Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Vatican: O experiență de neuitat

Și anul acesta, în timpul Postului Mare, un preot român împărtășește una din cele mai frumoase experiențe ale vieții sale preoțești.

Pr. Ciprian Antălucă, OFMConv., se poate bucura pe deplin pentru faptul că 2011 este al șaselea an consecutiv de când este invitat să participe împreună cu alți cantori bisericești să cânte la exercițiile spirituale în Vatican. Părintele Ciprian a mărturisit că în acest an a trăit momente de bucurie și emoție unice, atunci când s-a aflat în capela Redemptoris Mater din Palatul Apostolic, în prezența Sfântului Părinte papa Benedict al XVI-lea și a multor cardinali, episcopi și a altor prelați din Curia Romană.

Rolul celor cinci cantori (un canadian, un italian, un mexican, un român și un spaniol) a fost acela de a anima liturgia orelor și adorația euharistică. Pe toată durata exercițiilor spirituale, breviarul, cântările și rugăciunile s-au făcut în limba latină, în cânt gregorian, cu excepția meditațiilor ținute de părintele carmelit Francois-Marie Léthel, care au fost prezentate în limba italiană.

Părintele Léthel a structurat și prezentat tema sa, "Lumina lui Cristos în inima Bisericii - Ioan Paul al II-lea și teologia sfinților" în 17 meditații:
Meditația I: Beatificarea Papei Ioan Paul al II-lea în lumina lui Cristos Înviat, Lumina Lumii, Lumină care luminează drumul nostru de sfințenie.
Meditația II: "Marea știință a sfinților" (Sfântul Alois Maria de Montfort) în cer ca și pe pământ: scientia beata, scientia fidei, scientia amoris (de la Fides et Ratio la Novo Milennio Ineunte)
Meditația III: Totus Tuus cristocentric și marian a lui Karol Wojtyla, firul conductor al întregii sale vieți
Meditația IV: Splendoarea carității, a credinței și a speranței trăite de Ioan Paul al II-lea cu Preasfânta Fecioară Maria.
Meditația V: Doctrina Sfântului Alois Maria de Montfort sintetizată în Tratatul adevăratei devoțiuni către Sfânta Fecioară și sintetizată în Secretul Mariei.
Meditația VI:
Sfânta Tereza de Lisieux, patroana misiunilor, declarată "doctor" al Bisericii de către Ioan Paul al II-lea "ca expertă a scientia amoris" (Novo Millennio Ineunte, nr. 42). Istoria unui suflet și alte scrieri.
Meditația VII
: Cristocentrismul Terezei: în numele lui Isus și în iubirea lui Isus s-au îmbrățișat toate misterele lui Dumnezeu și ale omului.
Meditația VIII: Noua descoperire a milostivirii infinite și a iubirii îndurătoare, izvorul unei speranțe fără limite. "Micul drum de încredere și de iubire", drumul sigur de sfințenie pentru toți.
Meditația IX: Patima Terezei trăită cu Maria ca kenosi a credinței (Cfr. Redemptoris Mater, n. 18) pentru mântuirea tuturor fraților săi atei ai lumii moderne. Descoperirea "Inimii Bisericii".
Meditația X: Sfântul Anselm de Aosta, "doctor" al scientia fidei ca Teologia Crucii.
Meditația XI:
Sfântul Toma de Aquino, "doctor" al scientia fidei ca Teologia Lucis.
Meditația XII:
Sfânta Ecaterina de Siena.
Meditația XIII: Patima Sfintei Ioana d'Arc în Biserică Sancta simul et semper purificando (Lumen Gentium, nr. 8).
Meditația XIV: Creștinul Charles Péguy: o teologie poetică a comuniunii sfinților și a speranței.
Meditația XV: "A fi mamă" după Coception Cabrera de Armida, (declarată venerabilă de către Papa Ioan Paul al II-lea în 1999).
Meditația XVI: Tânara laică Chiara Luce Badano (moartă la 18 ani, în 1990 și beatificată în 2010).
Meditația XVII: Concluzie. Sfântul Iosif Redemptoris custos.

Exercițiile spirituale au început duminică, 13 martie 2011, la ora 18.00, în capela Redemptoris Mater, situată la al doilea etaj al Palatului Apostolic, lângă Sala Clementină. Înainte de prima meditație, Sfântul Părinte papa Benedict al XVI-lea, 30 de cardinali și toți ceilalți participanți din Curia Romană l-au invocat pe Duhul Sfânt, intonând imnul Veni creator Spiritus, după care a urmat expunerea sfântului sacrament, adorația personală, prima meditație și binecuvântarea cu preasfântul sacrament.

De luni până vineri, programul s-a desfășurat astfel: la ora 9.00 Laude și prima meditație, urmată de meditația personală, la 10.15 ora medie (ora a treia) și a doua meditație, la ora 17.00 avea loc a treia meditație, urmată de expunerea euharistică și un moment de adorație personală. În fiecare seară, momentele de meditație și rugăciune se încheiau cu binecuvântarea preasfântului sacrament și intonarea unui cântec în cinstea preasfintei Fecioare Maria.

Exercițiile spirituale s-au încheiat sâmbătă dimineața cu recitarea Laudelor și ultima meditație, după care, părintele carmelitan, vădit emoționat, a mulțumit Sfântului Părinte: "Sfinte Părinte, ultimele mele cuvinte sunt adresate Sanctității Voastre. Mulțumesc! Nu voi găsi niciodată cuvintele potrivite pentru a vă mulțumi pentru încrederea și onoarea de a predica exercițiile spirituale pentru Sanctitatea Voastră și Curia Romană. A fost într-adevăr un har deosebit, poate cel mai mare har primit în viața mea, împreună cu profesiunea mea religioasă și hirotonirea sacerdotală. A fost o experiență extraordinară de lumină.

«Lumina lui Cristos în inima Bisericii». Aceste patru cuvinte mi-au venit în minte în timp ce mă rugam la preasfânta Fecioară Maria, în sanctuarul «Divino Amore», pe 31 ianuarie, în aceeași zi când cardinalul Bertone mi-a încredințat această misiune din partea Sanctității Voastre. În intensa pregătire a meditațiilor, aceste patru cuvinte au devenit mereu mai clare și mai luminante. La început, când am răspuns afirmativ invitației de a predica aceste exerciții, mi se părea imposibil de a scrie aceste 17 meditații într-un timp atât de scurt dar, rugându-mă din nou la Sfânta Fecioară, am înțeles că pentru Dumnezeu nimic nu este imposibil și am decis, cu ajutorul harului Domnului, să scriu totul înainte de exerciții, știind că Sfântul Părinte s-ar bucura să aibă textul meditațiilor înainte de exerciții și că ar fi bine ca aceste meditații să fie publicate înainte de beatificarea papei Ioan Paul al II-lea (...)".

După cuvintele de mulțumire ale părintelui François - Marie Léthel, Sfântul Părinte papa Benedict al XVI-lea i-a mulțumit părintelui predicator și i-a salutat pe cei prezenți: "Mulțumesc P. Léthel pentru îndrumarea spirituală pe care ne-a oferit-o în aceste zile. Părintele predicator ne-a arătat că sfinții mici sunt sfinți mari și că «scientia fidei» și «scientia amoris» merg împreună și se completează reciproc. Providența a voit ca în acest an exercițiile spirituale să se termine în sărbătoarea Sfântului Iosif, patronul meu personal și al sfintei Biserici. Sfânta scriptură ne vorbește de Sfântul Iosif ca fiind «om drept» (vir fidelis), iar în viziunea Vechiului Testament, «drept» era acela care slujește și trăiește Cuvântul lui Dumnezeu. Ne încredințăm astăzi sfântului Iosif, ca să ne protejeze și să ne ajute în umila noastră slujire. Să mergem înainte cu curaj, sub această protecție a sfântului Iosif; să mergem pe drumul sfințeniei în compania sfinților. Mulțumesc, P. Léthel!"

După discursul Sanctității Sale, toți cei prezenți, au fost invitați în Sala Clementină pentru urările cuvenite de ziua onomastică a Sfântului Părinte (Ioseph Ratzinger). Aici Eminența sa card. Angelo Sodano, decanul Colegiului Cardinalilor, a ținut un discurs adresat Sfântului Părinte după care exercițiile spirituale s-au încheiat cu binecuvântarea solemnă împărțită tuturor celor prezenți de însuși Sfântul Părinte.

A fost o experiență de neuitat, mărturisește pr. Ciprian, o experiență de credință și comuniune catolică, o experiență care nu se uită niciodată, mai ales pentru un preot. În prezența papei Benedict al XVI-lea ne-a spus părintele, a putut să constate frumusețea credinței catolice, universalitatea și soliditatea "stâncii" pe care aceasta este clădită: urmașul apostolului Petru.

Pr. Mihai Gal, OFMConv.


 

lecturi: 26.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat