Anul pastoral
2024‑2025

Jubileul Speranţei
2024-2026

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iaşi
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Vieţile sfinţilor


adevăratele modele de viaţă se găsesc aici


 VIAŢA DIECEZEI 

Roman: Misiuni populare în Parohia "Inima Neprihănită a Mariei"

În zilele de 15, 16 şi 17 aprilie 2011, la biserica "Inima Neprihănită a Mariei", în prezenţa a numeroşi credincioşi din parohie, dar şi din parohiile din jur au avut loc misiuni populare.

Părintele paroh Cristian Lucaci a anunţat solemn în deschidere: "Pregătiţi calea Domnului, drepte faceţi cărările lui".

Predicatorul, pr. Cristinel Fodor, director spiritual şi profesor de teologie spirituală la Institutul Teologic din Iaşi, a anunţat tematica şi structura predicilor. În prima parte vor fi prezentate darurile sfintei cruci, iar apoi darurile familiei. Nu întâmplător familia a fost pusă în centrul fiecărei predici şi nu întâmplător în dieceza noastră Preasfinţitul Petru Gherghel, episcop de Iaşi, a decretat anul familiei pe o perioadă de trei ani.

Iată câteva ideii desprinse din predicile ascultate.

Insultele adresate lui Isus de către soldaţi reprezintă cuvintele noastre urâte adresate partenerului nostru de viaţă. Familia, focar de iubire, leagănul vieţii, biserică domestică, este în pericol, este atacată din toate părţile. Duşmanii Bisericii atacă în primul rând familia. Familia nu este o instituţie creată de oameni şi de aceea ea nu poate fi modificată sau distrusă de oameni. Familia şi căsătoria sunt invenţii ale lui Dumnezeu. Relaţiile din cadrul familiei nu pot fi normale dacă relaţiile dintre soţi şi Dumnezeu nu sunt normale. Familia nu este o relaţie în doi, ci o relaţie în trei, în care Dumnezeu se află în vârful triunghiului şi cei doi soţi (un bărbat şi o femeie) se află în baza triunghiului. Laturile triunghiului sunt legături care unesc familia cu Dumnezeu. Dacă se întrerupe legătura cu Dumnezeu familia se destramă.

Spinii reprezintă urmările păcatelor noastre. Câţi spini nu sunt între soţi, câţi spini nu sunt între copii şi părinţi, câţi spini nu sunt între rudele noastre! Dumnezeu a stabilit nişte reguli care trebuie respectate în familiile noastre. Femeia trebuie să fie supusă bărbatului ei, bărbatul trebuie să fie supus soţiei lui, copii trebuie să fie supuşi părinţilor lor şi împreună să fie supuşi lui Dumnezeu.

Piroanele din crucea lui Isus reprezintă păcatele familiilor noaste. Familia este o unitate indestructibilă. În dicţionarul lui Dumnezeu nu există noţiunea de divorţ. Un rol foarte important în unitatea familiei îl are soţia. Sunt prea mulţi copii fără mamă şi fără tată, sunt prea multe închisori şi orfelinate. Ceea ce Dumnezeu a unit omul să nu despartă.

Semnificaţia inscripţiei de pe cruce - "Isus Nazarineanul, regele iudeilor", scris în trei limbi - este aceea că Isus comunică cu noi în orice limbă am avea şi mai mult chiar în limba iubirii, a iertării, a speranţei, a bunăstării a durerii etc. Mesajul transmis familiilor îl reprezintă ascultarea faţă de Dumnezeu şi faţă de regulile stabilite de el. Îşi va lăsa bărbatul pe tatăl său şi pe mama sa şi se va uni cu femeia sa şi vor fi un sigur trup. Despărţirea de părinţi nu înseamnă ruperea relaţiilor cu părinţii, ci din contra, cinstirea tatălui şi a mamei din cele două părţi.

Cele două cruci de pe Golgota, una la dreapta şi alta la stânga lui Isus, reprezintă alegerea pe care trebuie să o facem de-a lungul vieţii: să mergem alături de Isus sau împotriva lui. Contradicţiile din cadrul familiei se datorează în primul rând limbii care împrăştie venin în dreapta şi în stânga. Dumnezeu a creat omul unic, ca o capodoperă a sa, dar cu calităţi şi defecte. Nici un bărbat nu va găsi femeia perfectă, pentru că ea nu există. O familie fericită este aceea care îşi rezolvă contradicţiile prin iertare. Te rog să mă ierţi, soţia mea, ... soţul meu. Te iert din toată inima.

De-a lungul celor trei zile de misiuni Isus Cristos ne-a oferit insultele primite, coroana de spini, piroanele crucii, ne-a oferit dreptul de a alege. Să oferim şi noi la picioarele crucii toate momentele noastre negative, clipele noastre de nebunie, toate grijile noastre, ultimele clipe ale vieţii pe acest pământ şi să păstrăm doar bucuriile noastre. Să păstrăm în inimi toată dragostea lui Dumnezeu şi să o radiem celor din jur. Doamne Isuse Cristoase, te rugăm fierbinte, ai grijă de familiile noastre!

În concluzie pot afirma cu convingere că oratorul a reuşit să capteze atenţia ca un magnet, iar rezultatul acestor misiuni populare s-a văzut în cozile interminabile de la scaunele de spovadă şi de la sfânta împărtăşanie.

"Cuvintele tale, Doamne, sunt duh şi viaţă; tu ai cuvintele vieţii veşnice". Amin

Prof. Vicenţiu Ciocan


 

lecturi: 10.



Urmăreşte ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iaşi
Vaticannews.va


Ştiri din viaţa Bisericii
Catholica.ro


ştiri interne şi externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastoraţie
Profamilia.ro


pastoraţia familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistenţă Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iaşi * Bd. Ştefan cel Mare şi Sfânt, 26, 700064-Iaşi (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design şi conţinut copyright 2001-2025 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat