Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

O voce laică în apărarea familiei

Neglijarea căsătoriei are un preț mare

de părintele John Flynn, LC

Familia este piatra unghiulară a societății și principalul instrument al bunăstării indivizilor. Drept?

Drept. Afirmații de acest tip sunt frecvente în instituțiile catolice fondate pe antropologia creștină. Dar este mai puțin comun a se auzi proclamarea acestor adevăruri de subiecți din lumea laică. Și totuși, un raport recent asupra familiei dat de Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE) a exprimat tocmai această teză.

Într-un comunicat de presă care însoțește raportul, publicat la 27 aprilie, se afirmă că familiile sunt o sursă de susținere financiară și socială esențială pentru persoane, dincolo de a fi un instrument cheie al solidarității.

"Familiile furnizează identitate, iubire, atenție, un ambient pentru creșterea și dezvoltarea membrilor săi și constituie nucleul care poartă multe structuri sociale".

Raportul, intitulat "Doing Well for Families" (A face bine pentru familii), recunoaște și că sărăcia este în creștere pentru familiile din aproape toate țările membre OSCE.

În acest context, părinții au dificultate de a conjuga munca și obligațiile familiare. Raportul invită guvernele să adopte politici pentru susținerea familiilor, care să conțină măsuri de asistență economică și de ajutor în domenii precum concediul parental și flexibilitatea condițiilor de muncă.

După OSCE, cheltuiala publică în favoarea familiei atinge în medie puțin peste 2,2 din PIB.

O zonă în care s-ar putea face mai mult este aceea de susținere a procreației. Multe familii ar voi să facă mai mulți copii, explică raportul; în multe țări persoanele au mai puțini copii față de câți ar voi.

Rata de natalitate în țărilor OSCE este diminuată semnificativ față de nivelul de acum câteva decenii, trecând de la o medie de 2,2 copii pentru o femeie la cea actuală de 1,7, potrivit raportului.

?ările care au un procent de fertilitate mai mare sunt acelea care asigură o mai mare susținere, fie sub formă de facilități economice, fie sub formă de servicii pentru familiile cu copii mici.

Și politicile care permit mamelor de a munci part-time ajută familiile să conjuge munca și exigența de a se putea dedica în mod adecvat copiilor.

Dar susținerea față de familii nu este un bine doar pentru părinți, subliniază raportul. "Bunăstarea copiilor este inextricabil legată de bunăstarea familiei. Când familiile se simt bine, copiii se simt bine".

Un studiu englez

Raportul familiei a fost remarcat și de un studiu pe un amplu eșantion de familii din Marea Britanie. Datele derivate din acest sondaj, desfășurat în anul 2009 pe 40.000 de familii, au fost publicate la sfârșitul lui februarie de Institute of Social and Economic Research al Universității din Essex.

Studiul acoperă o gamă amplă de probleme, dar un capitol este dedicat în particular familiei. Printre concluzii figurează următoarele puncte:

- Pe baza unor serii de factori indicativi, rezultă că persoanele care conviețuiesc sunt semnificativ mai puțin fericite în raportul lor față de persoanele căsătorite.

- Satisfacția pe care tinerii o au față de propria familie este clar legată de calitatea raportului dintre proprii părinți. În familiile în care mama nu este fericită de propriul partener, doar 55% dintre tineri afirmă că sunt "întru totul fericiți" de propria situație familială, față de 73% dintre tinerii ale căror mame se consideră "perfect fericite" de raportul lor.

- Copiii care trăiesc cu un singur părinte sunt mai puțin înclinați în a se declara întru totul fericiți de situația lor.

- Copiii care nu se ceartă cu părinții mai mult de o dată pe săptămână prezintă un grad mai mare de fericire față de cei care se ceartă mai des, potrivit aceluiași studiu. Fericirea copiilor rezultă și mai mare când aceștia discută mai des lucruri importante cu părinții.

- Și cina împreună cu familia este importantă. Copiii care stau la masă seara cu familia măcar de trei ori pe săptămână sunt substanțial mai înclinați în a se declara fericiți întru totul de propria situație familială față de cei care nu mănâncă niciodată cu propria familie sau care o fac mai puțin de trei ori pe săptămână.

Calitate

Incidența asupra copiilor a calității raportului dintre părinți a fost și obiectul unui alt studiu desfășurat în Statele Unite de către entitatea de cercetare Child Trends și publicat la 8 aprilie, anul curent.

Studiul, cu titlul "Parental Relationship Quality and Child Outcomes Across Subgroups", se bazează pe un sondaj pe mai mult de 64.000 de persoane cu copii cu vârstă cuprinsă între 6 și 17 ani.

Arată cum calitatea raportului dintre părinți este "strâns și sistematic asociată unor serii de urmări pentru copii și pentru familie". Între aceste urmări figurează problemele comportamentale, randamentul școlar și comunicarea părinte/copil.

Studiul mai observă că, din cercetarea ultimilor ani, se deduce că părinții care prezintă raporturi calitativ bune între ei tind să aibă copii care se adaptă mai bine propriului ambient și au un comportament mai pozitiv față de căsătorie, care-i determină să fie dispuși să aibă raporturi și căsătorii calitativ mai bune.

În comentarea acestui studiu, Elizabeth Marquardt, redactor al sitului www.FamilyScholars.org și autoare a unei cărți asupra consecințelor divorțului pentru copii, a deplâns faptul că nu spune nimic asupra influenței pe care statusul conjugal îl exercită asupra copiilor.

Autoarea a explicat pe situl respectiv că, examinând tabelele și statisticele studiului, dacă se privește la tipul de raport familial, se obține o cheie esențială de interpretare.

Subdivizând datele pe tip de familie, din sondaj reiese că, față de copiii care trăiesc cu proprii părinți căsătoriți, copiii vitregi au o probabilitate dublă de dezvoltarea de probleme comportamentale.

Problematica este și mai complexă pentru copii care trăiesc cu un cuplu de facto, care prezintă o probabilitate de trei ori mai mare de a avea probleme.

Aceste macrodiferențe sunt confirmate și pentru alte categorii, precum raporturile sociale și conduita școlară.

Marquardt a mai relevat că din rezultatele sondajului reiese faptul următor: calitatea raportului dintre persoanele adulte depinde de tipologia legăturii lor. De aceea, stabilitatea mai mare și durabilitatea legăturii matrimoniale constituie un element semnificativ în beneficiul copiilor.

Căsătoria este un bine

Știrea potrivit căreia căsătoria este un bine atât pentru perechi cât și pentru copii nu este nouă și continuă să găsească argumente în cercetare. Cu câteva luni în urmă, dr. John Gallacher și David Gallacher, de la Cardiff University's School of Medicine, au publicat un articol în revista BMJ Student.

După o informație apărută în cotidianul Independent din 28 ianuarie, autorii au luat în examinare întrebarea dacă ar fi sau nu căsătoria un bine pentru sănătate.

"Informația de bază este că, din punct de vedere medical, grupul care prezintă longevitatea mai mare este acela al căsătoriților", afirmă dr. Gallacher.

Lucrarea lor se referă la un studiu desfășurat pe milioane de persoane, rezidente în șapte țări europene, din care rezultă că procentele de longevitate a cuplurilor căsătorite sunt cu 10%-15% superioare celor medii.

Referitor la copiii, Kay S. Hymowitz a susținut, într-un articol apărut în Los Angeles Times din 11 noiembrie, anul trecut, că instabilitatea raporturilor rezultă a fi mai dăunătoare pentru copii decât sărăcia.

Concluziile sale sunt extrase din datele publicate în ediția din toamna trecută a revistei Future of Children, care se refereau la un studiu desfășurat pe 5.000 de copii născuți din părinți rezidenți în orașe și aparținând unor minorități etnice.

Studiul, având titlul Fragile Families and Child Wellbeing, a monitorizat acești copii încă din momentul nașterii lor, la sfârșitul anilor nouăzeci.

În momentul nașterii, jumătate dintre cupluri trăiau împreună și au declarat cercetătorilor că existau probabilități ridicate de a se căsători. Totuși, după doar cinci ani, numai 15% dintre aceste cupluri se căsătoriseră, în schimb ce 60% dintre ele se separaseră.

Multe dintre familiile separate prezintă probleme economice și copiii au slabe contacte cu propriul tată biologic.

Potrivit studiului, copiii care trăiesc numai cu mama prezintă probleme comportamentale mai mari față de cei care trăiesc cu doi părinți, iar aceste probleme se agravează cu fiecare ruptură a unui raport și instaurarea unuia nou.

Vor răspunde oare guvernele apelului OSCE de a mări ajutoarele acordate familiilor? Costurile neefectuării unei acțiuni în acest sens sunt prea mari.

(După Zenit, 22 mai 20011)

Traducere de Eugenia Dămătăr


 

lecturi: 10.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat