Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Gânduri la beatificarea papei Ioan Paul al II-lea

Sunt zile în istoria Bisericii când pământul se învăluie parcă de splendoarea și măreția lui Dumnezeu, iar cerul cu locuitorii lui coboară până aproape de noi, cei care aspirăm la fericirea adevărată și nesfârșită. Fără îndoială, ziua de 1 mai 2011 este o asemenea zi în care venerabilul slujitor al lui Dumnezeu și al tuturor slujitorilor lui (servus servorum Dei) a fost declarat fericit și astfel ridicat la cinstea altarelor.

O privire pur omenească asupra biografiei lui Ioan Paul al II-lea este deja în stare să ne facă să recunoaștem în el un om cu o măreție excepțională, o personalitate greu sintetizabilă în câteva fraze, o figură creatoare de evenimente politice și sociale de anvergură mondială; un lider de Biserică ce a făcut istorie, în interiorul și în afara ei; un exponent și o referință pentru timpul dintre milenii.

O privire marcată de credință recunoaște în viața papei Ioan Paul al II-lea în primul rând pe alesul lui Dumnezeu pentru a conduce destinele Bisericii, succesul eminent al harului care a lucrat în viața lui; chipul plin de iubire a lui Cristos care vrea să rupă orice barieră și să depășească orice obstacol pentru a ajunge la fiecare dintre noi oricât de departe am fi unul de altul și toți față de el, ca să ne cuprindă în misterul unicei și nediferențiatei sale iubiri; vede în acest om un predilect și devotat fiu al preacuratei Fecioare Maria; un purtător de cruce în sensul tare, propriu și figurat al cuvântului; un urmaș al sfântului Petru care, acolo unde s-a făcut prezent, a lăsat să se vadă pe chipul și în cuvântul său splendoarea și frumusețea lui Cristos, răscumpărătorul oricărui om.

Este duminică, 1 mai 2011, Duminica Divinei Îndurări, ora 8.00. Piața "Sfântul Petru" este, în ciuda dimensiunilor ei impresionante, prea mică pentru a-i cuprinde în brațele coloanelor sale pe cei veniți mai ales din Polonia, din celelalte țări și de pe celelalte continente. Privirea plimbată asupra mulțimii oamenilor îți trezește uimirea, emoția și întrebarea: ce anume i-a adus pe toți aici, în centrul creștinătății catolice? Cine i-a atras într-un mod atât de irezistibil? Numărul celor prezenți la sărbătoare se ridică la un milion și jumătate. Peste tot în Vatican și pe străzile Romei abundă în zeci și zeci de ipostaze aceeași imagine devenită acum icoană: cea a fericitului papă Ioan Paul al II-lea. În piață, un poster imens îl arată pe cel care și-a contopit viață cu crucea și misterul lui Cristos, pe cel care în această duminică face sărbătoare, aici și în întreaga lume. La ora 9.45 clopotele bazilicii sună falnic anunțând imediata începere a sfintei Liturghii: Liturghia de beatificare a papei Ioan Paul al II-lea.

Emoția momentului e copleșitoare. Piața care din luna octombrie a anului 1978 a auzit de atâtea ori vocea și cuvintele pătrunzătoare ale suveranului pontif, este pregătită acum să audă rostite din gura urmașului său, Benedict al XVI-lea, cuvintele prin care se declară demnitatea lui de fericit. La ora 10.00, suveranul pontif își face intrarea solemnă prin mulțime. Puțin după începerea sfintei Liturghii, un cardinal citește în fața papei biografia papei în care se evidențiază virtuțile, credința și lucrările pe care le-a făcut în viața, care, toate, îl recomandă pentru ridicarea în rândul fericiților din cer. Peste cuvântul scurt al papei care a urmat s-a revărsat un ropot de aplauze pline de entuziasm. Pânza care acoperea imaginea sa este ușor îndepărtată și peste toți cei prezenți se revarsă zâmbetul lui plin de mângâiere și speranță. Bucuria cerului este și bucuria noastră. Se intonează Gloria. Nu putem să nu cântăm faptele minunate pe care Domnul le face în timpul nostru în Biserica sa.

După proclamarea lecturilor în limba polonă și respectiv engleză, și după cântarea Evangheliei în limba latină, urmează predica. De la început recunoaște Sfântul Părinte că procesul de beatificare s-a desfășurat rapid și că ziua a sosit: "A venit repede pentru că așa i-a plăcut Domnului: Ioan Paul al II-lea este fericit". De ce tocmai astăzi, în Duminica Divinei Îndurări? Papa explică spunând că în ajunul acestei sărbători, după planul providenței divine, predecesorul său și-a încredințat sufletul lui Dumnezeu. Făcând referință la cuvintele din Evanghelie: "Fericiți cei ce cred fără să vadă" (cf. In 20,29), papa îl vede pe Ioan Paul al II-lea numărat între cei care cred fără să fi văzut. El este fericit, în consecință, și ca urmaș al lui Simon, fiul lui Ioan, care a fost declarat fericit de Isus pentru ce i-a fost revelat de Tatăl ceresc. Însă Ioan Paul al II-lea este fericit mai ales asemenea celei despre care Elisabeta a spus că este fericită că a crezut cele spuse ei de Domnul: Fecioara Maria. E o bucurie, a mai spus papa, că beatificarea papei Ioan Paul al II-lea are loc la începutul lunii mai, lună închinată Fecioarei Maria, față de care el și-a exprimat devotamentul prin cuvintele totus tuus (cu totul al tău). Sfântul Părinte și-a exprimat bucuria și mai ales recunoștința că a putut să colaboreze timp de 23 ani cu cel beatificat, că a putut să se lase purtat de "profunzimea spirituală și bogăția intuiției" în activitatea pe care a întreprins-o: "Rugăciunea lui exemplară m-a atins și m-a edificat mereu". "Fericit ești tu, papă iubit, - a conchis Sfântul Părinte - că ai crezut. Te rugăm să întărești din cer credința poporului lui Dumnezeu! Atât de des ne-ai binecuvântat în această piață. Astăzi te rugăm: Sfinte Părinte, binecuvântează-ne! Amin".

Sfânta Liturghie continuă împletită cu armoniile cântărilor gregoriene. După sfânta împărtășanie, mulțimea celor prezenți este invitată la câteva clipe de tăcere și reculegere. La sfârșit papa mulțumește în mai multe limbi celor prezenți și mai ales milioanelor de credincioși care au fost în legătură directă pe calea undelor. Se intonează imnul cu ocazia beatificării lui Ioan Paul al II-lea. Aplauzele celor prezenți încheie sărbătoarea liturgică. Piața începe să se elibereze, mulțimile se retrag.

Dar chipul blând și surâzător al fericitului Ioan Paul al II-lea rămâne mai departe pentru privirile și conștiințele noastre. Și cuvintele lui răsună în continuare cu convingere și duioșie: "Nu vă fie teama! Deschideți, dați la o parte porțile în fața lui Cristos!" Și el va continua să ne învețe cum să trăim, cum să ne purtăm cu propria suferință, cum să-i tratăm pe semenii noștri; să ne spună că omul este drumul Bisericii și că drumul omului este Cristos; că numai acolo este libertate unde este adevăr; că trebuie să luptăm pentru demnitatea vieții și nu pentru cultivarea morții; că tinerii sunt speranța Bisericii în care merită mereu să investești; că oamenii laolaltă și fiecare în parte sunt subiectul iubirii și îndurării infinite a lui Dumnezeu; că slujirea lui Dumnezeu este menirea cea mai nobilă a oricărei creaturi; că Fecioara Maria este mama lui Cristos și a fiecăruia dintre noi; că cuvintele lui Cristos sunt singurele care dau viață, viață eternă. Da, el ne învață mai departe cum sa fim în definitiv oameni.

Îi mulțumim lui Dumnezeu că ni te-a dăruit, fericite Ioan Paul al II-lea, și ne bucurăm că ne ești mijlocitor! Ne fii alături, te rugăm, pe drumul către casa Tatălui de la a cărei fereastră să nu uiți să ne privești și să ne întărești. Amin.

Pr. Cristian Diac


 

lecturi: 19.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat