Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Bloggers în Vatican

Față în față

Sunt multe și diversificate răspunsurile blogosferei la "întâlnirea bloggers în Vatican", organizată în data de 2 mai de Consiliile Pontificale ale culturii și ale comunicațiilor sociale (Auditorium Sfântul Pius al X-lea, via della Conciliazione 5). E suficient să se citească niște bloguri pentru a ne da seama de "fermentul" suscitat de știre: unii consideră că e vorba de o inițiativă pozitivă, alții nu se pronunță, alții sunt totalmente contrari. "Acestea sunt blogurile - comentează Mons. Paul Tighe, secretar al Consiliului Pontifical al Comunicațiilor Sociale -, o lume foarte animată și directă. O realitate care există, este importantă și noi nu o putem ignora".

Mons. Tighe, pentru ce o întâlnire cu bloggers?

"E vorba de o mică inițiativă care vrea să promoveze un dialog între bloggers și reprezentanți ai Bisericii, pentru a împărtăși experiențele celor care sunt activi în acest domeniu și pentru a înțelege mai bine exigențele acestei comunități. Este o primă apropiere pentru a instaura un dialog. Pentru aceasta, un aspect important este constituit de posibilitatea de a oferi noi contacte, schimburi informale între participanți, noi piste de interacțiune. Întâlnirea va fi structurată în două sesiuni, în timpul cărora diferiți vorbitori vor prezenta câteva puncte centrale pentru a demara o discuție deschisă între toți participanții. În prima sesiune, cinci bloggers, reprezentanți din diferite zone lingvistice, vor trata teme specifice de importanță generală. În sesiunea a doua, va fi mărturia unor persoane angajate în strategiile comunicative ale Bisericii, care vor prezenta și inițiativele pentru o întâlnire eficace între Biserică și blogosferă".

Zilele trecute a fost difuzată lista celor 150 de bloggers invitați să participe personal la întâlnire. Au fost multe cereri?

"Au venit peste 750 de cereri și a trebuit să punem în aplicare un dificil proces de selecție pentru a oferi, în măsura posibilului, un amplu cadru reprezentativ al blogosferei. Există bloguri instituționale, personale, cele care relatează istorii vocaționale și cel care comentează fapte sau probleme, fie internaționale fie locale. Pentru selecția finală am dat un număr fiecărui blogger și am tras la sorți câteva. Sperăm că aceia care nu sunt în listă să nu se simtă excluși. Faptul de a fi fost selecționați nu implică nici o aprobare a conținuturilor blogurilor din partea Vaticanului. Viceversa, faptul de a nu fi fost selecționați nu înseamnă o dezaprobare. Nu e vorba de o evaluare".

Ce trebuie să se răspundă celui care crede că în spatele acestei întâlniri există o voință a Vaticanului de "a controla" sau "a cenzura" blogosfera?

"Nu este intenția noastră. Și, apoi, ar fi imposibil. Blogosfera este o realitate liberă, un loc în care fiecare poate să spună ceea ce gândește. Scopul inițiativei este de a asculta și de a încuraja dialogul. Personal sunt convins că, atunci când persoanele se întâlnesc 'față în față', se naște o formă înaltă de dialog".

În timpul întâlnirii vor fi prezentate și câteva inițiative. În această privință, ne puteți anticipa ceva?

"Pot anticipa că va fi prezentat, chiar dacă în formă foarte embrionară, noul portal pe care îl dezvoltăm și care va grupa toate informațiile Vaticanului. Va fi un portal multimedial și social. Ar putea să fie de mare interes pentru cel care lucrează în blogosferă. Nu va lipsi prezentarea câtorva situri instituționale sau care se referă la inițiative ecleziale, ca de exemplu următoarea Zi Mondială a Tineretului".

Alegerea datei de 2 mai, după ziua beatificării lui Ioan Paul al II-lea, nu este complet întâmplătoare...

"Ioan Paul al II-lea a avut o atenție deosebită față de lumea mass-media. Această întâlnire vrea să fie și un mod pentru a celebra și a aminti angajarea lui față de comunicare. Papa Wojtyla, într-un anumit sens, anticipase deja dezvoltările de new media. De fapt, în anul 1990, așa scria în Enciclica Redemptoris missio: "Trebuie integrat mesajul în această nouă cultură creată de comunicarea modernă. Este o problemă complexă, pentru că această cultură, încă înainte de a se naște din conținuturi, se naște din faptul însuși că există noi moduri de a comunica prin noi limbaje, noi tehnici și noi atitudini psihologice". E vorba de o intuiție într-adevăr incredibilă: noutățile mediatice nu sunt numai tehnice ci și culturale. Există un nou mod de a se raporta, de a împărtăși știrile. Și bloggers sunt printre cei care formează această nouă cultură. Pentru aceasta vrem să-i ascultăm".

Este posibil să se comunice conținuturile credinței creștine cu aceste noi limbaje?

"Este posibil să se nască întrebări, să se trezească interesul pentru credință, o primă întâlnire cu Cuvântul lui Dumnezeu... Este clar că e vorba mereu de un început, susținut de un limbaj de impact, care ajută la deschiderea porții. E vorba de a găsi în contextul lumii digitale o propunere care să invite la reflecție. De aceea, provocarea principală este în a cunoaște și a înțelege noua cultură digitală pentru a nu risca folosirea unui limbaj pe care contemporanii noștri nu-l înțeleg".

(După agenția SIR, miercuri, 20 aprilie 2011)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 14.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat