultele care creează diversitatea spirituală a națiunii, cunoscând că și Biserica Ortodoxă, cea Armeană și Cultul Musulman suferă datorită violării zonelor de protecție a lăcașelor de cult și implicit a dreptului lor la exercitarea credinței", a declarat ÎPS Ioan Robu, arhiepiscop mitropolit de București.

În ceea ce privește declarațiile celor de la Millenium Building Development conform cărora clădirea a fost întabulată și vândută unui fond de investiții britanic, Casa de avocatură Bârsan, Popescu & Asociații, cei care reprezintă ARCB în Instanță, declară "că opinia publică ar fi interesată să afle numele acestui fond, ce ar fi cumpărat o clădire construita ilegal, având în vedere că la data de 4 martie 2011, în Cartea Funciară a sectorului 1 clădirea Catheral Plaza nu era întabulată, dar decizia Curții de Apel Suceava care stabilise ilegalitatea autorizației de construcție era deja înscrisă!".

ARCB a decis să promoveze o serie de acțiuni în instanțe prin care solicită exproprierea terenului și demolarea autointitulatei clădiri "Cathedral Plaza", aflată în zona de protecție a catedralei și a altor cinci monumente istorice de pe str. Gen. Berthelot.

*

Din partea Biroului de presă al Arhiepiscopiei Romano-Catolice de București am primit și textul rostit de ÎPS Ioan Robu, la conferința de presă desfășurată la sediul arhiepiscopiei, la 12 iulie 2011. Redăm, în varianta prelucrată, conținutul acestui document.

*

Bună ziua tuturor.

Avem plăcerea să regăsim printre noi pe mulți dintre aceia care ne-au fost alături permanent în cei cinci ani de luptă împotriva construirii turnului Cathedral Plaza în zona de protecție a catedralei "Sfântul Iosif" și cărora le mulțumim în mod deosebit.

Actualul moment este marcat de încheierea unui ciclu procesual complex prin care am reușit să demonstrăm ilegalitatea autorizării și executării construcției acestui turn, nedorit de bucureșteni în general și de comunitatea romano-catolică în special.

Tulburând ordinea de drept și spațiul spiritual al catedralei, acest turn s-a înălțat cu trufie și insolență. A avut din păcate și un sprijin deosebit de puternic din partea a doi comandanți ai capitalei și al unui primar de sector, acesta fiind practic ultimul care a părăsit vasul, nu înainte de a fi aruncat încă patru colaci de salvare înecatului Millennium. După cum se știe, primarul sectorului 1 a formulat nu mai puțin de patru căi extraordinare de atac pentru a salva această construcție, situație fără precedent în istoria juridică a Capitalei.

În acest moment, aceste patru căi extraordinare (două revizuiri și două contestații în anulare) au fost respinse de Curtea de Apel Suceava. Aceeași soartă au avut-o și revizuirea și contestația în anulare formulate de beneficiarul Millenium Building Development SRL, astfel încât sentința civilă nr. 122/27.02.2009 prin care Tribunalul Dâmbovița a anulat autorizația de construire, a rămas irevocabilă.

Ultima dintre aceste căi extraordinare, contestația în anulare formulată de Millennium, a fost respinsă în cursul zilei de ieri, 11 iulie 2011, ca nefondată.

În acest fel se pune punct unui controversat proiect imobiliar și procesului privind anularea autorizației sale ilegale.

Campania de minciuni și denigrare folosită împotriva Arhiepiscopiei Romano-Catolice și a ÎPS Mons. Ioan Robu, nu a avut rezultatele scontate de oponenții noștri, la fel cum campania de falsuri și ilegalități care a însoțit autorizarea proiectului, nu a putut păcăli justiția română.

Momentul jumătăților de măsură a trecut. Se impune în acest moment, dacă România nu a renunțat fără știrea cetățenilor săi la statutul de stat de drept, să se ia măsuri ferme și concrete pentru eliminarea din peisajul centrului Capitalei a blocului turn ilegal construit de Millennium Building Development SRL, lăsând la o parte interesele politice și de strategie electorală și punând în față interesele naționale privind patrimoniul cultural, parte a patrimoniului european:

- din partea Primarului General al Municipiului București, reprezentat aici de dl. avocat Antonie Popescu, așteptăm să acționeze pentru demontarea construcției;

- din partea Guvernului României, punerea în executare a recomandării Senatului formulată prin Hotărârea nr. 40/2006 privind exproprierea pentru cauza de utilitate publică a acestui imobil (exproprierea care, cel puțin pentru teren este imperios necesară);

- Din partea Inspectoratului de stat în construcții, atât cel teritorial cât și cel general, așteptăm un control inopinat la această clădire, fără telefoane date în prealabil pentru a preveni muncitorii să fugă ca potârnichile înainte de venirea inspectorilor; iar acest control să constate realitatea din teren și anume ca această construcție este neterminată și că se lucrează pe ascuns și în prezent. Noi avem dovezi concrete în acest sens;

- Din partea instanțelor penale și a procurorilor să constate infracțiunile săvârșite de constructor și beneficiar, care au edificat ilegal construcția în acești ani, precum și de cei care și-au dat concursul la întocmirea unui fals proces-verbal de recepție a clădirii.

Știm că acest proiect a avut sprijinul multor persoane implicate profund în administrație și politică și care nu au înțeles să-și recunoască niciodată greșeala.

Este însă timpul ca autoritățile să nu mai mimeze o bună administrație, ci să o realizeze efectiv, iar un bun început este acela al reîntoarcerii la istorie și credință, protejând monumentele istorice care sunt și lăcașe de cult.

Nu cerem asta numai pentru noi, o cerem pentru toate cultele care creează diversitatea spirituală a națiunii, cunoscând că și Biserica Ortodoxă, și cea Armeană și Cultul Musulman, au avut de suferit datorită violării zonelor de protecție a lăcașelor de cult și implicit a dreptului lor la exercitarea credinței.

Chiar dacă avem speranța că am pus la dispoziția autorităților instrumentul juridic de necontestat care dovedește ilegalitatea acestei construcții și că Decizia nr. 1989/2010 a Curții de Apel Suceava va determina o schimbare de atitudine în administrație, așa cum a determinat un precedent urmat de alte instanțe în justiție, am promovat o serie de acțiuni prin care cerem exproprierea terenului și demontarea construcției aflată în zona de protecție a catedralei și a încă cinci monumente istorice de pe aceeași stradă.

Încrederea noastră în justiție este mult mai puternică decât în administrație, așa că ne vom căuta dreptatea în continuare și în sălile de judecată, luptând pentru o soluție prin care să se dispună demontarea acestei construcții, ca precedent și avertisment pentru cei care nu respectă legea.

Acest turn nu are proces-verbal de recepție finală, ci un act care poate fi cel mult un proces verbal de predare-primire încheiat între constructor și beneficiar, act care este cercetat în prezent pentru fals, întrucât are ca dată a întocmirii data de 21 octombrie 2010, iar în cuprinsul său sunt inserate obiecțiuni ale Inspectoratului pentru Situații de Urgență din data de 28 octombrie 2010, adică obiecțiuni inexistente încă la data întocmirii!

Deși am fost asigurați de conducerea ISU în scris la data de 29 noiembrie 2010 că reprezentanții săi nu au fost nici măcar invitați la recepție, ulterior se pare că a apărut o notă de control antedatată 28 octombrie 2010.

Din păcate, ISU favorizează această construcție ilegală și proprietarii săi, refuzând a comunica date referitoare la întocmirea notei și conținutul concret al acesteia.

De asemenea, se afirmă că a fost intabulată clădirea. Ne întrebam când? Deoarece la data de 4 martie 2011 ni s-a comunicat un extras de carte funciară din care rezultă că s-a luat act de nulitatea irevocabilă a autorizației de construire. De atunci până în prezent s-au întâmplat multe, însă nu benefic pentru construcție, ci din contra. Adică au fost respinse toate căile extraordinare de atac promovate de parteneriatul public - privat, Primarul sectorului 1 și MBD împotriva deciziei nr. 1989/2010 pronunțată de Curtea de Apel Suceava.

Dacă informația comunicată de constructor privind intabularea în cartea funciară este corectă, vom folosi calea justiției împotriva celor responsabili solicitând răspunderea penală și civilă a instituției și a lucrătorilor săi.

Niciuna însă din manevrele MBD și a aliaților săi nu are cum să blocheze procesul de demontare a construcției întrucât aceasta a fost și rămâne ilegală, a fost realizată în timpul procesului, adică prin asumarea riscurilor, iar o construcție ilegală nu poate să rămână în picioare indiferent cât ar fi costat în acte și în afara lor. Mafia imobiliară nu trebuie lăsată să-și bată joc de valorile istoriei noastre, iar administrația și justiția pot și trebuie să exercite puterea coercitivă a unui stat de drept.

Ceea ce ne preocupă cel mai mult este ca lăcașul nostru de cult să nu aibă de suferit în această perioadă până la demontare, având în vedere lupta cu rea-credința purtată de adversarii noștri care nu au precupețit niciun efort pentru a întârzia rezultatul disputei noastre, inclusiv prin nu mai puțin de 15 cereri de strămutare a dosarelor, ceea ce îngreunează pronunțarea unor soluții cu celeritate în dosare.

Sperăm ca soluția privind demontarea acestei construcții să vină mult mai repede decât cea de acum, astfel încât să preîntâmpine și cel mai mic risc de afectare a catedralei "Sfântul Iosif".

Da, este adevărat, Arhiepiscopia Romano-Catolică de București a câștigat procesul împotriva celor care au proiectat și construit turnul de lângă catedrala "Sfântul Iosif".

Îi mulțumim lui Dumnezeu că ne-a ajutat. Rugăciunile noastre, jertfele, postul, greva foamei, protestele nu au fost în zadar.

Am dovedit că aprobarea dată de Primăria sectorului 1 a fost ilegală.

Procesul a fost lung, dar a demonstrat că aprobarea de construire a colosului de lângă catedrala "Sfântul Iosif" a fost dată cu încălcarea tuturor legilor sau cu interpretarea lor cea mai perfidă.

Îi mulțumim lui Dumnezeu care ne-a dat biruința, dar nu-i uităm nici pe cei care ne-au stat aproape.

Gândindu-mă la începuturile procesului în cauză, trebuie să amintesc cu toată recunoștința familia Baciu și Agenția de comunicare BDR Associates, de asemenea secretara de atunci Elisabeta, avocații Florea și Fenechiu.

Dar mulțumiri deosebite adresez avocaților Ofelia și Mugur, care de câtva timp ne-au ajutat în acest proces, ducându-l cu succes până la capăt. Ne-au sprijinit din tot sufletul, dovedindu-se fără tăgadă oameni integri și de caracter, adevărați profesioniști. Mi-am dorit asemenea avocați. Dumnezeu ne-a ajutat să-i întâlnesc în casa de avocatură Bârsan, Popescu și asociații. Câștigarea procesului nostru îi recomandă ca fiind avocați de mare clasă.

Vă mulțumim domnilor avocați. Și mulțumim și episcopului auxiliar Cornel și secretarului meu, pr. Gabriel Popa, pentru toată munca și strădania din inimă pentru cauza catedralei noastre.

Le mulțumesc credincioșilor noștri, preoților, congregațiilor, diecezelor catolice și episcopilor de ambele rituri, bisericilor istorice din România în frunte cu Biserica Ortodoxă Română pentru solidaritatea lor; de asemenea Academiei Române, Senatului, Agenției de comunicare Domus PR și atâtor susținători cunoscuți și necunoscuți, asociații civice (în mod special Asociația Salvați Bucureștiul), oameni politici din diferite partide, ziariști, reporteri radio și TV. N-am cum să-i pomenim pe toți prietenii noștri, dar le exprim toată recunoștința. Vă mulțumim tuturor dragi prieteni! Pentru solidaritatea voastră și în problema catedralei, dar și în a aștepta o Românie mai bună, mai senină, mai ocrotitoare a tuturor și mai preocupată de binele comun.

Multă vreme am fost singuri în lupta noastră.

Însă venirea domnului Oprescu la Primăria Capitalei a fost o binecuvântare pentru noi. Domnia Sa a înțeles că eram victima unui joc pus la cale de oameni din cercurile puterii împreună cu niște investitori străini care exploatau sărăcia țării și lipsa de funcționare a instituțiilor statului. Domnul primar general Oprescu a înțeles situația comunității catolice din București și pericolul în care se află catedrala "Sfântul Iosif", ne-a dovedit solidaritatea și sprijinul său și de aceea îi exprimăm toată recunoștința.

Mulțumiri și domnului ministru al Culturii, domnul Kelemen Hunor: primul și ultimul ministru din actualul executiv care ne-a sprijinit în cazul catedralei.

Mulțumiri, și nu în cele din urmă, Sfântului Scaun, Nunțiaturii și Uniunii Europene.

Solidaritatea ne-a încurajat, înțelegerea ne-a întărit, lupta împreună ne-a adus izbânda. Sigur, nu toată izbânda, căci până la dezmembrarea clădirii mai avem de pătimit. Dar Dumnezeu e mare! El să ne binecuvânteze pe noi toți și să ne călăuzească spre adevăratul bine.

Repet: Da, este adevărat, Arhiepiscopia Romano-Catolică de București a câștigat procesul împotriva celor care au proiectat și construit turnul de lângă catedrala "Sfântul Iosif".

12 iulie 2011

Dr. Ioan Robu,
arhiepiscop mitropolit de București

*

Biroul de presă al Arhiepiscopiei Romano-Catolice de București poate fi contactat la adresa: Str. G-ral Berthelot 19, 010164 București (RO); tel. 021/2015411, e-mail: birouldepresa@arcb.ro.
 

Ovidiu Bișog


 

lecturi: 16.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat