Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

PS Petru Gherghel: Fericitul Ioan Paul al II-lea. O floare la fereastra cerului

Luna mai, cea mai frumoasă lună a anului, închinată Maicii Domnului, începe anul acesta, 2011, cu o floare aleasă așezată pe altarul Bisericii, și anume noua floare înscrisă între celelalte flori cerești, fericitul Ioan Paul al II-lea.

Născut într-o familie de credincioși polonezi din Wadowice, purtat pe brațe de o mamă plină de iubire și sensibilitate, Emilia, și crescut în ambientul unei familii tradiționale, sub protecția unui tată grijuliu, Karol, precum odinioară într-o casă ca aceia din Nazaret, micuțul Karol crește și încet, încet se deschide ca o floare plăcută și cuceritoare, ce și-a înfipt rădăcinile chiar în luna mai, cea mai frumoasă și fermecătoare.

Destinul l-a făcut să înceapă de mic copil o viață creștină aparte, iar pașii l-au purtat din casa părintească la altarul bisericii parohiale, apoi la școală și între copii și tineri, făcând mereu ca floarea, care a început în luna mai, să capete culorile și farmecul harului ceresc și să se desăvârșească în lumina zilelor senine și a cântărilor închinate Maicii Domnului.

Drumul pe care a pornit a fost presărat cu multe încercări, a fost asaltat de ororile războiului, dar nimic nu a fost în stare să-l oprească din dorința lui de a-l găsi pe Dumnezeu mai mult, de a ajunge la acele cunoștințe despre misterul vieții omului și de a se oferi să răspândească lumina credinței și a iubirii la toți oamenii.

Pierderea timpurie a mamei l-a făcut să descopere o altă mamă, de care s-a legat cu toată ființa, mama tuturor creștinilor și regina popoarelor. Locul gol lăsat de pierderea mamei din inima sa de copil a fost ocupat de Madona din Czestochowa.

Peste sentimentele firești moștenite de la mama Emilia s-au grefat în inima copilului Karol farmecul și iubirea mamei cerești care l-a însoțit în toată viața până la fereastra cerului. Putem descoperi de aici faptul că micuțul Karol, marele papă Ioan Paul al II-lea de mai târziu, a iubit luna nașterii sale pe pământ, a cinstit-o pe cea căreia i-a fost dedicat și tot în aceeași lună i-a fost hărăzit ceasul să intre în ceata sfinților și să fie așezat, printr-un act oficial și public, lângă tronul Domnului, ca una dintre cele mai frumoase flori.

Prima zi a lunii mai 2011 reprezintă, așadar, pentru întreaga Biserică momentul confirmării sfințeniei sale, împlinirea profeției cardinalului Joseph Ratzinger, care făcea referință, în discursul său din ziua funeraliilor, la prezența venerabilului pontif la fereastra cerului.

Milioane de tineri, credincioși, oameni de toate convingerile n-au contenit, în cei șase ani de la acea clipă, să privească cu ochii credinței spre fereastra cerului, unde să-l întâlnească pe marele iubitor de Dumnezeu și cinstitor al Maicii Preacurate.

Acum suntem siguri că strigătul ce a răsunat în Piața "Sfântul Petru", la acea oră de despărțire - "Subito santo!" - a devenit realitate, iar aplauzele entuziaste din acea sâmbătă întâi a lunii aprilie, când închidea ochii pentru acest pământ și se deschideau pentru cer, continuă în această zi în orice colț al lumii. O floare născută pe pământ s-a transferat în ceruri, făcând astfel coroană, împreună cu Maica Domnului și cu toți sfinții, în jurul tronului lui Dumnezeu, pe care atât de mult l-a iubit și l-a vestit.

Tinerii noștri, din întreaga dieceză, sunt fericiți să trăiască această bucurie a întâlnirii lor anuale, chiar la Butea, într-un alt loc dedicat cinstirii Maicii Domnului în ziua de 1 mai. Vor simți fiorul comuniunii spirituale prin mijloacele de comunicare, cu toți tinerii și mulțimile de pelerini sosiți la Roma, pentru această minunată zi de mai. Se va realiza astfel acel cor imens de tineri care va cânta triumful iubirii marelui lor prieten și vor admira cu conștiința lor curată frumusețea noii flori de pe firmamentul cerului și din catalogul sfinților.

Tema acestei întâlniri, "Înrădăcinați și întemeiați în Cristos, tari în credință" (cf. Col 2,7), prezentată de Sfântul Părinte Benedict al XVI-lea pentru toți tinerii ce se îndreaptă spre Ziua Mondială a Tineretului de la Madrid din luna august, imediat după ridicarea Maicii Domnului la cer (15 august), reprezintă o împlinire a acelor zile de entuziasm și credință vie, deschise acum 26 de ani de noul fericit Ioan Paul al II-lea.

Această temă vrea să ne arate la ce duce și care trebuie să fie, de fapt, rezultatul zilelor tineretului, înrădăcinați în Cristos, întemeiați pe stânca învățăturii sale și tari în mărturisirea credinței.

Adunați la Butea, împreună cu episcopul diecezan, cu ceilalți preoți și asistenții spirituali, și în sintonie cu Sfântul Părinte Benedict al XVI-lea, tinerii noștri au o fericită ocazie să îndrepte spre ceruri, susținuți de preacurata Fecioară Maria și de sfântul Iosif, un prinos de recunoștință pentru viața și mărturia sfântă a noului fericit papa Ioan Paul al II-lea și să cânte, cu toți frații și prietenii lor, un imn de preamărire și cinstire a victoriei marelui lor prieten, Karol cel Mare și Sfânt: preamărit să fie Dumnezeu în sfinții săi și de acum și în fericitul Ioan Paul al II-lea. Fericite Karol Wojtyla, Ioan Paul, mijlocește pentru noi toți și mai ales pentru tinerii noștri, adunați la Butea, pentru toți ceilalți tineri din întreaga Dieceză de Iași ca și din întreaga țară, România, pe care ai numit-o "Grădina Maicii Domnului". Rămâneți, dragi tineri: "Înrădăcinați și întemeiați în Cristos, tari în credință" (cf. Col 2,7).

Al vostru prieten și episcop,

Petru Gherghel


 

lecturi: 36.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat