Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Pildești: O zi de reculegere pentru familii

A devenit deja o tradiție ca într-una din duminicile din Postul Mare să organizăm o zi de reculegere pentru familiile din Pildești.

De aceea, duminică, 3 aprilie 2011, am dedicat-o în acest scop. Au participat un număr destul de mare, 50 de persoane care au renunțat la alte preocupări și ni s-au alăturat.

Ne-am adunat în jurul orei 9.30 în sala de proiecție a Liceului "La Salle" și am început ziua cu rugăciunea de laude, urmat mai apoi de prima meditație ținută de pr. Cornel Berea, SVD. Tematica primei meditații a pornit de la bine cunoscutul pasaj evanghelic, parabola Tatălui milostiv. Însă două imagini concrete, două autoportrete ale aceluiași pictor renumit, Rembrandt, au fost centrul primei meditații.

Poate niciodată nu ne-am mai oprit atât de mult asupra a două imagini, aparent simple, dar foarte sugestive. Acestea au în spatele lor povestea de viață a unui om care se aseamănă foarte mult cu pasajul evanghelic amintit mai sus.

Într-unul dintre autoportrete, numit chiar "Fiul risipitor", apare autorul, tânăr pe atunci, îmbrăcat în haine luxoase, consumând băuturi rafinate, însoțit de frumoasa lui soție; părea ca deține totul.

Am aflat și pentru mulți dintre noi a fost o noutate, că pe parcursul vieții sale acest pictor a fost foarte încercat, și-a pierdut soția și pe rând mai mulți copii.

Al doilea autoportret pe care autorul îl pictează la bătrânețe, când aproape orbise, redă scena tatălui milostiv care își îmbrățișează fiul. O imagine foarte pătrunzătoare. Tatăl din a cărui chip iradiază lumină și pace. Iar mâinile, care îmbrățișează fiul, nemaiîntâlnite în alte lucrări, sunt diferite. Mâinile lui Dumnezeu care ne strânge la pieptul său ca un tată și ca o mamă. Aceste mâini, spunea părintele, pot fi imaginea multor mame care își îmbrățișează copiii și ca o mamă și ca un tată, datorită faptului că tata e plecat la muncă în străinătate sau invers.

Am înțeles foarte bine din această meditație că indiferent prin ce obstacol trecem, indiferent de căderile noastre, Dumnezeu ne așteaptă să ne întoarcem acasă, chiar și în ultimul ceas, asemenea pictorului Rembrandt. Important este să ne ridicăm, conștienți de faptul că poate vom cădea din nou. Dacă din aceste căderi ale noastre învățăm ceva, acestea ne vor ajuta să devenim mai fermi și mai încrezători, vor întări credința noastră.

A urmat un moment de reflexie personală și de spovezi.

Ne-am adunat apoi împreună în capela școlii unde am pregătit și participat la sfânta liturghie.

Un al doilea moment de reflexie a fost la predică. Lecturile și pasajul evangheliei nu puteau trece fără a fi aprofundate. Parabola orbului din naștere este și imaginea multor persoane de astăzi care au un anume handicap, o cruce grea de dus... Imaginea fariseilor care căutau un vinovat este și imaginea multora dintre noi care văzând în jur astfel de probleme, avem anumite prejudecăți, căutăm un răspuns...

Răspunsul ni-l dă Cristos: "Nu a greșit nici el, nici părinții lui, ci s-a permis acest lucru ca să se vadă în el lucrarea lui Dumnezeu".

După masa euharistică ne-am adunat împreună la masa cu bucate în mansarda școlii unde ne-am bucurat și de prezența pr. vicar Ciprian Bulai și a pr. Ciprian Martișcă.

La ora 14.30 ne-am reîntors în sala de proiecții pentru a continua cu meditația de după amiază.

Tema acestei meditații a fost o aprofundare a ceea ce s-a prezentat la predică.

Un film, sursa Youtube, cu un personaj minunat, Nick Vujicic, a fost un motiv în plus să vedem și să credem că în lume sunt oameni extraordinari care au trecut peste obstacolele din viață, dar mai mult îi ajută și pe alții să fie fericiți și să vadă cu alți ochi frumusețea și farmecul vieții.

Acest om s-a născut fără mâini și fără picioare, a trecut și el prin diferite etape, întrebări: De ce tocmai eu? De ce mi se întâmplă mie una ca asta? A avut și momente de cumpănă când se gândea să-și pună capăt zilelor... Dar a găsit un răspuns în rugăciunile sale și astăzi este un om fericit. Ajută mulți tineri, este invitat la multe întâlniri și are un mare succes în a-i determina să vadă viața cu alți ochi.

După aceasta a urmat un alt moment de meditație personală și ocazie de spovezi.

Concluziile au arătat satisfacția zilei, faptul că aceasta și-a atins scopul.

La rugămintea noastră, părintele a prezentat experiența sa misionară avută în Argentina, pentru a vedea și o altă realitate, deloc ușoară, mai ales pentru munca de pastorație pe care Surorile Providenței o desfășoară acolo. De aceea, în semn de solidaritate, le-am oferit surorilor un mic simbol al generozității noastre cu dorința de a le sprijini atât cât va fi posibil și pe mai departe.

Ziua de reculegere s-a încheiat cu Calea Sfintei Cruci.

Mulțumim lui Dumnezeu pentru că am avut ocazia de a trăi o zi specială!

Aducem mulțumiri și gazdelor noastre, Frații Școlilor Creștine, pr. Cornel Berea și preoților din parohie pentru buna desfășurare a acestei zile.

Gabriela Martișcă / Grupul de familii din Parohia Pildești


 

lecturi: 25.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat