Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Vatican: Îndemn la solidaritate cu Biserica din China

Redăm în traducere îndemnul papei Benedict al XVI-lea adresat spre finalul audienței generale de miercuri, 18 mai 2011.

În timpul pascal, liturgia aduce cântare lui Cristos înviat din morți, biruitor al morții și al păcatului, viu și prezent în viața Bisericii și în viața lumii. Vestea bună a iubirii lui Dumnezeu, care s-a arătat în Cristos, Mielul fără pată, păstorul cel bun care își dă viața pentru ai săi, se răspândește fără încetare până la marginile cele mai îndepărtate ale pământului și, în același timp, întâlnește refuzuri și piedici în toate părțile lumii. La fel ca atunci, și astăzi, de la cruce la înviere.

Marți, 24 mai, este ziua dedicată memoriei liturgice a Sfintei Fecioare Maria, Ajutorul creștinilor, venerată cu mare devoțiune în sanctuarul Sheshan din Shanghai: toată Biserica se unește în rugăciune cu Biserica din China. Acolo, ca peste tot, Cristos își trăiește patima. În timp ce sporește numărul celor care îl acceptă ca Domn al lor, alții îl resping pe Cristos, îl ignoră sau îl persecută: "Saule, Saule, de ce mă prigonești?" (Fap 9,4). Biserica din China, mai ales în acest moment, are nevoie de rugăciunea Bisericii universale. Invit, în primul rând, pe toți catolicii chinezi să continue și să își intensifice rugăciunea proprie, mai ales către Maria, Fecioara puternică. Dar și pentru toți catolicii din lume a se ruga pentru Biserica din China trebuie să fie un angajament: acei credincioși au dreptul la rugăciunea noastră, au nevoie de rugăciunea noastră.

Știm din Faptele Apostolilor că, atunci când Petru era la închisoare, toți s-au rugat cu tărie și au obținut eliberarea lui de către un înger. Și noi să facem la fel: să ne rugăm necontenit, toți împreună, pentru această Biserică, încrezători că, prin rugăciune, putem să facem ceva foarte concret pentru ea.

Catolicii chinezi, așa cum au spus de multe ori, vor unitatea cu Biserica universală, cu păstorul suprem, cu succesorul lui Petru. Prin rugăciune putem obține pentru Biserica din China să rămână una, sfântă și catolică, fidelă și fermă în doctrina și în disciplina bisericească. Ea merită toată dragostea noastră.

Știm că, printre frații noștri episcopi, există unii care suferă și sunt sub presiune în exercitarea slujirii lor episcopale. Suntem aproape de ei, de preoții și de toți catolicii care se confruntă cu dificultăți în exprimarea liberă a profesiunii de credință. Cu rugăciunea noastră putem să-i ajutăm să găsească modalitatea de a păstra vie credința, de a păstra puternică speranța, de a păstra arzătoarea iubirea față de toți și de a păstra intactă ecleziologia pe care am moștenit-o de la Domnul și de la apostoli și care ne-a fost transmisă cu fidelitate până în zilele noastre. Cu rugăciunea putem să obținem ca dorința lor de a sta în Biserica una și universală să depășească ademenirea unui drum independent de Petru. Rugăciunea poate obține, pentru ei și pentru noi, bucuria și tăria de a vesti și de a da mărturie, cu toată sinceritatea și fără obstacole, despre Isus Cristos răstignit și înviat, Omul nou, învingător asupra păcatului și a morții.

Cu voi o rog pe Maria să mijlocească pentru ca fiecare dintre ei să se conformeze din ce în ce mai mult cu Cristos și să se dăruiască fraților cu o generozitate reînnoită. Pe Maria o rog să-i lumineze pe cei care sunt în îndoială, să-i cheme pe cei rătăciți, să-i mângâie pe cei asupriți, să-i întărească pe cei care sunt prinși de alura de oportunism. Fecioară Marie, Ajutorul creștinilor, Doamna noastră de la Sheshan, roagă-te pentru noi!

Traducere de Ovidiu Bișog după textul publicat pe www.vatican.va

* * *

Pagina dedicată sanctuarului pe Wikipedia: http://en.wikipedia.org/wiki/She_Shan_Basilica.


 

lecturi: 22.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat